Do wykonania potrawy można użyć wielu różnych składników – od chorizo po ostrą papryczkę – jednak podstawowa wersja opiera się przede wszystkim na serze Oaxaca. Można oczywiście wykorzystać inny typ sera. Współczesne warianty to między innymi quesadilla z kurczakiem i serem czy warzywami .
Quesadilla z serem – przepis podstawowy
Queso Oaxaca , czyli ser wykorzystywany tradycyjnie do quesadilli jest bardzo podobny do mozzarelli. Nic dziwnego – opiera się na włoskiej recepturze przywiezionej do Meksyku przez misjonarzy. Dzięki tym podobieństwom można łatwo wykonać bliską oryginałowi serową quesadillę , zastępując ser Oaxaca dostępną w Polsce mozzarellą.
Quesadilla serowa – przepis
Składniki:
· 2 tortille pszenne lub kukurydziane,
· 90 g mozzarelli (ok. ¾ standardowej kulki),
· oregano, słodka papryka,
· świeże zioła,
· ewentualnie wybrane dodatki – podsmażone pieczarki, kukurydza, papryka, chorizo.
Przygotowanie:
Tortillę podpiec na patelni, po minucie odwrócić i posypać startym serem oraz przyprawami. Można dodać wybrany dodatek mięsny lub warzywny. Przykryć drugim plackiem, odwrócić i podpiec z drugiej strony, aż ser się rozpuści. Quesadilla serowa jest gotowa do pokrojenia (kroi się ją tak jak pizzę). Posypać świeżym szczypiorkiem lub kolendrą i ewentualnie polać sosem na bazie śmietany lub jogurtu.
Quesadilla z szynką i serem – jak ją wykonać?
To meksykańskie danie wcale nie musi występować w podstawowej wersji, wyłącznie z serem i przyprawami. Często dodaje się do niego kiełbasę chorizo lub inne gatunki mięsa i wędlin, ostre papryczki jalapeño, fasolę, ziemniaki czy grzyby . Mniej popularne, choć również stosowane składniki to awokado lub wykonana z niego pasta o nazwie guacamole, pomidory oraz papryczka serrano (podobno najostrzejsza na świecie). Jeśli zależy nam na naśladowaniu oryginalnych przepisów, warto ograniczyć się do tej listy składników i zadbać, by całość była odpowiednio pikantna.
Jak sprawić, by quesadilla z dostępnych w Polsce składników smakowała jak ta prawdziwa? Warto zwrócić uwagę na przyprawy stosowane w meksykańskiej kuchni i to właśnie na nie zdecydować się podczas przygotowywania posiłku. Jest to na przykład wędzona papryka (zawsze dodaje się ją do chorizo), chilli, oregano i kumin. Pikantne, paprykowe danie zawsze będzie kojarzyło się z Meksykiem. Warto także kupić lub wykonać samemu tortille z mąki kukurydzianej.
Quesadillas z szynką i serem w stylu meksykańskim – przepis
Składniki:
· 4 tortille pszenne lub kukurydziane,
· 120 g mozzarelli (jedna kulka),
· 9 plastrów szynki,
· 1 papryka czerwona,
· 3 łyżki kukurydzy,
· 3 łyżki czerwonej fasoli,
· chilli, wędzona papryka, kumin, oregano.
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z fasolą, kukurydzą i przyprawami (po ok. ½ łyżeczki każdej z nich), pokroić ser. Na jednym placku ułożyć warzywa, 3 plastry szynki i część sera, przykryć drugim plackiem. Czynności powtórzyć, układając farsz i tortille warstwami. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 8 minut – do roztopienia sera i połączenia składników. Gotową quesadillę w stylu meksykańskim kroić jak pizzę, podawać z sosem salsa lub guacamole.
Quesadilla z kurczakiem i serem – przepis
Farsz w tej potrawie może ma dużą liczbę wariantów. Oprócz chorizo często używane są także inne gatunki mięsa i wędlin. Wykorzystuje się także smażoną lub gotowaną wieprzowinę i wołowinę. Przygotowując danie w domu, można zdecydować się również na kawałki kurczaka – taki przepis będzie łatwy do wykonania . Warto jednak pamiętać o przyprawach i dodatkach, by zachować odpowiedni charakter potrawy.
Quesadilla z kurczakiem i serem – przepis
Składniki:
· 200 g filetu z kurczaka,
· 200 g goudy lub mozzarelli,
· mała puszka kukurydzy,
· słodka papryka, chilli, kumin, oregano, sól,
· olej.
Przygotowanie:
Wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami i marynować w powstałej masie kurczaka pokrojonego w drobną kostkę (około 30 minut). Po tym czasie podsmażyć mięso na oleju. Podpiec tortillę na patelni, ułożyć na niej połowę kurczaka i kukurydzy, posypać połową sera. Przykryć drugim plackiem, odwrócić całość i podpiekać z drugiej strony do momentu roztopienia sera. Z pozostałą częścią składników postępować tak samo. Można podawać z kwaśną śmietaną, guacamole lub salsą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN