Domowe taco - prosty przepis

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Domowe wersje popularnych potraw potrafią wyjść naprawdę świetnie. Często wiele zależy od dobrego przepisu, a tych w kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje. Jak zrobić taco? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Domowe taco - przepis

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 sałata rzymska
  • pęczek kolendry
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 czerwona cebula duża
  • sól i pieprz
  • 2 limonki
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić domowe taco?

  1. Tortille połóż na rozgrzanej patelni i poczekaj, aż się zarumieni i stanie bardziej plastyczna. W tym czasie oczyść piersi z kurczaka, pokrój na plastry i zamarynuj w oliwie, pieprzu, soli i papryce.
  2. Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka, aż będzie rumiany na zewnątrz, a biały w środku.
  3. W miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez pracę czosnkiem, posiekaną kolendrą, pieprzem i solą.
  4. Na elastyczne i rumiane placki tortilli ułóż poszarpaną sałatę, następnie kurczaka, oraz awokado. Całość polej przygotowanym wcześniej dipem. Zawiń dokładnie i serwuj ciepłe.
  5. Ułóż placki, tak aby tworzyły taco muszle.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości