Czym zastąpić panierkę z bułki tartej? Lista zamienników i ich właściwości

Panierka z płatków kukurydzianych
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
Klasyczne panierki z bułki tartej to najpopularniejsza forma obtoczenia wielu potraw chrupkością. Jednocześnie jest jedną z najmniej zdrowych. Czym zatem panierować, aby dodatkowo nie podnosić kaloryczności i nie obniżać jakości jedzenia?

Czym zastąpić panierkę z bułki tartej?

Klasyczne panierki na bazie bułki tartej, często z dodatkiem mąki, to źródło wielu zbędnych kalorii. Biorąc pod uwagę, że zwykle towarzyszą smażonym potrawom, dodatkowa porcja kalorii jest tu całkowicie zbędna. Nie trzeba jednak zupełnie rezygnować z panierowania. Sztuka kulinarna to tak szeroka dziedzina, że zawsze znajdzie jakiś zamiennik czy alternatywne rozwiązanie.

Chrupiącą otoczkę potrawy można stworzyć również na bazie różnego typu płatków, orzechów, pestek, a nawet dobrej jakości pełnoziarnistego pieczywa. Dodatkowo dostarczą szeregu mikroelementów i/lub zdrowych kwasów tłuszczowych.

Panierka z płatków

Do panierowania znakomicie sprawdzą się wszelkiego rodzaju płatki np. owsiane, jaglane, kukurydziane czy ryżowe. Płatki owsiane to skarbnica witamin z grupy B, a także magnezu, manganu, kwasu foliowego. Wspomagają pracę układu odpornościowego oraz wpływają na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci. Z kolei klasyczne płatki kukurydziane są źródłem luteiny, niacyny, kwasu foliowego, a także wielu mikroelementów. Są najczęściej wybierane jako zamiennik klasycznej panierki do nuggetsów czy kawałków kurczaka. Oczywiście warto wybierać zwykłe płatki, które nie są dodatkowo wzbogacane cukrem.

Panierka z orzechów

Drobno pokrojone lub nawet zblendowane orzechy, zwłaszcza włoskie i arachidowe, pomogą uzyskać panierkę chrupiącą, bogatą w cenne kwasy tłuszczowe. Orzechy są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Pomagają również unormować cholesterol, a ponadto dobrze wpływają na pracę mózgu.

Świetnie sprawdzą się także migdały, które są delikatne w smaku i zawierają dużo magnezu i witamin z grupy B. Dzięki temu one również wspomagają pracę mózgu, usprawniają pamięć i koncentrację.

Panierka z pieczywa pełnoziarnistego

Dobrym pomysłem na panierkę jest również wykorzystanie pieczywa pełnoziarnistego. Wystarczy ususzyć pełnoziarnisty chleb lub bułki, a następnie zetrzeć je na tarce. Taka panierka jest bardzo chrupka i znacznie zdrowsza niż zwykła bułka tarta. Dostarcza sporo węglowodanów złożonych oraz błonnika. Dodatkowo zawiera też witaminy z grupy B.

Czym wzbogacić panierkę?

Aby panierka była jeszcze zdrowsza i smaczniejsza, warto dodać do niej nieco przypraw. Świetnie sprawdzą się zioła, które nie tylko nadają aromat i pogłębiają smak, ale również wspomagają trawienie i pomagają utrzymać właściwą pracę jelit. Dodatkowo wiele z nich działa ochronnie na wątrobę.

Należą do nich m.in. majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki, bazylia, rozmaryn. Wzbogacą każdą panierkę zarówno w formie świeżej, jak i suszonej.

Przygotowując potrawy z panierkami, warto pamiętać o wybieraniu możliwie najzdrowszych tłuszczy do smażenia. To takie, które pod wpływem wysokiej temperatury nie zaczną wydzielać szkodliwych związków. Najzdrowszy do smażenia jest olej rzepakowy, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest w pełni bezpieczny. Ponadto znajdują się w nim zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości