Bolo de mel - przepis na tradycyjny piernik na melasie prosto z Madery

Bolo de mel - przepis na tradycyjny piernik na melasie prosto z Madery
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania mikołajkowe. Sprawdź jego przepis na bolo de mel, czyli tradycyjny piernik na melasie prosto z Madery. To pyszna alternatywa dla naszego tradycyjnego ciasta.

Bolo de mel - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g smalcu
  • 140 g masła
  • 150 g melasy trzcinowej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 180 g posiekanych orzechów włoskich
  • 250 g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z cytryny
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • kilka obranych migdałów do dekoracji
  • 60 ml słodkiego wina madera lub porto

Sposób przygotowania Bolo de mel

  1. W wodzie rozpuść drożdże. Dodaj kilka łyżek mąki i odstaw. W garnku rozpuść masło, smalec i melasę. Na patelni podpraż orzechy włoskie i migdały.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Gdy masło ze smalcem ostygnie połączyć wszystkie składniki w jedno ciasto. Następnie wyrabiać około 5 minut. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  4. Podzielić na dwie części i przełożyć do tortownic o średnicy około 20-22 cm. Udekorować migdałami. Zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180° C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy, ostudzić posmarować winem i zawinąć w folię. Zostawić na kilka tygodni aby ciasto dojrzało.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości