Quesadilla z roślinnym mięsem mielonym
Sebastian Olma pokazał, jakie pyszne i pełnowartościowe dania można stworzyć z wege zamienników mięsa.
- Z roślinnego mięsa mielonego przygotowałem quesadillę. Fantastycznie smakuje. Takie mięso delikatnie podsmażamy, do tego dodałem cebulkę, jalapeno, sól i pieprz. Całość poddusiłem delikatnie. Zapach jest niesamowity - podkreślił kucharz.
Linia "Z Gruntu Dobre" firmy Sokołów zawiera produkty, które zostały stworzone w 100 proc. z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów i są świetnym źródłem białka oraz błonnika. Dzięki temu z będą doskonałym urozmaiceniem standardowej diety.
Wege burgery - z czym je podawać?
Sebastian Olma przedstawił też pomysł na wegę alternatywę dla klasycznych, mięsnych burgerów. - W tym burgerze oprócz wegańskiego "mięsa" jest jeszcze pasta z dyni, surówka z czerwonej kapusty i majonez wasabi - wyliczył kucharz.
Kolejnym roślinnym zamiennikiem są wege plastry, które mogą zastąpić szynkę na kanapce. - Moja ulubiona jest z czosnkiem niedźwiedzim. Absolutnie jestem przekonany, że jak skosztujesz, to nie będziesz w stanie zapomnieć - podkreślił Olma.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie
- Wegańskie śniadania - najlepsze przepisy i inspiracje
- Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przywrócić im świeżość
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN