Makaron sojowy to bardzo często baza dań kuchni chińskiej - zaraz obok makaronu zbożowego i ryżowego. Subtelny smak i neutralny zapach sprawiają, że doskonale łączy się z intensywnymi dodatkami i aromatycznymi przyprawami. Niezastąpiony do potraw orientalnych. Ponadto makaron sojowy jest prosty w przygotowaniu - nie trzeba go nawet gotować. Wystarczy zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieje i nabierze miękkości. Swoją objętość zwiększy także w czasie smażenia - wtedy jednak będzie też bardziej kaloryczny. Makaron sojowy z warzywami i sosem sojowym to jeden z pomysłów na wykorzystanie tego chińskiego makaronu, ale jest ich znacznie więcej - ogranicza nas tylko fantazja kulinarna!
Makaron sojowy - zdrowszy niż tradycyjny?
Makaronem sojowym możemy z powodzeniem zastąpić makaron pszenny. Będzie lżej, zdrowiej, delikatniej. Wbrew swojej nazwie, nie zawsze przygotowywany jest z soi - najczęściej produkowany jest z grochu i skrobi fasoli mung, czasem z mąki kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej lub batatów.
Co ważne, jest to makaron bezglutenowy, więc odpowiedni dla osób z różnymi dolegliwościami trawiennymi, nietolerancją na gluten czy alergią. Lekkostrawny i delikatny dla żołądka. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny, jest wskazany dla osób z cukrzycą. Jest również bogaty w białko, choć zawiera niewiele tłuszczu. Jak przygotować makaron sojowy z warzywami po chińsku , podpowiadamy dalej.
Makaron sojowy z warzywami - przepis
Makaron sojowy, nazywany też często makaronem chińskim, podawany jest z mięsem, owocami morza, rybami, w towarzystwie warzyw, jako sałatka albo dodatek do zup. Zastosowań jest naprawdę sporo. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smażony makaron sojowy z warzywami i indykiem to jeden z prostszych pomysłów na obiad, wykorzystujący mieszankę mrożonych warzyw. Do jego przygotowania potrzebne będą:
· 1 paczka makaronu sojowego,
· 500 g piersi lub polędwicy z indyka,
· orientalna mieszanka mrożonych warzyw,
· 1 cebula,
· 2-3 ząbki czosnku,
· imbir,
· olej ryżowy lub arachidowy do smażenia,
· marynowane kiełki fasoli mung,
· szczypiorek.
Marynata: 2-3 łyżki sos sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Sos: sos sojowy, 2-3 łyżeczki cukru brązowego, sos Hoisin, 5-6 łyżek wody, łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej).
Sposób przygotowania:
1. Kroimy wszystkie składniki.
2. Makaron namaczamy w osolonym wrzątku około 4 minut, odlewamy, przepłukujemy zimną wodą.
3. Mięso kroimy i wrzucamy do marynaty (im dłużej w niej zostanie, tym lepiej).
4. Przygotowujemy sos.
5. Na oleju ryżowym smażymy makaron - 1-2 minuty, następnie odkładamy.
6. Smażymy mięso - krótko, mocno mieszając.
7. Do woka dolewamy oleju i smażymy na nim czosnek, imbir i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy warzywa z mrożonki.
8. Dolewamy sos, całość zagotowujemy.
9. Danie podajemy posypane kiełkami i szczypiorkiem.
Inny przepis z wykorzystaniem makaronu chińskiego to makaron sojowy z warzywami i sosem sojowym. Produktów jest sporo, ale receptura jest tak naprawdę bardzo prosta.
Składniki:
· 150 g makaronu sojowego,
· marynowane pędy bambusa,
· kiełki fasoli mung,
· ½ kg pieczarek,
· pęczek dymki,
· 1 czosnek,
· 1 papryka zielona i czerwona,
· 1 por,
· olej arachidowy lub sezamowy,
· 60 ml sosu sojowego,
· łyżka wina ryżowegp,
· łyżeczka mąki kukurydzianej,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron zalać wrzątkiem. Osączyć.
2. Pędy bambusa i kiełki osączyć z zalewy.
3. Pieczarki, dymkę, paprykę i por pokroić. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
4. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić dymkę oraz czosnek. Dodać resztę warzyw i smażyć przez 2 minuty.
5. Dolać wino ryżowe oraz sos sojowy.
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody i dodać do warzyw oraz mięsa. Chwilę smażyć.
8. Warzywa połączyć z makaronem. Na koniec skropić olejem sezamowym.
Jeśli lubimy owoce morza, możemy pokusić się o przygotowanie nieco bardziej wykwintnego dania, jakim jest makaron sojowy z krewetkami i warzywami.
Składniki:
· 150 g krewetek,
· 200 g makaronu chińskiego,
· 1 marchew,
· 1 por,
· 1 cebula,
· po kawałku papryki (różne kolory),
· groszek - pół puszki,
· grzyby chińskie,
· kiełki fasoli mung,
· pędy bambusa,
· 2 ząbki czosnku,
· posiekana natka pietruszki,
· starty imbir,
· 3 łyżki sosu sojowego ,
· 1 łyżka sosu chilli,
· 1 łyżka oleju,
· 1 łyżka masła,
· brązowy cukier,
· ziarna sezamu do posypania.
Przygotowanie:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Warzywa kroimy możliwie drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy też kiełki. Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Makaron przekładamy do woka lub na patelnię razem z warzywami i smażymy.
4. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli oraz imbirem i dodajemy do potrawy, mieszamy.
5. Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy krewetki wraz z czosnkiem i pietruszką, delikatnie solimy.
6. Krewetki przekładamy do makaronu z warzywami, mieszamy i wszystko razem przez chwilę podsmażamy. Podajemy posypane podprażonym sezamem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN