Sushi bake - co to za potrawa i jak ją zrobić? Przepis krok po kroku

GettyImages-1273566791
Jak zrobić idealne sushi?
Sushi bake, czyli japońskie danie w niecodziennym wydaniu, zyskuje ostatnio na popularności. W związku z tym w kulinarnym zbiorze Dzień Dobry TVN nie może zabraknąć i tej pozycji. Jak zrobić sushi bake? Sprawdź przepis.

Co to jest sushi bake?

To nic innego, jak sushi w zmienionej formie, czyli w postaci zapiekanki na bazie składników, które klasycznie zwijane są w rolki. Wygląda mniej spektakularnie, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Poniżej podajemy przepis, który można dowolnie modyfikować, zwłaszcza w kwestii dodatków do bazowego dania.

Sushi bake - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
  • 1/4 szklanki octu sushi
  • kilka liści nori do sushi
  • kawałki surowego łososia lub dowolnej ryby do sushi, w wersji wege: marynowanego tofu lub innego, ulubionego zamiennika
  • 1/2 szklanki majonezu japońskiego (kewpie) lub innego
  • 2 duże łyżki szklanki serka śmietankowego

Dodatki, które można dowolnie modyfikować, zamieniać:

  • jedna pokrojona w kostkę cebula
  • pół pokrojonej w kostki dużej papryki
  • pół pokrojonego w kostkę ogórka
  • pół pokrojonego w kostkę awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka sambal oelek (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki sezamu
  • trochę pokrojonego szczypiorku

Jak przygotować sushi bake?

  1. Ryż do sushi ugotować zgodnie z instrukcją, wymieszać z octem do sushi, a następnie równomiernie rozłożyć go na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego.
  2. W małej misce wymieszać majonez, serek śmietankowy, cebulę, paprykę, ogórek, awokado, sok z cytryny, sos sojowy i sambal oelek (opcjonalnie). Składniki dobrze ze sobą połączyć.
  3. Dodać kawałki ryby (lub zamiennika) do mieszanki warzyw i majonezu. Dokładnie wymieszać.
  4. Mieszankę rozłożyć równomiernie na ryżu w naczyniu żaroodpornym.
  5. Posyp wierzch sezamem i szczypiorkiem.
  6. Rozłożyć pokrojony w paski lub arkusz nori na wierzchu.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 minut, aż składniki będą gorące i lekko zarumienione.
  8. Wyjąć danie z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut.
  9. Podawać z marynowanym imbirem i wasabi.
  10. Gotowe, smacznego!

Więcej klasycznych i oryginalnych przepisów znajdziesz w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości