Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Domowe taco - przepis
Składniki:
- 4 tortille pszenne
- 4 piersi z kurczaka
- 1 sałata rzymska
- pęczek kolendry
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 czerwona cebula duża
- sól i pieprz
- 2 limonki
- oliwa do smażenia
Jak zrobić domowe taco?
- Tortille połóż na rozgrzanej patelni i poczekaj, aż się zarumieni i stanie bardziej plastyczna. W tym czasie oczyść piersi z kurczaka, pokrój na plastry i zamarynuj w oliwie, pieprzu, soli i papryce.
- Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka, aż będzie rumiany na zewnątrz, a biały w środku.
- W miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez pracę czosnkiem, posiekaną kolendrą, pieprzem i solą.
- Na elastyczne i rumiane placki tortilli ułóż poszarpaną sałatę, następnie kurczaka, oraz awokado. Całość polej przygotowanym wcześniej dipem. Zawiń dokładnie i serwuj ciepłe.
- Ułóż placki, tak aby tworzyły taco muszle.
Zobacz także:
- Taco pancake z jabłkiem i masłem orzechowym, czyli karnawałowe dania od MasterChefów
- Meksykańskie tacos z arbuzem? To możliwe. Sprawdź przepis Zuzy Lisowskiej
- Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: