Kwadraty francuskie pikantną kiełbasą, serem śródziemnomorskim, fasolką i trochę truskawek - przepis
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego z masłem,
- chorizo cienkie lub salami pikantne,
- 300 g fasolki szparagowej,
- 2 opakowania sera śródziemnomorskiego w kostkach,
- opakowanie sera śródziemnomorskiego w ziołach,
- 100 ml śmietany 18%,
- kilka truskawek,
- werbena,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz czarny do smaku,
- czarnuszka,
- bazylia świeża, drobna.
Sposób przygotowania:
Ser miksujemy ze śmietaną, doprawiamy czarnym pieprzem i werbeną. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty lub prostokąty, nożem naznaczamy 1 cm rantu. Rant smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką. Środek nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni czas około 15 minut. Kiełbasę przesmażamy na chrupiąco, zdejmujemy z patelni, a na tłuszczu obsmażamy pokrojone na mniejsze kawałki fasolki. Wypieczone kwadraty spłaszczamy w środku, na każdy wykładamy porcję masy serowej, na wierzch wykładamy fasolki, kiełbasę i pokrojone truskawki. Zapiekamy chwilę jeszcze i podajemy posypane bazylią.
Sałatka ze smażonymi warzywami, sałatami, naleśnikami i serem śródziemnomorskim - przepis
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- 150 ml wody,
- sól,
- odrobina cukru,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy na 20 minut, aby gluten zaczął pracować. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki smarujemy jajkiem, zwijamy rulony i kroimy w 2 cm paski. Każdy rulon smażymy na złoty kolor od strony przecięcia.
Składniki na farsz:
- opakowanie sera śródziemnomorskiego,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 3 sałaty masłowe,
- 2 cebule,
- szczypta mąki,
- ostra papryka,
- papryka czerwona,
- 2 dojrzałe awokado,
- cukinia,
- 200 g bobu,
- garść fasolki szparagowej (żółtej),
- szczypiorek,
- ocet jabłkowy,
- miód do smaku,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy papryki, fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i ocet jabłkowy do smaku. Warzywa łączymy z sałatą pokrojoną na połówki. Wszystko posypujemy serem, rulonikami z naleśników i bobem smażonym na maśle z dodatkiem bułki tartej.
Knedle z morelami, serem śródziemnomorskim z kurczakiem, szpinakiem - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków gotowanych,
- 250 g mąki pszennei i ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 20 sztuk dojrzałych, niedużych moreli,
- 2 opakowania sera śródziemnomorskiego,
- 1 kg udźca z kurczaka b/s, b/k,
- 2 piersi z kurczaka,
- pęczek szczypiorku,
- opakowanie młodego szpinaku,
- 300 ml śmietanki 36%,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2-3 łyżki masła ekstra,
- szałwia świeża.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i łączymy z mąką, jajkami i solą oraz pieprzem oraz gałką muszkatołową. Morele pozbawiamy pestek, w miejsce po pestce wkładamy ser i obtaczamy w cieście ziemniaczanym. Tak przygotowane gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Na oleju przesmażamy kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodajemy szczypiorek, chwilę smażymy i zalewamy wodą lub bulionem do wysokości kurczaka na patelni. Dusimy około 30 minut, dodajemy szpinak, śmietankę. Odparowujemy sos. Do gotowego kurczaka w sosie umieszczamy knedle z morelami, wierzch polewamy bułką rumianą z masłem i siekaną szałwią.
Zobacz także:
- Szybka sałatka z tortellini ze sprawdzonego i lubianego przepisu Szymona Czerwińskiego
- Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
- Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje