Sushi
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi (suchego)
- 10 łyżek octu ryżowego (150 ml)
- 4 łyżki cukru (60 g)
- 1 łyżeczka soli (5 g)
- 0,5 l wody niskozmineralizowanej niegazowanej
- 6 listków nori
- 400 g świeżego łososia ze skórą
- 300 g tuńczyka
- 1 ogórek
- 1 mango
- 1 awokado
- 50 g serka śmietankowego
- 20 g wasabi
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- marynowany imbir
Przygotowanie ryżu
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest, aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę miękka lub wodę mineralną niskozmineralizowaną. W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie, a zarazem delikatnie wymieszać. Całość przykryć wilgotną czystą ściereczką i wystudzić trzykrotnie mieszając.
Futomaki z łososiem, awokado, mango i ogórkiem
Przygotowanie:
Na macie ułożyć listek nori, błyszczącą stroną do maty, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi, pozostawiając na końcu około 3 cm wolnej przestrzeni, co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 2 cm łososia, mango oraz paski zielonego ogórka i awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak, aby utworzyć wałek. Kroić co 4 cm.
Hosomaki ze świeżym tuńczykiem
Przygotowanie:
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi, pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni, co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Dłuższy bok z jednej strony posmarować delikatnie wasabi. Na ryż wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak, aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm. Surowego tuńczyka można zastąpić pieczonym.
Uramaki z czarnym sezamem
Przygotowanie:
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi, pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni, co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak, aby ryż dotykał maty bambusowej. Aby ułatwić sobie pracę, możemy owinąć wcześniej matę folią spożywczą, aby składniki nie wchodziły pomiędzy szczebelki. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty, tak aby utworzyć wałek. Obsypać sezamem. Kroić co 3-4 cm.
Nigiri z tuńczykiem/łososiem
Przygotowanie:
Z ryżu uformować namoczonymi w wodzie dłońmi wałek długości około 4 cm i wysokości około 1,5 cm. Każdy kawałek z góry posmarować delikatnie wasabi i wyłożyć na niego cienko plastry pokrojonego tuńczyka ok. 5 cm x2 cm x 3 mm tak, aby przykrył ryż z góry.
>>> Zobacz także:
- Kuchnia japońska – w czym tkwi sekret jej fenomenu?
- Czarny ryż ‒ właściwości, wartości odżywcze i gotowanie
- Seitan, czyli chińskie mięso – co to jest i jak je przyrządzić?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf