Sushi bake - co to za potrawa i jak ją zrobić? Przepis krok po kroku

Jak zrobić idealne sushi?
Sushi bake, czyli japońskie danie w niecodziennym wydaniu, zyskuje ostatnio na popularności. W związku z tym w kulinarnym zbiorze Dzień Dobry TVN nie może zabraknąć i tej pozycji. Jak zrobić sushi bake? Sprawdź przepis.

Co to jest sushi bake?

To nic innego, jak sushi w zmienionej formie, czyli w postaci zapiekanki na bazie składników, które klasycznie zwijane są w rolki. Wygląda mniej spektakularnie, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Poniżej podajemy przepis, który można dowolnie modyfikować, zwłaszcza w kwestii dodatków do bazowego dania.

Sushi bake - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
    • 1/4 szklanki octu sushi
      • kilka liści nori do sushi
        • kawałki surowego łososia lub dowolnej ryby do sushi, w wersji wege: marynowanego tofu lub innego, ulubionego zamiennika
          • 1/2 szklanki majonezu japońskiego (kewpie) lub innego
            • 2 duże łyżki szklanki serka śmietankowego

              Dodatki, które można dowolnie modyfikować, zamieniać:

              • jedna pokrojona w kostkę cebula
                • pół pokrojonej w kostki dużej papryki
                  • pół pokrojonego w kostkę ogórka
                    • pół pokrojonego w kostkę awokado
                      • łyżka soku z cytryny
                        • 2 łyżki sosu sojowego
                          • łyżeczka sambal oelek (opcjonalnie)
                            • 1/4 szklanki sezamu
                              • trochę pokrojonego szczypiorku

                                Jak przygotować sushi bake?

                                1. Ryż do sushi ugotować zgodnie z instrukcją, wymieszać z octem do sushi, a następnie równomiernie rozłożyć go na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego.
                                  1. W małej misce wymieszać majonez, serek śmietankowy, cebulę, paprykę, ogórek, awokado, sok z cytryny, sos sojowy i sambal oelek (opcjonalnie). Składniki dobrze ze sobą połączyć.
                                    1. Dodać kawałki ryby (lub zamiennika) do mieszanki warzyw i majonezu. Dokładnie wymieszać.
                                      1. Mieszankę rozłożyć równomiernie na ryżu w naczyniu żaroodpornym.
                                        1. Posyp wierzch sezamem i szczypiorkiem.
                                          1. Rozłożyć pokrojony w paski lub arkusz nori na wierzchu.
                                            1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 minut, aż składniki będą gorące i lekko zarumienione.
                                              1. Wyjąć danie z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut.
                                                1. Podawać z marynowanym imbirem i wasabi.
                                                  1. Gotowe, smacznego!

                                                    Więcej klasycznych i oryginalnych przepisów znajdziesz w kuchni Dzień Dobry TVN.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana