dieta roślinna

    dieta roślinna

    Coraz więcej osób interesuje się dietą roślinną. Dzięki temu na sklepowych półkach jest szeroki wybór wegańskich zamienników nabiału, mięs czy gotowych dań. W dużych miastach jak grzyby po deszczu wyrastają wege restauracje. A jak sprawa wygląda, gdy weganie udają się na wakacje do małych miejscowości? Mają co jeść, czy jednak muszą obejść się smakiem?

    Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.

    Michał Siewierski w poszukiwaniu prawdy o zdrowym żywieniu wyruszył w podróż po Stanach Zjednoczonych, w trakcie której przepytał największe autorytety, co powinniśmy jeść, a czego nie. Dzięki zdobytej wiedzy Michał zrzucił ponad 20 kg. Co go skłoniło do tego, żeby ruszyć w tę podróż? Z czego składa się jego dieta? Dlaczego twierdzi, że ryby są tak samo niezdrowe jak mięso? Dlaczego nie pije mleka krowiego? Z Michałem rozmawiał reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.