Ravioli z pieczoną dynią - przepis finalistów MasterChef krok po kroku

Finaliści 11 edycji MasterChef
Finaliści 11 edycji MasterChef
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Jeśli poszukujesz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, to z pewnością znajdziesz go w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić ravioli z pieczoną dynią?

Ravioli z pieczoną dynią - przepis

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • dynia piżmowa
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 200 g koziego sera
  • 10 liści szałwii
  • 50 g masła
  • 100 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Ravioli z pieczoną dynią - sposób przygotowania

  1. Dynie obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z rozmarynem, posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą.
  2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy dynie i smarujemy ją z każdej strony syropem klonowym i przyprawiamy jeszcze raz.
  3. Wkładamy do ponownego pieczenia na 20 minut. Po tym czasie dynie wyciągamy, blendujemy na gładkie puree i mieszamy razem z serem kozim i łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy.
  4. Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku formujemy wgłębienie do którego wrzucamy jajka i szczyptę soli.
  5. Mieszamy jajka widelcem, a następnie ugniatamy do uzyskania jędrnego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do odpoczęcia.
  6. Po 30 minutach ciasto wałkujemy na kilka płatów o grubości 1mm.
  7. Na środku płatu dajemy po łyżce farszu, dookoła lekko smarujemy wodą, nakładamy drugi płat na górę, ciasto dociskamy palcem i ringiem lub radełkiem wycinamy ravioli.
  8. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masła, wrzucamy na nie makaron z szałwią i lekko mieszamy przez 2 minuty.
  9. Przekładamy na głęboki talerz i posypujemy potartym parmezanem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości