Materiał promocyjny

Chłodnik z jabłek, ciasto z fasolką i placek ze śliwkami z przepisów Andrzeja Polana

Dania idealne na lato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dobre jedzenie to eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazuje, jak przyrządzić chłodnik z jabłek i ogórków z serem w kostkach, ciasto kruche z fasolką szparagową oraz wytrawny placek ze śliwkami. Poznaj niezwykłe przepisy.

Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach - przepis

Składniki:

  • 1 l maślanki
    • 300 ml soku jabłkowego tłoczonego
      • 2-3 jabłka zielone
        • 10 ogórków gruntowych
          • musztarda czeska do smaku lub inna ostra
            • miód do smaku
              • koper
                • szczypiorek
                  • sól i pieprz do smaku
                    • ser arla w kostkach
                      • 2-3 łyżki bułki tartej
                        • kilka orzechów laskowych
                          • 2 jajka
                            • masło klarowne do smażenia
                              • kilka liści sałaty rzymskiej

                                Produkty powinny być schłodzone w lodówce. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę bez obierania, maślankę łączymy z sokiem jabłkowym i przyprawami. Pamiętajmy, że smak musi być zdecydowany i konkretny. Do maślanki z dodatkami dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, koperek, szczypiorek. Mieszamy i odstawiamy ponownie do lodówki.

                                Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Ser arla obtaczamy w jajku i wrzucamy do bułki tartej wymieszanej z orzechami. Tak opanierowane kostki sera smażymy na maśle na złoty kolor. Na chłodnik wykładamy pokrojoną drobno sałatę rzymską, a na wierzch chrupiące kostki sera.

                                Przepis Andrzeja Polana.
                                Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach
                                Przepis Andrzeja Polana.
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Kruche ciasto z fasolką szparagową, serem arla, kremowymi ziemniakami i rumianą bułką z boczkiem - przepis

                                Składniki:

                                • 400 g mąki
                                  • 200 g masła
                                    • 4 żółtka
                                      • sól, pieprz czarny
                                        • koperek

                                          Do mąki dodajemy starte masło na tarce, żółtka, posiekany koperek oraz przyprawy. To robimy odważnie, aby ciasto miało charakter. Ciasto po krótkim wypoczynku wykładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy około 20 minut w temp. 180 stopni.

                                          • 400 g ziemniaków gotowanych
                                            • 2 łyżki chrzanu
                                              • szczypiorek
                                                • 400 g fasolki szparagowej zielonej
                                                  • kilka plastrów boczku wędzonego surowego
                                                    • 300 g sera arla
                                                      • 200 ml śmietanki 36%
                                                        • 2 żółtka
                                                          • 2-3 łyżki bułki tartej
                                                            • 100 g masła polskiego
                                                              • porzeczki czarne mrożone lub świeże

                                                                Ziemniaki łączymy z chrzanem, przyprawami i ubijamy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem. Wykładamy jako pierwszą warstwę na podpieczony spód.

                                                                Fasolkę przesmażamy na maśle, zwijamy snopki, zawijając w boczek. Układamy na spodzie ziemniaczanym i zalewamy zmiksowaną śmietanką z serem arla i żółtkami. Wstawiamy do zapieczenia na około 15 minut.

                                                                Bułkę tartą podrumieńmy na patelni, dodajemy masło. Kiedy wszystko już jest zapieczone, polewamy bułką rumianą i posypujemy owocami porzeczki.

                                                                Przepis Andrzeja Polana
                                                                Kruche ciasto z fasolką szparagową, serem arla, kremowymi ziemniakami i rumianą bułką z boczkiem
                                                                Przepis Andrzeja Polana
                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                Placek wytrawny ze śliwkami, serem arla i orzechami - przepis

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg mąki
                                                                  • 6 żółtek
                                                                    • 2 jajka
                                                                      • sól
                                                                        • 200 g masła
                                                                          • 400 ml mleka
                                                                            • 70 g masła
                                                                              • 3 łyżki cukru

                                                                                Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i paru łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, który po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, jajka i żółtka najlepiej ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy rozczyn podwoi swoja objętość, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało lekką konsystencję, ale taka właśnie powinna być. Odstawiamy do wyrośnięcia.

                                                                                • 2 opakowania sera arla
                                                                                  • 300 g śliwek czerwonych
                                                                                    • 100 g orzechów włoskich
                                                                                      • szczypta cynamonu
                                                                                        • czarny pieprz
                                                                                          • 2-3 łyżki miodu
                                                                                            • werbena świeża

                                                                                              Śliwki kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie, dodajemy orzechy, aby nabrały wilgoci i stały się bardziej miękkie. Studzimy i łączymy z serem arla. Doprawiamy pieprzem i posiekaną werbeną.

                                                                                              Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy wykładamy nasz farsz serowo-śliwkowo-orzechowy, zwijamy niczym struclę, nacinamy i wstawiamy do blaszki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Kiedy tak się stanie, wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni. Czas około 40 minut.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Źródło: Andrzej Polan

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana