Tosty francuskie na słono i słodko. Proste przepisy

GettyImages-1321032058
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polka karmi największe gwiazdy we Francji
Polka karmi największe gwiazdy we Francji
Śniadania z różnych stron świata
Śniadania z różnych stron świata
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Zdrowe śniadania dla uczniów
Zdrowe śniadania dla uczniów
Śniadania jakich nie znacie
Śniadania jakich nie znacie
Śniadania z całego świata
Śniadania z całego świata
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
TABU - cykl podcastów ważnych. "Żałuję Rodzicielstwa"
TABU - cykl podcastów ważnych. "Żałuję Rodzicielstwa"
Dania, które otulą nas ciepłem
Dania, które otulą nas ciepłem
Czerstwe pieczywo jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów w polskich domach. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że można z niego przyrządzić pyszne tosty francuskie - w wersji wytrawnej lub słodkiej, bazując na czerstwym chlebie, bułce bądź chałce.

Tosty francuskie powstają na bazie czerstwego pieczywa, więc są dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek. Podstawowy przepis jest niezwykle prosty, wystarczy zamoczyć kromki chleba, bułki lub chałki w rozmąconym jajku i smażyć na patelni, aż jajko się zetnie. Recepturę można dowolnie modyfikować, dodając do jajka cynamon, puree z dyni, mleko lub cukier. Z kolei tosty francuskie wytrawne będą się świetnie komponować z dodatkami takimi, jak ser, szynka, pomidor i szczypiorek

Francuskie tosty z chałki

Składniki:

  • 3 kromki chałki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • cukier puder.

Przygotowanie: W misce należy umieścić jajko, dodać mleko, a potem dokładnie je roztrzepać. Na patelni rozpuść masło, zamocz kromki chałki z obu stron w jajku z mlekiem i szybko połóż na patelni. Tosty smaż około 3 minuty, a tuż przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Można je podawać z dodatkiem konfitury owocowej lub kremu czekoladowego.

Cynamonowe francuskie tosty na słodko

Śniadanie z tostami może być za każdym razem inne dzięki dodatkom, które położymy na tostach. Jednak ich smak można modyfikować już na etapie smażenia, dodając aromatyczne przyprawy. Tosty francuskie doskonale komponują się z cynamonem. Do przygotowania 8 porcji według tego przepisu potrzebne będzie:

Składniki:

  • 8 kromek z chałki,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka oleju.

Przygotowanie: W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka i cynamonu. Następnie zamocz w masie kromki chałki i szybko połóż je na patelni, na której jest już rozgrzany olej. Smaż tosty, aż uzyskają złocisty kolor. Możesz podawać je z dodatkiem miodu albo syropu klonowego.

Tosty francuskie z chleba

Tosty francuskie wyjdą równie pyszne, gdy przygotujemy je z chleba tostowego, pszennego czy zwykłej bułki.

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego,
  • 2 jajka,
  • 80 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Przygotowanie: W miseczce lub głębokim talerzu zmieszaj jajka z mlekiem. Zamocz kromki i szybko połóż je na patelni z rozgrzanym olejem. Kromki smaż, aż uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia można położyć na jednej kromce ser lub szynkę, następnie przykryć drugą kromką i smażyć z obu stron. Na tostach doskonale sprawdzą się również podduszone pieczarki, cebulka, szczypiorek czy pomidor.

Tosty francuskie z dodatkiem dyni

Tosty francuskie z dodatkiem puree z dyni urozmaicą to proste danie na śniadanie. Przepis na 6 porcji:

  • 6 kromek chleba pszennego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki puree z dyni,
  • 1 łyżkę wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: Można użyć gotowe puree z dyni ze słoika lub przyrządzić je samodzielnie, piekąc kawałki dyni w 180 stopniach C przez około 40 minut. Następnie miękką dynię bez skóry i pestek należy zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Tosty: Do misji wbij jajka, dodaj puree z dyni, cynamon i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej łyżkę wody. Kromki chleba zamocz w mieszance i szybko przełóż je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż do uzyskania złotego koloru.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości