Feta Pasta - kultowy, szybki, tani i smaczny przepis Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swoje kultowe dania, uwielbiane przez internautów. Sprawdź jego przepis na feta pasta, czyli makaron z serem feta.

Feta pasta - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kostki dobrego sera feta greckiego,
  • 500 g pomidorków cherry kolorowych,
  • 300 g makaron świderki,
  • 4 ząbki czosnku ,
  • duży pęczek tajskiej bazylii,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki tymianku,
  • pęczek świeżej włoskiej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej obficie oliwą.
  2. Czosnek przeciśnij przez prasę do pomidorków, bazylię posiekaj lub po prostu poszarp na mniejsze kawałki i dodaj do składników. Dodaj pozostałe zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość składników dokładnie wymieszaj.
  3. Na środku naczynia ułóż ser feta, polej go oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane danie włóż do piekarnika na 30 minut w temp. 180 stop. C. W międzyczasie ugotuj makron w lekko osolonej wodzie.
  5. Upieczony ser z pomidorkami dokładnie wymieszaj. Dodaj przygotowany makron i połącz ze sobą składniki. Tak przygotowane danie serwuj od razu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości