Feta Pasta - kultowy, szybki, tani i smaczny przepis Szymona Czerwińskiego

Te przepisy podbiły media społecznościowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swoje kultowe dania, uwielbiane przez internautów. Sprawdź jego przepis na feta pasta, czyli makaron z serem feta.

Feta pasta - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kostki dobrego sera feta greckiego,
    • 500 g pomidorków cherry kolorowych,
      • 300 g makaron świderki,
        • 4 ząbki czosnku ,
          • duży pęczek tajskiej bazylii,
            • 2 łyżki oregano,
              • 2 łyżki tymianku,
                • pęczek świeżej włoskiej bazylii,
                  • sól,
                    • pieprz,
                      • oliwa z oliwek.

                        Sposób przygotowania

                        1. Pomidorki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej obficie oliwą.
                          1. Czosnek przeciśnij przez prasę do pomidorków, bazylię posiekaj lub po prostu poszarp na mniejsze kawałki i dodaj do składników. Dodaj pozostałe zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość składników dokładnie wymieszaj.
                            1. Na środku naczynia ułóż ser feta, polej go oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
                              1. Tak przygotowane danie włóż do piekarnika na 30 minut w temp. 180 stop. C. W międzyczasie ugotuj makron w lekko osolonej wodzie.
                                1. Upieczony ser z pomidorkami dokładnie wymieszaj. Dodaj przygotowany makron i połącz ze sobą składniki. Tak przygotowane danie serwuj od razu.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana