Materiał promocyjny

Chłodnik z jabłek, ciasto z fasolką i placek ze śliwkami z przepisów Andrzeja Polana

Chłodnik z jabłek, ciasto z fasolką i placek ze śliwkami z przepisów Andrzeja Polana
Dania idealne na lato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dobre jedzenie to eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazuje, jak przyrządzić chłodnik z jabłek i ogórków z serem w kostkach, ciasto kruche z fasolką szparagową oraz wytrawny placek ze śliwkami. Poznaj niezwykłe przepisy.

Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach - przepis

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 300 ml soku jabłkowego tłoczonego
  • 2-3 jabłka zielone
  • 10 ogórków gruntowych
  • musztarda czeska do smaku lub inna ostra
  • miód do smaku
  • koper
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • ser arla w kostkach
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • masło klarowne do smażenia
  • kilka liści sałaty rzymskiej

Produkty powinny być schłodzone w lodówce. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę bez obierania, maślankę łączymy z sokiem jabłkowym i przyprawami. Pamiętajmy, że smak musi być zdecydowany i konkretny. Do maślanki z dodatkami dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, koperek, szczypiorek. Mieszamy i odstawiamy ponownie do lodówki.

Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Ser arla obtaczamy w jajku i wrzucamy do bułki tartej wymieszanej z orzechami. Tak opanierowane kostki sera smażymy na maśle na złoty kolor. Na chłodnik wykładamy pokrojoną drobno sałatę rzymską, a na wierzch chrupiące kostki sera.

Przepis Andrzeja Polana.
Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach
Przepis Andrzeja Polana.
Źródło: Ola Skowron/East News

Kruche ciasto z fasolką szparagową, serem arla, kremowymi ziemniakami i rumianą bułką z boczkiem - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz czarny
  • koperek

Do mąki dodajemy starte masło na tarce, żółtka, posiekany koperek oraz przyprawy. To robimy odważnie, aby ciasto miało charakter. Ciasto po krótkim wypoczynku wykładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy około 20 minut w temp. 180 stopni.

  • 400 g ziemniaków gotowanych
  • 2 łyżki chrzanu
  • szczypiorek
  • 400 g fasolki szparagowej zielonej
  • kilka plastrów boczku wędzonego surowego
  • 300 g sera arla
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła polskiego
  • porzeczki czarne mrożone lub świeże

Ziemniaki łączymy z chrzanem, przyprawami i ubijamy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem. Wykładamy jako pierwszą warstwę na podpieczony spód.

Fasolkę przesmażamy na maśle, zwijamy snopki, zawijając w boczek. Układamy na spodzie ziemniaczanym i zalewamy zmiksowaną śmietanką z serem arla i żółtkami. Wstawiamy do zapieczenia na około 15 minut.

Bułkę tartą podrumieńmy na patelni, dodajemy masło. Kiedy wszystko już jest zapieczone, polewamy bułką rumianą i posypujemy owocami porzeczki.

Przepis Andrzeja Polana
Kruche ciasto z fasolką szparagową, serem arla, kremowymi ziemniakami i rumianą bułką z boczkiem
Przepis Andrzeja Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Placek wytrawny ze śliwkami, serem arla i orzechami - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • sól
  • 200 g masła
  • 400 ml mleka
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru

Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i paru łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, który po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, jajka i żółtka najlepiej ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy rozczyn podwoi swoja objętość, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało lekką konsystencję, ale taka właśnie powinna być. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  • 2 opakowania sera arla
  • 300 g śliwek czerwonych
  • 100 g orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • czarny pieprz
  • 2-3 łyżki miodu
  • werbena świeża

Śliwki kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie, dodajemy orzechy, aby nabrały wilgoci i stały się bardziej miękkie. Studzimy i łączymy z serem arla. Doprawiamy pieprzem i posiekaną werbeną.

Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy wykładamy nasz farsz serowo-śliwkowo-orzechowy, zwijamy niczym struclę, nacinamy i wstawiamy do blaszki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Kiedy tak się stanie, wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni. Czas około 40 minut.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości