Quesadilla z kurczakiem – najciekawsze przepisy

Quesadilla z kurczakiem
Fot. graphixel / Getty Images
Quesadilla z kurczakiem i serem to przekąska prosto z Meksyku. Jest pożywna i jednocześnie prosta do wykonania. Jednym z głównych składników serowej quesadilli jest tortilla.

Quesadillę z kurczakiem można wzbogacić w kiełbaskę chorizo, pomidory, czy awokado. To, jakie składniki znajdą się w tortilli, zależy od preferencji kucharza. Osoby, którym znudził się kurczak, mogą przygotować quesadillę z szynką i serem.

Meksykańska quesadilla z serem

Serowa quesadilla to tradycyjne danie meksykańskie. Podaje się ją jako przekąskę lub danie zasadnicze. W Meksyku nierzadko stanowi danie śniadaniowe. Jest też typem fast foodu, który w ciągu dnia jest sprzedawany na ulicach. Tradycyjna quesadilla jest z roztopionym serem (oryginalna wersja jest z serem Oaxaca). Składa się na nią również kukurydziana tortilla, papryczki jalapeno, kiełbasa chorizo, grzyby lub ziemniaki. Dziś przepis na to danie jest jest mocno zmodyfikowany i urozmaicony różnymi dodatkami. Obecnie quesadilla to serowa przekąska, którą niektórzy przygotowywują z tofu, cukinią, szpinakiem lub kozim serem. Dużą popularnością cieszy się też quesadilla z kurczakiem i serem i quesadilla z szynką i serem . W wersji amerykańskiej quesadilla z serem przygotowywana jest na podstawie przepisu uwzględniającego mięso z indyka.

Zobacz film: Prawdziwa kuchnia meksykańska. Źródło Dzień Dobry TVN

Jak przygotować placki do quesadilli z kurczakiem?

Aby przygotować quesadillę z serem i kurczakiem, należy kupić specjalne placki. Są one powszechnie dostępne w dużych marketach. Istnieje jednak możliwość, by przyrządzić je samemu. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane.

Składniki:

· 300 g mąki pszennej,

· 300 g mąki kukurydzianej,

· 380 ml ciepłej wody,

· szczypta soli.

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki dokładnie wymieszać, dodać do nich wodę i sól. Wyrobione ciasto odstawić na kwadrans. Po tym czasie podzielić je na 20 części , z których należy uformować niewielkie kulki. Po kolejnym kwadransie wszystkie kulki rozwałkować na placki. Smażyć je na suchej patelni. Gdy pokryją się ciemnymi plamkami, przewrócić je na drugą stronę. Jest to przepis na 20 niewielkich placków.

Quesadilla z kurczakiem i serem - przepis

Przepis na quesadillę z kurczakiem i serem

Składniki (przepis na 2 porcje):

· 4 tortille,

· 1 pierś kurczaka,

· 60 g kiełbaski chorizo,

· 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

· 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku,

· 1 łyżeczka suszonego oregano,

· 6 kawałków suszonych pomidorów,

· 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,

· ¼ główki sałaty lodowej,

· ½ szklanki tartego sera.

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Mięso oprószyć pieprzem, solą, papryką oraz oregano. Dodać do niego olej z suszonych pomidorów i dokładnie wymieszać. Chorizo pokroić w plasterki. Kiełbasę podsmażyć na patelni do zrumienienia i zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię przełożyć kurczaka, smażyć go tak długo z każdej strony aż nie będzie surowy. Na tortillę nałożyć kurczaka, chorizo, suszone pomidory, sałatę, ser oraz szczypiorek. Placek złożyć na pół. Tortille można podpiec w piekarniku używając funkcji grilla.

Quesadilla z kurczakiem, serem i pieczarkami - przepis

Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):

· 4 tortille,

· 1 szklanka startego sera cheddar,

· 2 filiżanki ugotowanej piersi z kurczaka,

· 250 g pieczarek,

· 1 cebula,

· 3 ząbki czosnku,

· 2 szklanki pokrojonego szpinaku,

· ¼ filiżanki kwaśnej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu,

· 1 łyżka oleju rzepakowego,

· 1 łyżeczka kminku,

· 1 łyżeczka oregano,

· 1 łyżeczka chilli w proszku,

· ½ łyżeczki soli,

· ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić. Wrzucić je na patelnię i smażyć tak długo, aż grzyby odparują wodę. Czosnek rozgnieść i dodać do składników. Po około minucie dołożyć pokrojone piersi z kurczaka, chilli w proszku, oregano, kminek, szpinak, sól i pieprz – wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć przez około 2 minuty. Na tortillę nałożyć ¼ szklanki sera, mieszankę mięsa, pieczarek i szpinaku, na koniec jeszcze raz ¼ szklanki sera. Wszystko zakryć drugą tortillą. Quesadillę z każdej strony smażyć przez około 3 minuty. Podawać z łyżką śmietany.

Quesadilla z kurczakiem i awokado

Ciekawym i smacznym pomysłem na quesadille jest podanie jej z kurczakiem i awokado. Aby przygotować danie, potrzebne są następujące składniki (przepis na 2 porcje):

· 4 duże tortille,

· 2 awokado (średniej wielkości),

· ½ kg piersi z kurczaka,

· 10 dag żółtego sera,

· 10 dag bekonu,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· 1 ząbek świeżego czosnku.

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć je solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Pokrojony boczek wrzucić na patelnię i smażyć tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz. Boczek wyjąć z patelni. Wrzucić na nią mięso z kurczaka, smażyć do momentu, gdy przestanie być surowe. Ser zetrzeć na tarce, a awokado rozdrobnić za pomocą widelca. Farsz podzielić na 4 równe części. Na tortillę nakładać kolejno: awokado, ser, mięso z kurczaka, boczek. Zwinięte tortille smażyć ze wszystkich stron na patelni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości