Materiał promocyjny

Serowa kuchnia Andrzeja Polana bez marnowania. Poznaj na nowo francuskie kwadraty, sałatkę, naleśniki i knedle

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry Wakacje
Serowa Kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z serem w duchu zero waste. Dzięki jego przepisom zrobisz posiłki bez marnowania żywności, a do tego będą to nowe smaki z sezonowych warzyw i owoców. Sprawdź, jak przygotować kwadraty francuskie z pikantną kiełbasą i serem, sałatkę ze smażonymi warzywami, naleśnikami i serem, knedle z morelami i serem. 

Kwadraty francuskie pikantną kiełbasą, serem śródziemnomorskim, fasolką i trochę truskawek - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego z masłem,
    • chorizo cienkie lub salami pikantne,
      • 300 g fasolki szparagowej,
        • 2 opakowania sera śródziemnomorskiego w kostkach,
          • opakowanie sera śródziemnomorskiego w ziołach,
            • 100 ml śmietany 18%,
              • kilka truskawek,
                • werbena,
                  • sok z cytryny,
                    • sól, pieprz czarny do smaku,
                      • czarnuszka,
                        • bazylia świeża, drobna.

                          Sposób przygotowania:

                          Ser miksujemy ze śmietaną, doprawiamy czarnym pieprzem i werbeną. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty lub prostokąty, nożem naznaczamy 1 cm rantu. Rant smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką. Środek nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni czas około 15 minut. Kiełbasę przesmażamy na chrupiąco, zdejmujemy z patelni, a na tłuszczu obsmażamy pokrojone na mniejsze kawałki fasolki. Wypieczone kwadraty spłaszczamy w środku, na każdy wykładamy porcję masy serowej, na wierzch wykładamy fasolki, kiełbasę i pokrojone truskawki. Zapiekamy chwilę jeszcze i podajemy posypane bazylią.

                          Sałatka ze smażonymi warzywami, sałatami, naleśnikami i serem śródziemnomorskim - przepis

                          Składniki na naleśniki:

                          • 250 g mąki,
                            • 2 jajka,
                              • 150 ml mleka,
                                • 150 ml wody,
                                  • sól,
                                    • odrobina cukru,
                                      • olej rzepakowy do smażenia.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy na 20 minut, aby gluten zaczął pracować. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki smarujemy jajkiem, zwijamy rulony i kroimy w 2 cm paski. Każdy rulon smażymy na złoty kolor od strony przecięcia.

                                        Składniki na farsz:

                                        • opakowanie sera śródziemnomorskiego,
                                          • 2 dojrzałe pomidory,
                                            • 3 sałaty masłowe,
                                              • 2 cebule,
                                                • szczypta mąki,
                                                  • ostra papryka,
                                                    • papryka czerwona,
                                                      • 2 dojrzałe awokado,
                                                        • cukinia,
                                                          • 200 g bobu,
                                                            • garść fasolki szparagowej (żółtej),
                                                              • szczypiorek,
                                                                • ocet jabłkowy,
                                                                  • miód do smaku,
                                                                    • świeża bazylia.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Na oleju przesmażamy papryki, fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i ocet jabłkowy do smaku. Warzywa łączymy z sałatą pokrojoną na połówki. Wszystko posypujemy serem, rulonikami z naleśników i bobem smażonym na maśle z dodatkiem bułki tartej.

                                                                      Knedle z morelami, serem śródziemnomorskim z kurczakiem, szpinakiem - przepis

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 kg ziemniaków gotowanych,
                                                                        • 250 g mąki pszennei i ziemniaczanej,
                                                                          • 2 jajka,
                                                                            • 20 sztuk dojrzałych, niedużych moreli,
                                                                              • 2 opakowania sera śródziemnomorskiego,
                                                                                • 1 kg udźca z kurczaka b/s, b/k,
                                                                                  • 2 piersi z kurczaka,
                                                                                    • pęczek szczypiorku,
                                                                                      • opakowanie młodego szpinaku,
                                                                                        • 300 ml śmietanki 36%,
                                                                                          • gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
                                                                                            • 2-3 łyżki bułki tartej,
                                                                                              • 2-3 łyżki masła ekstra,
                                                                                                • szałwia świeża.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i łączymy z mąką, jajkami i solą oraz pieprzem oraz gałką muszkatołową. Morele pozbawiamy pestek, w miejsce po pestce wkładamy ser i obtaczamy w cieście ziemniaczanym. Tak przygotowane gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Na oleju przesmażamy kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodajemy szczypiorek, chwilę smażymy i zalewamy wodą lub bulionem do wysokości kurczaka na patelni. Dusimy około 30 minut, dodajemy szpinak, śmietankę. Odparowujemy sos. Do gotowego kurczaka w sosie umieszczamy knedle z morelami, wierzch polewamy bułką rumianą z masłem i siekaną szałwią.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości