Zimowe dania finalistów MasterChefa. Plov, wegańskie leczo i zupa cebulowa

Finaliści 10. edycji programu "MasterChef"
Finaliści 10. edycji programu "MasterChef"
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online
Na dachu naszego studia w centrum Warszawy na dzień przed mikołajkami wylądowały sanie św. Mikołaja z czwórką pomocników w osobach finalistów najnowszej edycji MasterChefa. Mimo rywalizacji w programie, dziś pozostają dobrymi przyjaciółmi i w kuchni Dzień Dobry TVN dzielą się sekretami na szybkie, rozgrzewające przepisy, które warto wykorzystać w czasie świątecznego szaleństwa. Nie zabraknie też iście zimowego napoju. Żeby nie było tak łatwo, gotować będą w warunkach polowych. Co sycącego i efektownego uda im się wyczarować?

Plov

Składniki:

  • 500 g wołowiny pokrojonej w kostkę
    • 500 g ryżu
      • 2 garście grzybów suszonych
        • 1 cebula
          • 1 marchewka
            • 1 główka czosnku
              • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
                • 1 łyżka mielonej kolendry
                  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
                    • 0,5 łyżki kminu rzymskiego w całości
                      • 1,5 łyżki soli
                        • czarny pieprz do smaku
                          • 700 ml wody
                            • parę łyżek oleju

                              Sposób przygotowania:

                              Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i odkładamy. Marchew obieramy i kroimy w grube słupki, cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku dodajemy parę łyżek oleju i gdy będzie gorący smażymy nasze mięso z wierzchu aż będzie miało brązowy kolor. Następnie dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy, zmielone i w całości. Czekamy aż cebula będzie lekko brązowa, następnie wsadzamy oczyszczoną z zewnętrznych łupin główkę czosnku na środku garnka a dookoła niej układamy marchew i nie mieszamy. Dodajemy też odsączone grzyby. Następnie dolewamy wodę spod grzybów tak, aby poziom wody był poniżej kawałków marchwi około 200 ml i przyprawiamy całość solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy całość pod przykryciem przez około 30 minut na niskim ogniu. Usuwamy czosnek z garnka ale go nie wyrzucamy, ostrożnie nakładamy ryż równą warstwą na górze marchewek, cały czas pamiętając, by nie mieszać. Całość zalewamy resztą wody, lub taką ilością by ryż był przykryty na 1 cm. Wtedy gotujemy plov na średnim ogniu delikatnie wyrównując górną warstwę tyłem łyżki do momentu gdy wyparuje tyle wody, że możemy zobaczyć ryż. Wkładamy z powrotem główkę czosnku na środek garnka, a tyłem łyżki robimy 4 otwory, które pozwolą parze ulecieć z garnka. W tym momencie wyłączamy plov z gazu, szczelnie przykrywamy pokrywką i zostawiamy go tak na 30 minut, bez otwierania garnka. Po tym czasie ściągamy pokrywkę wyciągamy czosnek, całość mieszamy i serwujemy indywidualne porcję.

                              Wegańskie leczo z marynowanym tofu

                              Składniki:

                              • 1 papryka żółta
                                • 1 papryka zielona
                                  • 3 papryki czerwone słodkie podłużne
                                    • 2 cukinie
                                      • 350 ml pomidorów w puszce
                                        • 2 cebule
                                          • 3 ząbki czosnku
                                            • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                              • 5 gałązek natki pietruszki
                                                • 3 ziemniaki
                                                  • 1 łyżka papryki słodkiej
                                                    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
                                                      • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
                                                        • 2 liście laurowe
                                                          • 1 łyżeczka soli
                                                            • 300 ml wody
                                                              • 200 g tofu wędzonego
                                                                • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                      • 1 łyżeczka syropu z agawy

                                                                        Sposób przygotowania marynowanego tofu:

                                                                        Do miski wlać syrop z agawy, oliwę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dodać paprykę wędzoną. Całość dokładnie połączyć. Następnie do przygotowanej marynaty dodać i wymieszać pokrojone w kostkę tofu (1,5cm x 1,5cm). Czas marynowania to około 30 minut. Po określonym czasie tofu należy smażyć do zarumienienia na rozgrzanej oliwie.

                                                                        Sposób przygotowania leczo:

                                                                        Warzywa umyć. Z papryki (trzy rodzaje) wyjąć gniazda i pestki. Cebulę oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Kolejno dodać pokrojoną w kawałki paprykę i czosnek. Smażyć do zarumienienia przez około 15 minut. Następnie należy dołożyć pokrojona w kostkę cukinię. Do garnka z warzywami przełożyć pomidory z puszki. Doprawić solą, papryką słodką, wędzoną oraz ostrą. Całość dokładnie wymieszać i dolać około 300 ml wody. Dusić pod przykryciem przez około 50 minut. Pod koniec gotowania do lecza należy dodać podsmażone tofu. Podawać z natką pietruszki.

                                                                        Rozgrzewająca zupa cebulowa

                                                                        Składniki:

                                                                        • 1 kg cebuli
                                                                          • 0,5 kg marchewki
                                                                            • 0,5 kg pietruszki
                                                                              • 0,5 kg selera
                                                                                • 1 por
                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                    • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                      • 150 g masła
                                                                                        • 200 ml wina białego
                                                                                          • 1 bagietka
                                                                                            • 100 g sera blue cheese
                                                                                              • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                • 4 liście laurowe
                                                                                                  • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                                                    • 1 łyżka soli  
                                                                                                      • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                                        • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
                                                                                                          • 2 gwiazdki anyżu
                                                                                                            • 3 gałązki tymianku świeżego
                                                                                                              • 3 gałązki rozmarynu

                                                                                                                Sposób przygotowania wywaru warzywnego:

                                                                                                                Marchew, pietruszkę, por i seler dokładnie oczyścić. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa. Następnie wlać do garnka 2,5 l wody. Dołożyć przypaloną cebulę oraz rozgnieciony w łupinie czosnek. Dodać ziele angielskie, anyż oraz liść laurowy. Wywar należy gotować przez około 60 minut.

                                                                                                                Sposób przygotowania zupy cebulowej:

                                                                                                                W garnku rozgrzać oliwę oraz masło. Do rozgrzanego tłuszczu dodać pokrojoną w pióra cebulę. Zmniejszyć ogień i dusić co jakiś czas mieszając przez około 15 minut (trzeba uważać, aby cebula się nie przypaliła). Kiedy cebula się zeszkli, należy dodać wino, odparować je, a następnie wlać ocet balsamiczny. Kolejno wlać wywar warzywny. Zupę doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, solą, pieprzem oraz dołożyć rozmaryn. Przez kilka minut gotować. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na patelni z dwóch stron. Posypać serem.

                                                                                                                Zimowy napój

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 1 litr soku jabłkowego
                                                                                                                  • 1 skórka z pomarańczy
                                                                                                                    • 1 laska cynamonu
                                                                                                                      • 2 łyżki miodu
                                                                                                                        • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
                                                                                                                          • 100 g posiekanego imbiru
                                                                                                                            • 1 jabłko
                                                                                                                              • 1 jabłko suszone

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                Do garnka wlać sok, podgrzać, a następnie dodać imbir. Na średnim ogniu podgrzewać przez około 15 minut. Kolejno dodać cynamon i miód. Mieszać do momentu rozpuszczenia się miodu. Dodać jabłka i skórkę z pomarańczy. Na mały ogniu podgrzewać około 10 min. Odstawić na około 30 min. W końcowym etapie przecedzić przez sitko.

                                                                                                                                Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości