Materiał promocyjny

Co przygotować z roślinnych zamienników mięsa? "Wartościowe produkty, dużo białka"

Projekt Zima - Sokołów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Osoby, które chcą dodać do swojej diety więcej produktów roślinnych, mogą sięgnąć bo smaczne alternatywy dla mięsa, które są bogate w białko i błonnik. Szef kuchni Sebastian Olma pokazał w Dzień Dobry TVN pomysły na burgery i quesadillę w wersji wege.

Quesadilla z roślinnym mięsem mielonym

Sebastian Olma pokazał, jakie pyszne i pełnowartościowe dania można stworzyć z wege zamienników mięsa.

- Z roślinnego mięsa mielonego przygotowałem quesadillę. Fantastycznie smakuje. Takie mięso delikatnie podsmażamy, do tego dodałem cebulkę, jalapeno, sól i pieprz. Całość poddusiłem delikatnie. Zapach jest niesamowity - podkreślił kucharz.

Linia "Z Gruntu Dobre" firmy Sokołów zawiera produkty, które zostały stworzone w 100 proc. z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów i są świetnym źródłem białka oraz błonnika. Dzięki temu z będą doskonałym urozmaiceniem standardowej diety.

Wege burgery - z czym je podawać?

Sebastian Olma przedstawił też pomysł na wegę alternatywę dla klasycznych, mięsnych burgerów. - W tym burgerze oprócz wegańskiego "mięsa" jest jeszcze pasta z dyni, surówka z czerwonej kapusty i majonez wasabi - wyliczył kucharz.

Kolejnym roślinnym zamiennikiem są wege plastry, które mogą zastąpić szynkę na kanapce. - Moja ulubiona jest z czosnkiem niedźwiedzim. Absolutnie jestem przekonany, że jak skosztujesz, to nie będziesz w stanie zapomnieć - podkreślił Olma.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana