Marzysz o pysznym posiłku, który nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut? Ten przepis "Rozkosznego" na quesadillę z piekarnika, będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast stać przy patelni i smażyć placki jeden po drugim, wystarczy rozgrzać piekarnik, złożyć tortille z farszem i pozwolić, by całe danie zrobiło się praktycznie samo. Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona quesadilla według Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na szybką pieczoną quesadillę. To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, nie tylko dla miłośników kuchni meksykańskiej.
- Quesadilla, ale prościej, bo z piekarnika. Farsz to tylko trzy składniki - cheddar, czarna fasola i chipotle - co zaskakuje przy takim ładunku świdrującego podniebienie smaku - napisał w poście.
Obserwatorom "Rozkosznego" przepis od razu przypadł do gustu.
- Przysięgamy, że przez ekran czujemy zapach tych quesadilli!; Omg zrobię; Zapisuję!; Wygląda to przepysznie; Mniam; Robimy - pisali w komentarzach.
Quesadilla z piekarnika - przepis "Rozkosznego"
Składniki:
- 1,5 szklanki (135 g) startego sera cheddar,
- puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej,
- 2 duże papryczki chipotle z puszki wraz z sosem, drobno posiekane,
- 2 łyżki oliwy extra virgin,
- 4 pszenne tortille o średnicy 20 cm.
Składniki na guacamole:
- dojrzałe awokado,
- 2 łyżki jogurty greckiego,
- 1/4 czerwonej cebulki,
- 4 łyżki posiekanej kolendry,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w trybie góra-dół i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W średniej misce połącz starty ser cheddar, odsączoną fasolę i chipotle, dokładnie mieszając składniki. Następnie posmaruj blachę oliwą i ułóż na niej placki tortilli, również nacierając je oliwą. Na jednej połówce każdej tortilli rozprowadź przygotowany farsz, a następnie złóż je na pół, tworząc kształt półksiężyców. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 6 minut, aż ser się roztopi, a tortille nabiorą złocistego koloru. W międzyczasie przygotuj guacamole - do blendera z ostrzem typu "S" przełóż awokado, jogurt, cebulkę, kolendrę i sól, po czym zmiksuj na niemal jednolitą masę, pozostawiając odrobinę tekstury, co wzbogaci smak. Gotowe quesadille podawaj z guacamole i jedz, póki są jeszcze ciepłe.
Tip "Rozkosznego": Jeśli nie możesz dostać papryczek chipotle, zastąp je łyżeczką ostrej wędzonej papryki.
Zobacz także:
- Quesadilla – przepisy na wersję z kurczakiem, mięsem mielonym lub wegetariańską
- Quesadilla z serem – przepis na tradycyjne meksykańskie danie
- Quesadilla z kurczakiem – najciekawsze przepisy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Dzień Dobry TVN