Co to jest sushi bake?
To nic innego, jak sushi w zmienionej formie, czyli w postaci zapiekanki na bazie składników, które klasycznie zwijane są w rolki. Wygląda mniej spektakularnie, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Poniżej podajemy przepis, który można dowolnie modyfikować, zwłaszcza w kwestii dodatków do bazowego dania.
Sushi bake - przepis
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
- 1/4 szklanki octu sushi
- kilka liści nori do sushi
- kawałki surowego łososia lub dowolnej ryby do sushi, w wersji wege: marynowanego tofu lub innego, ulubionego zamiennika
- 1/2 szklanki majonezu japońskiego (kewpie) lub innego
- 2 duże łyżki szklanki serka śmietankowego
Dodatki, które można dowolnie modyfikować, zamieniać:
- jedna pokrojona w kostkę cebula
- pół pokrojonej w kostki dużej papryki
- pół pokrojonego w kostkę ogórka
- pół pokrojonego w kostkę awokado
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka sambal oelek (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki sezamu
- trochę pokrojonego szczypiorku
Jak przygotować sushi bake?
- Ryż do sushi ugotować zgodnie z instrukcją, wymieszać z octem do sushi, a następnie równomiernie rozłożyć go na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego.
- W małej misce wymieszać majonez, serek śmietankowy, cebulę, paprykę, ogórek, awokado, sok z cytryny, sos sojowy i sambal oelek (opcjonalnie). Składniki dobrze ze sobą połączyć.
- Dodać kawałki ryby (lub zamiennika) do mieszanki warzyw i majonezu. Dokładnie wymieszać.
- Mieszankę rozłożyć równomiernie na ryżu w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp wierzch sezamem i szczypiorkiem.
- Rozłożyć pokrojony w paski lub arkusz nori na wierzchu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 minut, aż składniki będą gorące i lekko zarumienione.
- Wyjąć danie z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut.
- Podawać z marynowanym imbirem i wasabi.
- Gotowe, smacznego!
Więcej klasycznych i oryginalnych przepisów znajdziesz w kuchni Dzień Dobry TVN.
Zobacz także:
- Międzynarodowy Dzień Sushi. Czy wiesz wszystko na temat tego dania?
- Sushi z ogórka zamiast nori. Sprawdź, jak przygotować efektowne rollsy
- Sushi krok po kroku - przepisy mistrza Polski Adriana Kiersnowskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: