Bezmięsne klopsiki według Rozkosznego. Smak jak ze szkolnej stołówki

Klopsiki, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Bezmięsne klopsiki według Rozkosznego. Jak je przyrządzić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN

Smak domowych klopsików w kremowym sosie to jedno z tych wspomnień, które przenoszą nas do dzieciństwa, do kuchni wypełnionej ciepłem i aromatem rodzinnych obiadów. Choć klasyczna wersja zwykle opiera się na mięsie, ten przepis "Rozkosznego" udowadnia, że można odtworzyć ten sam smak w całkowicie roślinnym wydaniu. Jak przyrządzić jego bezmięsne klopsiki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał Korkosz "Rozkoszny"
Rozkoszny i jego przepis na leniwe ze szparagami

Bezmięsne klopsiki według Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na bezmięsne klopsiki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Powstają z tofu i pasują do wielu różnych dodatków.

- Klopsiki jak ze stołówki szkolnej - ale lepiej! Te zgrabne, soczyste piłeczki zanurzone w lepkim sosiwie na zasmażce, podrasowanym odrobiną miso, smakują jak wspomnienia utaplane w rozkoszy - napisał bloger w poście, w którym znajdziemy filmik przedstawiający przyrządzanie tego dania.

Klopsiki z tofu - przepis Rozkosznego

Składniki na klopsiki:

  • 2 kostki (2 x 180 g) twardego tofu naturalnego,
  • 2/3 szklanki (60 g) startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 duże jajka.
  • 1/3 szklanki (35 g) bułki tartej.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki (375 ml) dobrego bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki jasnej pasty miso,
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub sojowej.

Przygotowanie:

Najpierw nagrzej piekarnik do 220°C w trybie góra-dół i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Następnie osusz tofu papierowym ręcznikiem kuchennym i rozkrusz je na drobne kawałki nad dużą miską. Dodaj parmezan, wędzoną paprykę, sos sojowy, oliwę, czosnek, jajka oraz bułkę tartą, a potem dokładnie wymieszaj całość dłońmi, rozgniatając składniki.

Z powstałej masy uformuj 14 klopsików o wielkości piłki pingpongowej, ułóż je na blasze i piecz przez około 15 minut, aż delikatnie się zarumienią. W tym czasie przygotuj sos – na średniej patelni rozgrzej masło na umiarkowanym ogniu, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką, tworząc zasmażkę, aż mąka niemal rozpuści się w maśle. Następnie cienkim strumieniem wlej bulion, energicznie mieszając, a potem dodaj pastę miso i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej śmietankę, dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.

Gotowe klopsiki przełóż na patelnię i obtocz je w sosie. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i sałatą rzymską w świeżym winegrecie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości