Bolo de mel - przepis na tradycyjny piernik na melasie prosto z Madery

Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania mikołajkowe. Sprawdź jego przepis na bolo de mel, czyli tradycyjny piernik na melasie prosto z Madery. To pyszna alternatywa dla naszego tradycyjnego ciasta.

Bolo de mel - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 ml wody
    • 10 g świeżych drożdży
      • 450 g mąki pszennej tortowej
        • 140 g smalcu
          • 140 g masła
            • 150 g melasy trzcinowej
              • 100 g cukru
                • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
                  • szczypta pieprzu
                    • łyżeczka mielonego cynamonu
                      • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
                        • 180 g posiekanych orzechów włoskich
                          • 250 g posiekanych migdałów
                            • skórka otarta z cytryny
                              • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
                                • kilka obranych migdałów do dekoracji
                                  • 60 ml słodkiego wina madera lub porto

                                    Sposób przygotowania Bolo de mel

                                    1. W wodzie rozpuść drożdże. Dodaj kilka łyżek mąki i odstaw. W garnku rozpuść masło, smalec i melasę. Na patelni podpraż orzechy włoskie i migdały.
                                      1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
                                        1. Gdy masło ze smalcem ostygnie połączyć wszystkie składniki w jedno ciasto. Następnie wyrabiać około 5 minut. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
                                          1. Podzielić na dwie części i przełożyć do tortownic o średnicy około 20-22 cm. Udekorować migdałami. Zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180° C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy, ostudzić posmarować winem i zawinąć w folię. Zostawić na kilka tygodni aby ciasto dojrzało.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana