Feta pasta - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kostki dobrego sera feta greckiego,
- 500 g pomidorków cherry kolorowych,
- 300 g makaron świderki,
- 4 ząbki czosnku ,
- duży pęczek tajskiej bazylii,
- 2 łyżki oregano,
- 2 łyżki tymianku,
- pęczek świeżej włoskiej bazylii,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
- Pomidorki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej obficie oliwą.
- Czosnek przeciśnij przez prasę do pomidorków, bazylię posiekaj lub po prostu poszarp na mniejsze kawałki i dodaj do składników. Dodaj pozostałe zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość składników dokładnie wymieszaj.
- Na środku naczynia ułóż ser feta, polej go oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowane danie włóż do piekarnika na 30 minut w temp. 180 stop. C. W międzyczasie ugotuj makron w lekko osolonej wodzie.
- Upieczony ser z pomidorkami dokładnie wymieszaj. Dodaj przygotowany makron i połącz ze sobą składniki. Tak przygotowane danie serwuj od razu.
Zobacz także:
- Makaron z fetą i pomidorkami. Bajecznie prosty przepis z TikToka
- Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - śniadaniowy przepis Lorentyny Mikulskiej
- Pieczona feta ze szpinakiem - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
podziel się: