Bezglutenowe financiers z malinami - przepis
Składniki:
- 3-4 białka
- 55 g mielonych migdałów
- 75 g cukru pudru
- 90 g masła
- 35 g skrobi kukurydzianej
- ok. 20 malin
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić bezglutenowe financiers z malinami?
- Masło pokrój na kawałki, włóż je do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i lekko zbrązowieje.
- W misce dodaj mielone migdały, cukier puder, skrobię, białka i roztopione masło, wymieszaj.
- Foremki do mufinek wysmaruj masłem, napełnij ciastem do połowy, włóż po 2-3 maliny i przykryj resztą ciasta.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz na złoty kolor.
- Wyciągnij z pieca, odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem. Serwuj ze świeżymi malinami.
Zobacz także:
- Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Nalewka z malin - jak ją przygotować?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: