Tosty francuskie powstają na bazie czerstwego pieczywa, więc są dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek. Podstawowy przepis jest niezwykle prosty, wystarczy zamoczyć kromki chleba, bułki lub chałki w rozmąconym jajku i smażyć na patelni, aż jajko się zetnie. Recepturę można dowolnie modyfikować, dodając do jajka cynamon, puree z dyni, mleko lub cukier. Z kolei tosty francuskie wytrawne będą się świetnie komponować z dodatkami takimi, jak ser, szynka, pomidor i szczypiorek
Francuskie tosty z chałki
Składniki:
- 3 kromki chałki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- cukier puder.
Przygotowanie: W misce należy umieścić jajko, dodać mleko, a potem dokładnie je roztrzepać. Na patelni rozpuść masło, zamocz kromki chałki z obu stron w jajku z mlekiem i szybko połóż na patelni. Tosty smaż około 3 minuty, a tuż przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Można je podawać z dodatkiem konfitury owocowej lub kremu czekoladowego.
Cynamonowe francuskie tosty na słodko
Śniadanie z tostami może być za każdym razem inne dzięki dodatkom, które położymy na tostach. Jednak ich smak można modyfikować już na etapie smażenia, dodając aromatyczne przyprawy. Tosty francuskie doskonale komponują się z cynamonem. Do przygotowania 8 porcji według tego przepisu potrzebne będzie:
Składniki:
- 8 kromek z chałki,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mleka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie: W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka i cynamonu. Następnie zamocz w masie kromki chałki i szybko połóż je na patelni, na której jest już rozgrzany olej. Smaż tosty, aż uzyskają złocisty kolor. Możesz podawać je z dodatkiem miodu albo syropu klonowego.
Tosty francuskie z chleba
Tosty francuskie wyjdą równie pyszne, gdy przygotujemy je z chleba tostowego, pszennego czy zwykłej bułki.
Składniki:
- 4 kromki chleba pszennego,
- 2 jajka,
- 80 ml mleka,
- olej do smażenia,
- sól.
Przygotowanie: W miseczce lub głębokim talerzu zmieszaj jajka z mlekiem. Zamocz kromki i szybko połóż je na patelni z rozgrzanym olejem. Kromki smaż, aż uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia można położyć na jednej kromce ser lub szynkę, następnie przykryć drugą kromką i smażyć z obu stron. Na tostach doskonale sprawdzą się również podduszone pieczarki, cebulka, szczypiorek czy pomidor.
Tosty francuskie z dodatkiem dyni
Tosty francuskie z dodatkiem puree z dyni urozmaicą to proste danie na śniadanie. Przepis na 6 porcji:
- 6 kromek chleba pszennego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki puree z dyni,
- 1 łyżkę wody,
- pół łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: Można użyć gotowe puree z dyni ze słoika lub przyrządzić je samodzielnie, piekąc kawałki dyni w 180 stopniach C przez około 40 minut. Następnie miękką dynię bez skóry i pestek należy zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Tosty: Do misji wbij jajka, dodaj puree z dyni, cynamon i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej łyżkę wody. Kromki chleba zamocz w mieszance i szybko przełóż je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż do uzyskania złotego koloru.
Zobacz także:
- Przepis na sałatkę z bobu. Idealna na lato - odświeżająca i z sezonowych warzyw
- Sushi bake - co to za potrawa i jak ją zrobić? Przepis krok po kroku
- Sałatka z fetą i czereśniami - przepis Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF