Salsiccia, zależnie od rodzaju, zawierać będzie wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, a nawet koninę, a do tego często różnego typu przyprawy. Chcesz poznać jej wyjątkowy smak? Zobacz, jak przygotować własną kiełbasę salsiccia i jak stosować ją w kuchni.
Salsiccia - rodzaje
Jednym z najbardziej znanych rodzajów tej włoskiej kiełbasy jest salsiccia fresca , czyli włoska, biała kiełbasa, przygotowywana z wieprzowiny. W Polsce najczęściej bywa smażona, pieczona lub dodawana do pizzy, choć Włosi jedzą ją również świeżą. Zależnie od składników możemy wyróżnić np.:
· Salsiccia di Riso - kiełbasa z dodatkiem ryżu,
· Salsiccia al Finocchio - z nasionami fenkuła, koprem włoskim, winem oraz siekanym boczkiem,
· Salsiccia di Cinghiale - suszona kiełbasa z dzika, przechowywana w oliwie,
· Salsiccia di Cavolo - kiełbasa z koniny,
· Salsiccia Fresca al Peperoncino - małe kiełbaski z papryką i czosnkiem,
· Salsiccia di Bra - przygotowywana z wieprzowiny, często z dodatkiem przypraw, np. gałki muszkatołowej, lecz także cynamonu. Niekiedy dodaje się do niej wino i ser,
· Salsiccia Napoletana - wędzona kiełbasa z pieprzem i papryką,
· Salsiccia Toscana - jej podstawą są szynka i łopatka wieprzowa, a doprawiana jest ziołami,
· Salsiccia di Calabria - regionalna, kalabryjska kiełbasa, wytwarzana z mięsa kalabryjskich świń. Sporą jej część stanowi słonina.
Kiełbasa salsiccia - przepisy
Kiełbasa salsiccia doskonale smakuje w różnych daniach. Jednym z najprostszych do przygotowania jest podsmażenie jej z makaronem i pomidorami . Potrzebne będzie:
· opakowanie makaronu, najlepiej długich nitek lub wstążek, np. spaghetti lub tagliatelle,
· 5 pomidorów,
· salsiccia - wybrany rodzaj, od 2 do 4 sztuk,
· łyżka oliwy,
· 1 cebula,
· szczypta tymianku,
· sól i pieprz do smaku.
Ugotować makaron. Zeszklić cebulę na oliwie, a następnie dodać tymianek. Rozciąć kiełbasę i dodać na patelnię. Pomidory pokroić i dorzucić do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem i poczekać na zgęstnienie sosu. Następnie polać nim odcedzony makaron. Danie doskonale smakuje posypane tartym serem.
Kiełbasa salsiccia bardzo dobrze komponuje się również z ryżem . Do przygotowania takiej potrawy potrzebne będzie:
· 350ml bulionu,
· ok. 250g kiełbasy salsiccia,
· 2 torebki ryżu,
· 1 czerwona cebula,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· sól i pieprz do smaku,
· świeże zioła i tarty ser do przystrojenia dania.
Zagotować bulion i ugotować ryż. Kiełbasę sparzyć. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać do niej ryż. Potem powoli dodawać jeszcze gorący bulion i mieszać przez ok. 20 minut, cały czas smażąc. Dodać sól i pieprz. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki salsiccię. Następnie połączyć składniki. Podawać na gorąco, posypane ziołami i tartym serem.
Kiełbasa salsiccia świetnie smakuje także jako dodatek do pizzy . Do jej przygotowania potrzebne będzie:
· 1,5 szklanki mąki, najlepiej pszennej,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· pół szklanki ciepłej wody,
· torebka drożdży instant,
· pół łyżeczki cukru,
· pół łyżeczki soli,
· 2 pomidory,
· ząbek czosnku,
· łyżka suszonej bazylii,
· 250 g tartego sera,
· kiełbasa salsiccia,
· kilka plasterków salami.
Pokroić pomidory w plasterki i ułożyć na nich odrobinę czosnku, a następnie zapiekać przez ok. 30 minut. Do miski wsypać drożdże, mąkę, sól i cukier. Wlać olej. Wyrabiając ciasto, stopniowo dolewać wodę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Zapieczone pomidory zetrzeć i wymieszać z bazylią. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Ciasto rozwałkować i posmarować przygotowanym sosem z pomidorów. Posypać serem, ułożyć na nim plasterki salami i kiełbasy salsiccia. Włożyć pizzę do piekarnika i piec od 15 do 25 minut, aż do przyrumienienia spodu.
Salsiccia - przepis na domową kiełbasę
Kiełbasę salsiccia możesz również zrobić samodzielnie w domu. Należy przygotować:
· 2 kg wybranego mięsa, np. łopatki wieprzowej,
· ok. 40 g soli,
· 2 ząbki czosnku,
· pieprz do smaku,
· 150 ml białego wina,
· pieprz do smaku,
· 5 m jelita, np.wieprzowego.
· 2 łyżki wybranych ziół i przypraw, np. ostrej papryczki czy rozmarynu.
Mięso dobrze zemleć, zalać winem i doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami oraz innymi przyprawami. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Potem schłodzone mięso wsuwać do jelita, najlepiej za pomocą specjalnej maszynki. Co jakiś czas zawijać, by uformować kiełbaski. By domowa salsiccia nie zaczęła pękać podczas gotowania, smażenia czy pieczenia, można ponakłuwać jelito igłą.
Włoska salsiccia to danie wyjątkowe w smaku. Koniecznie wypróbuj ten składnik we własnej kuchni, a z pewnością pokochasz przyrządzane z nim potrawy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN