Bolo de mel - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 140 g smalcu
- 140 g masła
- 150 g melasy trzcinowej
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta pieprzu
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 180 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g posiekanych migdałów
- skórka otarta z cytryny
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- kilka obranych migdałów do dekoracji
- 60 ml słodkiego wina madera lub porto
Sposób przygotowania Bolo de mel
- W wodzie rozpuść drożdże. Dodaj kilka łyżek mąki i odstaw. W garnku rozpuść masło, smalec i melasę. Na patelni podpraż orzechy włoskie i migdały.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Gdy masło ze smalcem ostygnie połączyć wszystkie składniki w jedno ciasto. Następnie wyrabiać około 5 minut. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Podzielić na dwie części i przełożyć do tortownic o średnicy około 20-22 cm. Udekorować migdałami. Zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180° C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy, ostudzić posmarować winem i zawinąć w folię. Zostawić na kilka tygodni aby ciasto dojrzało.
Zobacz także:
- Caldo Verde z przepisu Piotra Kucharskiego
- Co warto zjeść w Hiszpanii? "Potrafią tam z kilku rzeczy wyczarować coś naprawdę wspaniałego"
- Meksykańska zupa z guacamole z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: