Chłodnik z jabłek, ogórków z serem w kostkach - przepis
Składniki:
- 1 l maślanki
- 300 ml soku jabłkowego tłoczonego
- 2-3 jabłka zielone
- 10 ogórków gruntowych
- musztarda czeska do smaku lub inna ostra
- miód do smaku
- koper
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- ser arla w kostkach
- 2-3 łyżki bułki tartej
- kilka orzechów laskowych
- 2 jajka
- masło klarowne do smażenia
- kilka liści sałaty rzymskiej
Produkty powinny być schłodzone w lodówce. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę bez obierania, maślankę łączymy z sokiem jabłkowym i przyprawami. Pamiętajmy, że smak musi być zdecydowany i konkretny. Do maślanki z dodatkami dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, koperek, szczypiorek. Mieszamy i odstawiamy ponownie do lodówki.
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Ser arla obtaczamy w jajku i wrzucamy do bułki tartej wymieszanej z orzechami. Tak opanierowane kostki sera smażymy na maśle na złoty kolor. Na chłodnik wykładamy pokrojoną drobno sałatę rzymską, a na wierzch chrupiące kostki sera.
Kruche ciasto z fasolką szparagową, serem arla, kremowymi ziemniakami i rumianą bułką z boczkiem - przepis
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- sól, pieprz czarny
- koperek
Do mąki dodajemy starte masło na tarce, żółtka, posiekany koperek oraz przyprawy. To robimy odważnie, aby ciasto miało charakter. Ciasto po krótkim wypoczynku wykładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy około 20 minut w temp. 180 stopni.
- 400 g ziemniaków gotowanych
- 2 łyżki chrzanu
- szczypiorek
- 400 g fasolki szparagowej zielonej
- kilka plastrów boczku wędzonego surowego
- 300 g sera arla
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 100 g masła polskiego
- porzeczki czarne mrożone lub świeże
Ziemniaki łączymy z chrzanem, przyprawami i ubijamy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem. Wykładamy jako pierwszą warstwę na podpieczony spód.
Fasolkę przesmażamy na maśle, zwijamy snopki, zawijając w boczek. Układamy na spodzie ziemniaczanym i zalewamy zmiksowaną śmietanką z serem arla i żółtkami. Wstawiamy do zapieczenia na około 15 minut.
Bułkę tartą podrumieńmy na patelni, dodajemy masło. Kiedy wszystko już jest zapieczone, polewamy bułką rumianą i posypujemy owocami porzeczki.
Placek wytrawny ze śliwkami, serem arla i orzechami - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
- 2 jajka
- sól
- 200 g masła
- 400 ml mleka
- 70 g masła
- 3 łyżki cukru
Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i paru łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, który po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, jajka i żółtka najlepiej ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy rozczyn podwoi swoja objętość, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało lekką konsystencję, ale taka właśnie powinna być. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- 2 opakowania sera arla
- 300 g śliwek czerwonych
- 100 g orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- czarny pieprz
- 2-3 łyżki miodu
- werbena świeża
Śliwki kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie, dodajemy orzechy, aby nabrały wilgoci i stały się bardziej miękkie. Studzimy i łączymy z serem arla. Doprawiamy pieprzem i posiekaną werbeną.
Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy wykładamy nasz farsz serowo-śliwkowo-orzechowy, zwijamy niczym struclę, nacinamy i wstawiamy do blaszki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Kiedy tak się stanie, wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni. Czas około 40 minut.
Zobacz także:
- Najlepsze przepisy z serem halloumi. Koniecznie wypróbuj na obiad
- Tosty francuskie na słono i słodko. Proste przepisy
- Pomysły na obiad z fasolką szparagową. Co można z niej przyrządzić?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN