Bezglutenowe financiers z malinami - francuski przepis Davida Gaboriauda

Bezglutenowe financiers z malinami
Malinowa rozkosz
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN stale poszukujemy nowych smaków i eksplorujemy kuchnie świata. Tym razem swoimi recepturami podzielił się David Gaboriaud. Jak zrobić bezglutenowe financiers z malinami? Sprawdź przepis.

Bezglutenowe financiers z malinami - przepis

Składniki:

  • 3-4 białka
  • 55 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • ok. 20 malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić bezglutenowe financiers z malinami?

  1. Masło pokrój na kawałki, włóż je do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i lekko zbrązowieje.
  2. W misce dodaj mielone migdały, cukier puder, skrobię, białka i roztopione masło, wymieszaj.
  3. Foremki do mufinek wysmaruj masłem, napełnij ciastem do połowy, włóż po 2-3 maliny i przykryj resztą ciasta.
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz na złoty kolor.
  5. Wyciągnij z pieca, odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem. Serwuj ze świeżymi malinami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości