Seitan pochodzi z Azji. Przepis na niego jest prosty, uwzględnia jedynie mąkę i wodę. Zastosowanie odpowiednich przypraw sprawia, że seitan w smaku przypomina mięso.

Seitan jest źródłem glutenu, dlatego nie powinny go jeść osoby chore na celiakię. Z drugiej strony wysoka zawartość białka sprawia, że jest on produktem polecanym sportowcom. Osobami, które może zainteresować to, jak zrobić seitan, z pewnością są wegetarianie.

Więcej:

Co to jest seitan?

Seitan to pochodzący z Azji produkt mączny nazywany „chińskim mięsem”. Określany jest również mianem „mięsa Buddy” i „kofu”. Produkowany jest z mąki pszennej, przez co jest bogaty w gluten. Jego popularność jest w dużej mierze zasługą rosnącej grupy osób stosujących dietę makrobiotyczną, która opiera się na nieprzetworzonych produktach zbożowych. Każdy, kto chciałby dowiedzieć się, co to jest seitan i jak smakuje , musi wiedzieć, że jego konsystencja bardzo przypomina mięso. Po dodaniu do niego odpowiednich przypraw zaczyna smakować jak mięso drobiowe. Jest on polecany początkującym wegetarianom, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie życia bez mięsa – nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jedzenie mięsa może uzależniać. Przeciwwskazaniem do spożywania „chińskiego mięsa” jest celiakia lub uczulenie na gluten.

Seitan – właściwości odżywcze

Seitan jest produktem, który można przygotować we własnym domu. Przepis na seitan nie jest skomplikowany. Warto spróbować przyrządzić to danie z kilku powodów. Po pierwsze, seitan wyróżnia się wysoką zawartością białka (75 g na 100 g produktu) – jest źródłem większej ilości protein niż np. tofu. Oszacowano, że 150 g potrawy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na białko. Seitan jest doskonały dla osób aktywnie uprawiających sport. Ponadto osoby dbające o sylwetkę, zastanawiające się, jak zrobić seitan , powinny wiedzieć, że ma on w sobie zaledwie 2% tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. Jednocześnie stanowi on dobre źródło błonnika, dlatego jest polecany osobom, które mają problemy trawienne. „Chińskie mięso” jest też źródłem żelaza, witamin z grupy B i lecytyny, czyli składników, które pomagają redukować poziom cholesterolu w organizmie. Seitan ma mniej soli niż mięso zwierzęce, a więcej wapnia (142 mg na 100 g). Jedząc seitan, można mieć pewność, że spożywa się produkt wolny od antybiotyków czy też innych chemioterapeutyków, które przemysł mięsny serwuje konsumentom.

Jak zrobić seitan?

Podstawowymi produktami potrzebnymi każdemu, kto chce zrobić seitan, są: mąka i woda. Aby „chińskie mięso” nadawało się do spożycia, przed podaniem musi zostać poddane obróbce termicznej. Można go gotować, piec, grillować lub smażyć. Warto wypróbować przepis na marynowany seitan. Przygotowując się do przyrządzenia kofu po raz pierwszy w życiu, trzeba wiedzieć, że wyróżnia go mdły smak i niezbyt wyrazisty zapach – można to zmienić poprzez użycie np. majeranku, czosnku, sosu sojowego, tymianku, papryki czy bazylii. Seitan, tak samo jak mięso, można podawać z warzywami. W ten sposób urozmaica się dietę wegetariańską, która w niektórych przypadkach może być uboższa niż dieta obfitująca w produkty mięsne.

Seitan można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak według smakoszy kuchni roślinnej „chińskie mięso” kupione w sklepie nie smakuje tak dobrze jak przygotowane własnoręcznie. Jak już wspomniano, przepis na kofu nie jest trudny, trzeba jednak podkreślić, że wykonanie tego dania jest dość czasochłonne.

Seitan – przepis

Składniki na 1 pieczeń dla 4 osób:

  • 2 kg mąki pszennej,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, po czym dolej wodę. Ciasto ugniataj w taki sam sposób jak ciasto na pierogi.
  2. Kulkę ciasta włóż do miski, zalej wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wylej wodę z naczynia i wlej świeżą, ugniataj ciasto w naczyniu tak, jak robiłeś to na stolnicy. Gdy woda zrobi się biała, wymień ją na nową. Powtarzaj tę czynność tak długo, aż woda będzie jedynie lekko biała. W ten sposób wypłukuje się z mąki skrobię. Może to potrwać nawet 45 minut.
  3. Kiedy kulka ciasta będzie żółta, to znak, że pozostał w nim sam gluten.
  4. Ciasto seitanowe ugotuj w bulionie z przyprawami przez ok. 30 minut.
  5. Odsączoną baryłkę można upiec bądź usmażyć.

Zobacz film: Kuchnia chińska. Źródło: Dzień Dobry TVN


Jak zrobić marynatę do „chińskiego mięsa”?

Aby potrawa na bazie kofu nabrała więcej smaku, potrzebna jest marynata. Do jej przygotowania możesz wykorzystać następujący przepis:

Składniki:

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • szczypta soli morskiej,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj sos sojowy, oliwę, czosnek i sól morską. Tak przygotowaną marynatą natrzyj ugotowany seitan, a następnie obsyp ciasto mieszanką przygotowaną z kuminu, słodkiej papryki, pieprzu cayenne i rozmarynu. Na koniec skrop kofu sokiem z cytryny.
  2. Odstaw przyprawione ciasto na minimum godzinę, po czym przełóż seitan do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia nakryj pieczeń folią aluminiową.
Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0