Czy to już sezon na dynie? Sprawdź, kiedy ten przysmak będzie najlepszy

Dynia
Czy to już sezon na dynie? Sprawdź, kiedy ten przysmak będzie najlepszy
Źródło: voloshin311/Getty Images
Lato za chwilę się skończy, a przed nami jesień, której symbolem jest oczywiście dynia. To też sezon na to pyszne warzywo. Kiedy dokładnie przypada i kiedy jest szczyt tegoż sezonu? Jakie właściwości ma dynia? Odkrywamy tajemnice pomarańczowego warzywa i podpowiadamy, co można z niej ugotować.
W tym artykule znajdziesz:
  • Kiedy jest sezon na dynie?
  • Właściwości zdrowotne dyni - dlaczego warto ją jeść?
  • Co można zrobić z dyni? Poznaj nasze przepisy

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Oto najcięższa dynia w Polsce - waży 907 kg
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiedy jest sezon na dynie?

Sezon na dynie w Polsce trwa od sierpnia do listopada, a jego szczyt przypada na październik, gdy warzywa te są w pełni dojrzałe i najsmaczniejsze. W tym czasie dynie najłatwiej znaleźć na targach oraz w sklepach.

Największa dostępność dyni, kiedy można dostać dojrzałe i pyszne warzywa to jednak dopiero październik. To szczyt sezonu. W listopadzie wciąż mogą odbywać się zbiory, najważniejsze, aby odbyły się one przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli jest więc łagodna i ciepła jesień, to nawet pod koniec listopada dostaniemy świeżą dynię w sklepach. 

Właściwości zdrowotne dyni - dlaczego warto ją jeść?

Dynia to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zawarty w niej beta-karoten nadaje jej działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a liczne witaminy i minerały, takie jak cynk czy witamina C, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie dyni może również pozytywnie wpływać na układ krążenia – pomaga regulować ciśnienie krwi i obniżać poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga pracę układu pokarmowego, sprzyja dobremu trawieniu, zapobiega zaparciom i korzystnie działa na kontrolę masy ciała.

Warzywo to ma także znaczenie dla zdrowia skóry i oczu, ponieważ beta-karoten, będący prekursorem witaminy A, wspomaga prawidłowe widzenie i kondycję włosów oraz skóry. Z kolei obecność potasu sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia, a błonnik dodatkowo reguluje poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Nie można też pominąć pestek dyni, które stanowią bogate źródło cynku i fitosteroli. Składniki te znane są z korzystnego wpływu na zdrowie prostaty oraz ogólną odporność organizmu. Dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy dynia chroni komórki przed uszkodzeniami, co może ograniczać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.

Co można zrobić z dyni? Poznaj nasze przepisy

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości