Materiał promocyjny

Serowa kuchnia Andrzeja Polana bez marnowania. Poznaj na nowo francuskie kwadraty, sałatkę, naleśniki i knedle

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry Wakacje
Serowa Kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z serem w duchu zero waste. Dzięki jego przepisom zrobisz posiłki bez marnowania żywności, a do tego będą to nowe smaki z sezonowych warzyw i owoców. Sprawdź, jak przygotować kwadraty francuskie z pikantną kiełbasą i serem, sałatkę ze smażonymi warzywami, naleśnikami i serem, knedle z morelami i serem. 

Kwadraty francuskie pikantną kiełbasą, serem śródziemnomorskim, fasolką i trochę truskawek - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego z masłem,
  • chorizo cienkie lub salami pikantne,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 2 opakowania sera śródziemnomorskiego w kostkach,
  • opakowanie sera śródziemnomorskiego w ziołach,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • kilka truskawek,
  • werbena,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz czarny do smaku,
  • czarnuszka,
  • bazylia świeża, drobna.

Sposób przygotowania:

Ser miksujemy ze śmietaną, doprawiamy czarnym pieprzem i werbeną. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty lub prostokąty, nożem naznaczamy 1 cm rantu. Rant smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką. Środek nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni czas około 15 minut. Kiełbasę przesmażamy na chrupiąco, zdejmujemy z patelni, a na tłuszczu obsmażamy pokrojone na mniejsze kawałki fasolki. Wypieczone kwadraty spłaszczamy w środku, na każdy wykładamy porcję masy serowej, na wierzch wykładamy fasolki, kiełbasę i pokrojone truskawki. Zapiekamy chwilę jeszcze i podajemy posypane bazylią.

Sałatka ze smażonymi warzywami, sałatami, naleśnikami i serem śródziemnomorskim - przepis

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • sól,
  • odrobina cukru,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy na 20 minut, aby gluten zaczął pracować. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki smarujemy jajkiem, zwijamy rulony i kroimy w 2 cm paski. Każdy rulon smażymy na złoty kolor od strony przecięcia.

Składniki na farsz:

  • opakowanie sera śródziemnomorskiego,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 3 sałaty masłowe,
  • 2 cebule,
  • szczypta mąki,
  • ostra papryka,
  • papryka czerwona,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • cukinia,
  • 200 g bobu,
  • garść fasolki szparagowej (żółtej),
  • szczypiorek,
  • ocet jabłkowy,
  • miód do smaku,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Na oleju przesmażamy papryki, fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i ocet jabłkowy do smaku. Warzywa łączymy z sałatą pokrojoną na połówki. Wszystko posypujemy serem, rulonikami z naleśników i bobem smażonym na maśle z dodatkiem bułki tartej.

Knedle z morelami, serem śródziemnomorskim z kurczakiem, szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 250 g mąki pszennei i ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 20 sztuk dojrzałych, niedużych moreli,
  • 2 opakowania sera śródziemnomorskiego,
  • 1 kg udźca z kurczaka b/s, b/k,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • pęczek szczypiorku,
  • opakowanie młodego szpinaku,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki masła ekstra,
  • szałwia świeża.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i łączymy z mąką, jajkami i solą oraz pieprzem oraz gałką muszkatołową. Morele pozbawiamy pestek, w miejsce po pestce wkładamy ser i obtaczamy w cieście ziemniaczanym. Tak przygotowane gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Na oleju przesmażamy kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodajemy szczypiorek, chwilę smażymy i zalewamy wodą lub bulionem do wysokości kurczaka na patelni. Dusimy około 30 minut, dodajemy szpinak, śmietankę. Odparowujemy sos. Do gotowego kurczaka w sosie umieszczamy knedle z morelami, wierzch polewamy bułką rumianą z masłem i siekaną szałwią.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości