Meksykańskie tacos z arbuzem? To możliwe. Sprawdź przepis Zuzy Lisowskiej
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Zuza Lisowska
Meksykańskie tacos z arbuzem? Właściwie z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami to niesamowity przepis Zuzy Lisowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Zuza prowadzi profil na TikToku pod pseudonimem ARBUZAZUZA. Sprawdź, jak przygotować jej fenomenalny przepis na lato.
Meksykańskie tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki soli
- 185 ml mleka
- 60 g masła
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- opakowanie krewetek
- limonka
- garść posiekanej kolendry
- jedno awokado
- 200 g arbuza
- pół cebuli białej
- papryka zielona
- papryczka jalapeno
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania meksykańskiego tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami
- 1Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy i łączymy ze sobą.
- 2W misce podgrzewamy masło, dodajemy do niego sól i następnie zalewamy to mlekiem aby ochłodzić temperaturę. Płyn stopniowo dodajemy do przesianej mąki i mieszamy.
- 3Gotowe ciasto odkładamy na około 15 minut do odpoczynku. Następnie to wałkujemy i smażymy na patelni po 2 minuty z jednej strony. Krewetki solimy i pieprzymy.
- 4Grillujemy je łącznie przez 3 minuty.
- 5Arbuza, awokado, cebulę i paprykę słodką kroimy w drobną kostkę.
- 6Dodajemy do tego posiekaną kolendrę i wyciśnięty sok z limonki.
- 7W tacosie układamy salsę, papryczki jalapeno oraz grillowane krewetki.
- 8Posypujemy jeszcze na wierzchu kolendrą i gotowe.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Zuza Lisowska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości