Chrupiące na zewnątrz, miękkie i soczyste w środku - sznycle z bakłażana to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Ich delikatny smak świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami i złocistą, chrupiącą panierką. Sprawdź wyjątkowy przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bezmięsne sznycle z bakłażana według "Rozkosznego" - jak je zrobić?
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na bezmięsne sznycelki. Przyrządza je z... bakłażana. Ta szybka i pyszna potrawa doskonale sprawdzi się na obiad, a także ciepłą kolację. Warto sprawdzić, jak się ją robi.
- Słyszycie to? To sznycelek. Ale z bakłażana. W rumianej panierce z panko, sezamu i parmezanu. Palce lizać. - napisał w poście kucharz, zamieszczając też oczywiście film przedstawiający, jak powstaje to danie.
Fanom "Rozkosznego" od razu przypadł do gustu jego nowy przepis.
- Pychotka. Jadłam kilka razy, ale nie robiłam jeszcze sama. Trzeba nadrobić; Świetnie. Mam takiego delikwenta, co smęci w lodówce od pewnego czasu; A ja szukałem co podać na piątkowa proszoną kolację! A tu proszę, samo się znalazło!; OMG ośliniłam się, idę po kanapkę, a bakłażan w sobotę będzie robiony - pisali w komentarzach.
Przepis na sznycle z bakłażana
Składniki:
- 2 średnie bakłażany,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- duże jajko,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- szklanka (60 g) panko,
- 1/2 szklanki (85 g) startego sera długodojrzewającego typu parmezan,
- 1/2 szklanki (70 g) sezamu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (góra-dół). Potem nakłuj widelcem bakłażany z każdej strony po kilka-kilkanaście razy. Nasamruj je oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piecz, aż zmiękną, a ich skórka ściemnieje, około 25-30 minut.
Odstaw bakłażany, aby przestygły, na około 10 minut. Później obierz je ze skórki, zachowując zdrewniały czubek. Za pomocą widelca, rozpłaszcz je na 1,5 cm placki. Następnie przygotuj stanowiska do panierowania: w jednej misce wymieszaj mąkę z solą, w drugiej jajko z octem, a w trzeciej panko, starty ser i sezam. Potem rozgrzej sporo oleju na patelni na dużym ogniu (aby bakłażany bardzo szybko się usmażyły, a nie wchłonęły za dużo tłuszczu).
Obtocz jednego bakłażana w mące, potem w jajku, a na końcu w panko, dociskając go jak najwięcej. Następnie smaż, aż będzie zarumieniony, po 1-2 minuty na każdej stronie. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i powtórz z drugim bakłażanem.
Rada "Rozkosznego": "Sznycel można upiec, ale z patelni będą dużo, dużo lepsze!".
Zobacz także:
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Rozkoszny prezentuje przepis na idealne halloumi. "Nie bez powodu uzależnia"
- Rozkoszny i złociste leniwe ze szparagami. "To jest nasza gwiazda"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN