Materiał promocyjny

Masz ochotę na kiełbasę, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Oto propozycje mistrza kuchni Davida Gaboriauda

Masz ochotę na kiełbasę, ale nie wiesz jak ją zrobić? Oto propozycje mistrza kuchni Davida Gaboriauda
Międzynarodowe przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że trwa również sezon na kiełbasy i kiełbaski. Co jednak zrobić, kiedy tradycyjna forma już się znudziła? Poznaj nietuzinkowe, pyszne i zaskakujące dania Davida Gaboriauda z kiełbasą w roli głównej i nie tylko. 

Reuben sandwich z plasterkami szynki, kapusty kiszonej, serem Gruyere i ostrym majonezem

Reuben sandwich z plasterkami szynki, kapusty kiszonej, serem Gruyere i ostrym majonezem
Reuben sandwich z plasterkami szynki, kapusty kiszonej, serem Gruyere i ostrym majonezem
Reuben sandwich z plasterkami szynki, kapusty kiszonej, serem Gruyere i ostrym majonezem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki dla 2 osób:

  • 4 kromki pieczywa na zakwasie pszenno-żytnim,
  • 30 g masła,
  • szynka na maśle JBB,
  • 200 g kapusty kiszonej (odsączonej),
  • ser Gruyere,
  • 2 żółtka,
  • olej roślinny,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka srirachy lub więcej dla amatorów ostrych smaków,
  • 4 ogórki konserwowe lub korniszony,
  • wykałaczki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Posmaruj kromki pieczywa masłem i podsmaż je na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw. Kapustę porządnie odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Szynkę na maśle JBB pokrój w cienkie plasterki.

Zrób majonez: żółtka dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj z musztardą i łyżką oleju. Następnie stopniowo wlewaj resztę oleju, cały czas ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw srirachą do smaku.

Spodnie kromki posmaruj ostrym sosem majonezowym ze srirachą, następnie połóż plastry szynki na maśle JBB, kiszoną kapustę i plastry sera. Całość grilluj w piecu z górną grzałką lub podpal palnikiem do kremu brulee, aż ser się roztopi. Następnie przykryj kromką chleba posmarowaną ostrym sosem i jedz od razu. Bon appetit!

Ragu z kiełbasą i fasolą cannellini w sosie pomidorowym

Ragu z kiełbasą i fasolą cannellini w sosie pomidorowym
Ragu z kiełbasą i fasolą cannellini w sosie pomidorowym
Ragu z kiełbasą i fasolą cannellini w sosie pomidorowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki dla 4 osób:

  • 6 kiełbas bez osłonki JBB,
  • puszka fasoli cannellini,
  • puszka pomidorów pelati,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  • płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • 200 g spaghetti,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój na ukos, w 2-3 cm kawałki. Cebulę pokrój w piórka. W garnku na 2 łyżkach oliwy podsmaż kiełbasę przez 4-5 minut, aż całość zrobi się złocista. Następnie odłóż usmażoną kiełbasę i włóż cebulę. Podsmażaj ją przez 10 minut, regularnie mieszając. Dopraw do smaku — solą i pieprzem.

Ponownie dodaj kiełbaski, a następnie ząbki czosnku, oregano i paprykę. Całość wymieszaj i duś przez dwie minut. Następnie dodaj czerwone wino, wymieszaj i gotuj, aż płyn odparuje. Dalej dodaj puszkę pelati i zgnieć pomidory w garnku. Dodaj jeszcze szczyptę soli i gotuj kolejne 15 minut, pod koniec dodaj fasolę i gotuj kolejne 10 minut.

Po tym czasie sprawdź konsystencję sosu, powinna być gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw. Makaron spaghetti gotuj al dente, odsącz. Do garnka ze spaghetti dodaj gotowy tagu, wymieszaj i serwuj od razu. Bon appetit!

Biała kiełbasa na kremowej polencie z długo duszoną cebulą na cydrze

Biała kiełbasa na kremowej polencie z długo duszoną cebulą na cydrze
Biała kiełbasa na kremowej polencie z długo duszoną cebulą na cydrze
Biała kiełbasa na kremowej polencie z długo duszoną cebulą na cydrze
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki dla 2 osób:

  • 4 białe kiełbasy JBB,
  • 4 cebule,
  • kieliszek wytrawnego cydru,
  • łyżka miodu,
  • 100 g kaszy kukurydzianej (surowej),
  • 400 ml bulionu lub wody,
  • 40 g masła,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz,
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka. Kiełbasę podsmaż, aby zarumieniła się ze wszystkich stron. Zrób to w garnku na łyżce oliwy. Następnie wyjmij kiełbaski, dodaj do garnka 20 g masła i rozpuść. Następnie na tym samym oleju podsmaż cebulę, aby się zabrązowiła. Dopraw solą.

Zmniejsz ogień i duś 20 minut, cały czas mieszając, aby całość nabrała brązowej barwy. Następnie dolej cydr i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj łyżkę miodu i gotuj jeszcze kilka minut.

W drugim garnku zagotuj bulion lub wodę. Jeśli korzystasz z wody — dodaj do niej 10 g soli na litr. Wsyp 100 g kaszy kukurydzianej i gotuj kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj 20 g masła i parmezan, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na talerzu podawaj porcję polenty (kaszy kukurydzianej), po dwie kiełbasy na osobę, duszoną cebulę i całość posyp szczypiorkiem. Bon appetit!

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości