Materiał promocyjny

Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj letnie propozycje Mariety Mareckiej

Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj letnie propozycje Mariety Mareckiej
Pomysły na letnie obiady
Kiedy temperatury rosną, nie zawsze mamy ochotę na ciężkie i tłuste dania. W takie dni lepiej postawić na lekkie, ale pożywne składniki. Czyli właściwie jakie? Poznajcie propozycje Mariety Mareckiej, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne letnie dania obiadowe. 

Pieczony kalafior z kiełbasą białą bez osłonki JBB Bałdyga

Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 min.

Składniki:

  • 2 mniejsze kalafiory,
    • łyżeczka wędzonej papryki,
      • ½ łyżeczki płatków chili,
        • płaska łyżeczka mielonego kuminu,
          • łyżka syropu klonowego,
            • płaska łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku,
              • ½ łyżeczki soli,
                • ok. 100 ml oliwy,
                  • opakowanie kiełbasy białej bez osłonki JBB Bałdyga,
                    • 200 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
                      • natka pietruszki,
                        • szczypiorek,
                          • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
                            • skórka starta z ½ cytryny.

                              Sposób przygotowania:

                              Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mieszamy w miseczce ok. 80 ml oliwy z solą, wędzoną papryką, kuminem, czosnkiem, płatkami chili i syropem klonowym. Mieszanką dokładnie smarujemy kalafiory ułożone w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca na ok. 1 h, aż ładnie się przypieką i lekko zmiękną. W tym czasie kroimy szynkę w kosteczkę, a kiełbaski przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy drobniej. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kiełbasę i szynkę, aż się zarumieni. W miseczce mieszamy jogurt ze skórką z cytryny, szczypiorkiem solą i pieprzem. Upieczone kalafiory polewamy jogurtem, nakładamy na każdy przesmażone kiełbaski i dekorujemy natką pietruszki.

                              Młoda kapusta z tymiankiem i kiełbasą bez osłonki z szynką JBB Bałdyga

                              Młoda kapusta z tymiankiem i kiełbasą bez osłonki z szynką JBB Bałdyga
                              Młoda kapusta z tymiankiem i kiełbasą bez osłonki z szynką JBB Bałdyga
                              Młoda kapusta z tymiankiem i kiełbasą bez osłonki z szynką JBB Bałdyga
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 min

                              Składniki:

                              • średniej wielkości młoda kapusta,
                                • opakowanie kiełbasy bez osłonki z szynką JBB Bałdyga,
                                  • oliwa,
                                    • łyżka masła,
                                      • sól, pieprz,
                                        • świeży tymianek,
                                          • 3 łyżki startego parmezanu,
                                            • do podania: ugotowane młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Kapustę myjemy, osuszamy i przekrawamy na ćwiartki (jeśli jest duża, ćwiartki przekrawamy jeszcze na pół). Rozgrzewamy na szerokiej patelni 3 łyżki oliwy i masło. Na gorący tłuszcz kładziemy kawałki kapusty i smażymy, aż zacznie się rumienić, co jakiś czas obracamy, żeby przysmażyła się z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. W tym samym czasie, na patelni grillowej układamy kiełbasę z szynką bez osłonki, przekrojoną wzdłuż na pół. Podsmażamy, aż ładnie się zarumieni. Serwujemy kapustę posypaną parmezanem razem ze zgrillowanymi kiełbaskami i młodymi ziemniakami z koperkiem.

                                              Soczewica w pomidorach z mleczkiem kokosowym i kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga

                                              Soczewica w pomidorach z mleczkiem kokosowym i kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga
                                              Soczewica w pomidorach z mleczkiem kokosowym i kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga
                                              Soczewica w pomidorach z mleczkiem kokosowym i kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga
                                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                              Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 45 min.

                                              Składniki:

                                              • 300 g soczewicy czerwonej (suchej),
                                                • opakowanie kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga,
                                                  • cebula,
                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                      • łodyga selera naciowego,
                                                        • 750 ml passaty pomidorowej,
                                                          • łyżka czerwonej pasty curry,
                                                            • płaska łyżeczka płatków chili,
                                                              • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                • sól,
                                                                  • pieprz,
                                                                    • szczypta cynamonu,
                                                                      • 300 ml mleczka kokosowego,
                                                                        • olej,
                                                                          • świeża kolendra,
                                                                            • limonka do podania.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Cebulę kroimy w kosteczkę, podobnie seler, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy na niego cebulę, seler i czosnek. Podsmażamy chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w ukośne plasterki. Jak kiełbasa zacznie się rumienić, dodajemy suchą soczewicę i zalewamy całość passatą pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, pastą curry, papryką wędzoną, cynamonem i chili. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania możemy całość lekko podlać wodą, jeśli potrawa będzie za gęsta. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i serwujemy w miseczkach wraz ze świeżą kolendrą oraz ćwiartkami limonki.

                                                                              Fasolka szparagowa z ziemniaczkami młodymi i skwarkami z kiełbasy bez osłonki

                                                                              Fasolka szparagowa z ziemniaczkami młodymi i skwarkami z kiełbasy bez osłonki
                                                                              Fasolka szparagowa z ziemniaczkami młodymi i skwarkami z kiełbasy bez osłonki
                                                                              Fasolka szparagowa z ziemniaczkami młodymi i skwarkami z kiełbasy bez osłonki
                                                                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                              Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 40 min.

                                                                              Składniki:

                                                                              • 300 g soczewicy czerwonej (suchej),
                                                                                • opakowanie kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga,
                                                                                  • cebula,
                                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                                      • łodyga selera naciowego,
                                                                                        • 750 ml passaty pomidorowej,
                                                                                          • łyżka pasty curry czerwonej,
                                                                                            • płaska łyżeczka płatków chili,
                                                                                              • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                                • sól, pieprz,
                                                                                                  • szczypta cynamonu,
                                                                                                    • 300 ml mleczka kokosowego,
                                                                                                      • olej,
                                                                                                        • świeża kolendra,
                                                                                                          • limonka do podania.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Ziemniaki szorujemy dokładnie, przekrawamy na pół i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jaja gotujemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do nich część poszatkowanego koperku i szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy na później do dekoracji. Kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy dość mocno na oleju, powinna zostać rumiana i chrupiąca. Ziemniaki odcedzamy, fasolkę również i układamy na talerzach. Dekorujemy jajkiem i skwarkami z kiełbasy oraz listkami koperku.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości