Pieczony kalafior z kiełbasą białą bez osłonki JBB Bałdyga
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
- 2 mniejsze kalafiory,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- łyżka syropu klonowego,
- płaska łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ok. 100 ml oliwy,
- opakowanie kiełbasy białej bez osłonki JBB Bałdyga,
- 200 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- skórka starta z ½ cytryny.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mieszamy w miseczce ok. 80 ml oliwy z solą, wędzoną papryką, kuminem, czosnkiem, płatkami chili i syropem klonowym. Mieszanką dokładnie smarujemy kalafiory ułożone w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca na ok. 1 h, aż ładnie się przypieką i lekko zmiękną. W tym czasie kroimy szynkę w kosteczkę, a kiełbaski przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy drobniej. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kiełbasę i szynkę, aż się zarumieni. W miseczce mieszamy jogurt ze skórką z cytryny, szczypiorkiem solą i pieprzem. Upieczone kalafiory polewamy jogurtem, nakładamy na każdy przesmażone kiełbaski i dekorujemy natką pietruszki.
Młoda kapusta z tymiankiem i kiełbasą bez osłonki z szynką JBB Bałdyga
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- średniej wielkości młoda kapusta,
- opakowanie kiełbasy bez osłonki z szynką JBB Bałdyga,
- oliwa,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- do podania: ugotowane młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem.
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, osuszamy i przekrawamy na ćwiartki (jeśli jest duża, ćwiartki przekrawamy jeszcze na pół). Rozgrzewamy na szerokiej patelni 3 łyżki oliwy i masło. Na gorący tłuszcz kładziemy kawałki kapusty i smażymy, aż zacznie się rumienić, co jakiś czas obracamy, żeby przysmażyła się z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. W tym samym czasie, na patelni grillowej układamy kiełbasę z szynką bez osłonki, przekrojoną wzdłuż na pół. Podsmażamy, aż ładnie się zarumieni. Serwujemy kapustę posypaną parmezanem razem ze zgrillowanymi kiełbaskami i młodymi ziemniakami z koperkiem.
Soczewica w pomidorach z mleczkiem kokosowym i kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 45 min.
Składniki:
- 300 g soczewicy czerwonej (suchej),
- opakowanie kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- 750 ml passaty pomidorowej,
- łyżka czerwonej pasty curry,
- płaska łyżeczka płatków chili,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cynamonu,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- olej,
- świeża kolendra,
- limonka do podania.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kosteczkę, podobnie seler, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy na niego cebulę, seler i czosnek. Podsmażamy chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w ukośne plasterki. Jak kiełbasa zacznie się rumienić, dodajemy suchą soczewicę i zalewamy całość passatą pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, pastą curry, papryką wędzoną, cynamonem i chili. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania możemy całość lekko podlać wodą, jeśli potrawa będzie za gęsta. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i serwujemy w miseczkach wraz ze świeżą kolendrą oraz ćwiartkami limonki.
Fasolka szparagowa z ziemniaczkami młodymi i skwarkami z kiełbasy bez osłonki
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 40 min.
Składniki:
- 300 g soczewicy czerwonej (suchej),
- opakowanie kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- 750 ml passaty pomidorowej,
- łyżka pasty curry czerwonej,
- płaska łyżeczka płatków chili,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- szczypta cynamonu,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- olej,
- świeża kolendra,
- limonka do podania.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy dokładnie, przekrawamy na pół i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jaja gotujemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do nich część poszatkowanego koperku i szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy na później do dekoracji. Kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy dość mocno na oleju, powinna zostać rumiana i chrupiąca. Ziemniaki odcedzamy, fasolkę również i układamy na talerzach. Dekorujemy jajkiem i skwarkami z kiełbasy oraz listkami koperku.
Zobacz także:
- Obiad w minutę? To możliwe. Szymon Czerwiński zdradził nam przepis na lekką i szybką zupę owocową
- Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad
- Placki pomidorowo-serowe idealny przepis na letni obiad
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News