Reuben sandwich z plasterkami szynki, kapusty kiszonej, serem Gruyere i ostrym majonezem
Składniki dla 2 osób:
- 4 kromki pieczywa na zakwasie pszenno-żytnim,
- 30 g masła,
- szynka na maśle JBB,
- 200 g kapusty kiszonej (odsączonej),
- ser Gruyere,
- 2 żółtka,
- olej roślinny,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka srirachy lub więcej dla amatorów ostrych smaków,
- 4 ogórki konserwowe lub korniszony,
- wykałaczki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Posmaruj kromki pieczywa masłem i podsmaż je na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw. Kapustę porządnie odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Szynkę na maśle JBB pokrój w cienkie plasterki.
Zrób majonez: żółtka dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj z musztardą i łyżką oleju. Następnie stopniowo wlewaj resztę oleju, cały czas ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw srirachą do smaku.
Spodnie kromki posmaruj ostrym sosem majonezowym ze srirachą, następnie połóż plastry szynki na maśle JBB, kiszoną kapustę i plastry sera. Całość grilluj w piecu z górną grzałką lub podpal palnikiem do kremu brulee, aż ser się roztopi. Następnie przykryj kromką chleba posmarowaną ostrym sosem i jedz od razu. Bon appetit!
Ragu z kiełbasą i fasolą cannellini w sosie pomidorowym
Składniki dla 4 osób:
- 6 kiełbas bez osłonki JBB,
- puszka fasoli cannellini,
- puszka pomidorów pelati,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
- płaska łyżeczka suszonego oregano,
- płaska łyżeczka wędzonej papryki,
- 200 g spaghetti,
- sól,
- czarny pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój na ukos, w 2-3 cm kawałki. Cebulę pokrój w piórka. W garnku na 2 łyżkach oliwy podsmaż kiełbasę przez 4-5 minut, aż całość zrobi się złocista. Następnie odłóż usmażoną kiełbasę i włóż cebulę. Podsmażaj ją przez 10 minut, regularnie mieszając. Dopraw do smaku — solą i pieprzem.
Ponownie dodaj kiełbaski, a następnie ząbki czosnku, oregano i paprykę. Całość wymieszaj i duś przez dwie minut. Następnie dodaj czerwone wino, wymieszaj i gotuj, aż płyn odparuje. Dalej dodaj puszkę pelati i zgnieć pomidory w garnku. Dodaj jeszcze szczyptę soli i gotuj kolejne 15 minut, pod koniec dodaj fasolę i gotuj kolejne 10 minut.
Po tym czasie sprawdź konsystencję sosu, powinna być gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw. Makaron spaghetti gotuj al dente, odsącz. Do garnka ze spaghetti dodaj gotowy tagu, wymieszaj i serwuj od razu. Bon appetit!
Biała kiełbasa na kremowej polencie z długo duszoną cebulą na cydrze
Składniki dla 2 osób:
- 4 białe kiełbasy JBB,
- 4 cebule,
- kieliszek wytrawnego cydru,
- łyżka miodu,
- 100 g kaszy kukurydzianej (surowej),
- 400 ml bulionu lub wody,
- 40 g masła,
- 40 g tartego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz,
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka. Kiełbasę podsmaż, aby zarumieniła się ze wszystkich stron. Zrób to w garnku na łyżce oliwy. Następnie wyjmij kiełbaski, dodaj do garnka 20 g masła i rozpuść. Następnie na tym samym oleju podsmaż cebulę, aby się zabrązowiła. Dopraw solą.
Zmniejsz ogień i duś 20 minut, cały czas mieszając, aby całość nabrała brązowej barwy. Następnie dolej cydr i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj łyżkę miodu i gotuj jeszcze kilka minut.
W drugim garnku zagotuj bulion lub wodę. Jeśli korzystasz z wody — dodaj do niej 10 g soli na litr. Wsyp 100 g kaszy kukurydzianej i gotuj kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj 20 g masła i parmezan, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu podawaj porcję polenty (kaszy kukurydzianej), po dwie kiełbasy na osobę, duszoną cebulę i całość posyp szczypiorkiem. Bon appetit!
Zobacz także:
- Biała kiełbasa Ci się znudziła? Poznaj sosy Grześka Zawieruchy, które uświetnią każde danie
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
- Salsiccia - włoska kiełbasa. Poznaj przepisy na dania ze smaczną kiełbasą
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News