Ravioli z pieczoną dynią - przepis
- 300 g mąki
- 3 jajka
- dynia piżmowa
- 3 łyżki syropu klonowego
- 200 g koziego sera
- 10 liści szałwii
- 50 g masła
- 100 g parmezanu
- oliwa z oliwek
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Ravioli z pieczoną dynią - sposób przygotowania
- Dynie obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z rozmarynem, posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy dynie i smarujemy ją z każdej strony syropem klonowym i przyprawiamy jeszcze raz.
- Wkładamy do ponownego pieczenia na 20 minut. Po tym czasie dynie wyciągamy, blendujemy na gładkie puree i mieszamy razem z serem kozim i łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku formujemy wgłębienie do którego wrzucamy jajka i szczyptę soli.
- Mieszamy jajka widelcem, a następnie ugniatamy do uzyskania jędrnego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do odpoczęcia.
- Po 30 minutach ciasto wałkujemy na kilka płatów o grubości 1mm.
- Na środku płatu dajemy po łyżce farszu, dookoła lekko smarujemy wodą, nakładamy drugi płat na górę, ciasto dociskamy palcem i ringiem lub radełkiem wycinamy ravioli.
- Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masła, wrzucamy na nie makaron z szałwią i lekko mieszamy przez 2 minuty.
- Przekładamy na głęboki talerz i posypujemy potartym parmezanem.
Zobacz także:
- Tymi daniami zachwycisz swoich gości! Oto najlepsze przepisy z 9. edycji MasterChefa
- Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior
- Zimowe dania finalistów MasterChefa. Plov, wegańskie leczo i zupa cebulowa
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: