- Kiedy jest sezon na dynie?
- Właściwości zdrowotne dyni - dlaczego warto ją jeść?
- Co można zrobić z dyni? Poznaj nasze przepisy
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Kiedy jest sezon na dynie?
Sezon na dynie w Polsce trwa od sierpnia do listopada, a jego szczyt przypada na październik, gdy warzywa te są w pełni dojrzałe i najsmaczniejsze. W tym czasie dynie najłatwiej znaleźć na targach oraz w sklepach.
Największa dostępność dyni, kiedy można dostać dojrzałe i pyszne warzywa to jednak dopiero październik. To szczyt sezonu. W listopadzie wciąż mogą odbywać się zbiory, najważniejsze, aby odbyły się one przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli jest więc łagodna i ciepła jesień, to nawet pod koniec listopada dostaniemy świeżą dynię w sklepach.
Właściwości zdrowotne dyni - dlaczego warto ją jeść?
Dynia to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zawarty w niej beta-karoten nadaje jej działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a liczne witaminy i minerały, takie jak cynk czy witamina C, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie dyni może również pozytywnie wpływać na układ krążenia – pomaga regulować ciśnienie krwi i obniżać poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga pracę układu pokarmowego, sprzyja dobremu trawieniu, zapobiega zaparciom i korzystnie działa na kontrolę masy ciała.
Warzywo to ma także znaczenie dla zdrowia skóry i oczu, ponieważ beta-karoten, będący prekursorem witaminy A, wspomaga prawidłowe widzenie i kondycję włosów oraz skóry. Z kolei obecność potasu sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia, a błonnik dodatkowo reguluje poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nie można też pominąć pestek dyni, które stanowią bogate źródło cynku i fitosteroli. Składniki te znane są z korzystnego wpływu na zdrowie prostaty oraz ogólną odporność organizmu. Dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy dynia chroni komórki przed uszkodzeniami, co może ograniczać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.
Co można zrobić z dyni? Poznaj nasze przepisy
- Domowe kopytka dyniowe z masłem rozmarynowym
- Dynia dyni nierówna. Jaką wybrać na zupę, a jaką do makaronu?
- Dynia marynowana w occie - sprawdź pyszny i prosty przepis
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Kiszona dynia - prosty przepis na jesień w słoiku
- Dynia króluje na jesiennym stole. Te przepisy Patryka Galewskiego rozgrzeją i zachwycą
- Dynia piżmowa - odkryj z nami to ciekawe warzywo! Uprawa i najciekawsze przepisy
- Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić. Prosty przepis na wegańskie spaghetti z dyni
- Ravioli z pieczoną dynią - przepis finalistów MasterChef krok po kroku
- Kluseczki w kształcie dyni podbijają internet. Wiemy, jak je przygotować
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Smak jesieni to spice pumpkin, ale nie tylko latte. Co można jeszcze upichcić?
- Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni. Sprawdź, jak przygotować go w domu
- Dynia – wartości odżywcze i przepis na deser z dynią piżmową
Zobacz także:
- Popularne rodzaje dyni. Jak je rozróżnić?
- Jak przechowywać dynię? Ile czasu może leżakować w chłodni, a ile w domu?
- Dynia - królowa jesieni. Które odmiany są najsmaczniejsze? "Schrupiesz ją na surowo"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: e-zikoapteka.pl
Źródło zdjęcia głównego: voloshin311/Getty Images