Wybór alergików, chorych na celiakię – makarony bezglutenowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Robimy domowy makaron
Robimy domowy makaron
Nie daj się wiosennej alergii
Nie daj się wiosennej alergii
Co właśnie zaczyna pylić?
Co właśnie zaczyna pylić?
Uczulenie na smog? To możliwe
Uczulenie na smog? To możliwe
Ostatni dzwonek na odczulanie
Ostatni dzwonek na odczulanie
Ilość produktów bez glutenu staje się coraz większa, również w przypadku makaronów. Makaron bezglutenowy może być wykonany z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej. Makaron bez glutenu to również ten z dodatkiem mąki z ziaren amarantusa albo makaron z ciecierzycy. Decydując się na gotowy makaron ze sklepowej półki, należy zwrócić uwagę na jego skład, tj. czy nie użyto konserwantów, barwników i emulgatorów.

Makaron bezglutenowy można przygotować w domu, korzystając z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Makaron z mąki bezglutenowej wyrabia się jednak nieco trudniej niż z mąki pszennej, ponieważ jest bardziej łamliwy. Makaron bezglutenowy szybciej schnie i trzeba wyczuć odpowiedni moment, w którym należy go pokroić. Jednak coraz więcej osób próbuje swoich sił i przygotowuje makaron na bazie mąki bez źle tolerowanego białka.

Makarony bezglutenowe – z mąki kukurydzianej, ryżowej

Jeżeli nie tolerujesz glutenu, nie możesz kupować makaronów na bazie mąki pszennej. Alternatywą są makarony bezglutenowe, które możesz przygotować samodzielnie. Prosty przepis na makaron bez glutenu pomoże przygotować potrawę w zaledwie 20 minut. Składniki na 4 porcje bezglutenowego makaronu:

  • szklanka mąki kukurydzianej,
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
      • jajo,
        • łyżeczka oleju,
          • ciepła woda.

            Przygotowanie:

            1. Mąki umieść w misce, wbij jajko i wlej łyżeczkę oleju.
              1. Ze składników zagnieć ciasto.
                1. W trakcie zagniatania dolewaj stopniowo wodę.
                  1. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.
                    1. Uformuj wałeczki o grubości 2 cm i pokrój je na cienkie plasterki.
                      1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
                        1. Gotuj 3–4 minuty, mieszając, by kluski się nie skleiły.

                          Możesz również użyć mąki ryżowej i przygotować makaron bezglutenowy ryżowy. Jeśli zdecydujesz się przyrządzić makaron z mąki ryżowej, możesz wzbogacić jego smak, dobierając przyprawy (aromatyczne zioła) lub zamiast oleju zastosować oliwę z oliwek. Makarony, zwłaszcza te z mąki bezglutenowej, dobrze jest robić, używając maszynki do makaronu. Jeśli jej nie posiadasz, możesz spróbować pokroić ciasto na wstążki lub łazanki. Składniki na 4 porcje:

                          • 2 szklanki mąki ryżowej,
                            • 2 szklanki wody,
                              • łyżeczka oleju kokosowego,
                                • szczypta soli.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Upraż mąkę na suchej patelni. Mieszaj, aby się nie przypaliła.
                                    1. Wsyp mąkę do miski.
                                      1. Do rondelka wlej wodę, olej i wsyp sól. Całość zagotuj.
                                        1. Gorącą wodę wlewaj stopniowo do mąki i mieszaj łyżką.
                                          1. Ciasto wyrabiaj najpierw łyżką, a później dłonią.
                                            1. Podziel ciasto na 3 części, przykryj ściereczką, by nie wyschło zbyt szybko.
                                              1. Rozwałkuj placki, zwiń i pokrój na wstążki.
                                                1. Ugotuj makaron w garnku na parze lub w osolonej wodzie.
                                                  1. Gotuj około 10–15 minut, następnie przelej makaron zimną wodą.

                                                    Domowy makaron bezglutenowy

                                                    Jeśli chcesz przyrządzić makaron bez glutenu, jajek, który będzie zdrowy i wartościowy, wypróbuj przepis na makaron z mąki gryczanej i tapioki. Musisz pamiętać, że należy obchodzić się z nim bardzo delikatnie podczas krojenia oraz gotowania. Składniki na 4 porcje:

                                                    • 1,5 szklanki mąki z tapioki,
                                                      • 2 szklanki mąki gryczanej,
                                                        • ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej,
                                                          • szklanka mąki ziemniaczanej,
                                                            • łyżeczka soli,
                                                              • 400 ml wody.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Do miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, wsyp sól.
                                                                  1. Zagotuj wodę, dolej do mąki.
                                                                    1. Wyrób ciasto mikserem lub dłońmi.
                                                                      1. Podziel ciasto na części, każdą rozwałkuj.
                                                                        1. Płaty ciasta przesusz lekko.
                                                                          1. Do garnka z wodą wlej nieco oleju i wrzuć makaron.
                                                                            1. Gotuj do wypłynięcia, odcedź i przelej zimną wodą.

                                                                              Makaron bez glutenu możesz również przygotować w wersji wege, czyli bez jajek, z wykorzystaniem soczewicy. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić smak makaronu, dodając ulubione przyprawy. Makaron jest banalnie prosty do przyrządzenia i może być serwowany zarówno na słodko, jak i słono.

                                                                              Składniki na 2–3 porcje:

                                                                              • szklanka zmielonych ziaren żółtej soczewicy,
                                                                                • ½ szklanki wody,
                                                                                  • sól do smaku.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj składniki.
                                                                                      1. Stopniowo dolewaj wody i wyrabiaj ciasto najpierw łyżką, a potem dłonią.
                                                                                        1. Stolnicę podsyp mąką z soczewicy, wyłóż ciasto, na wierzch nasyp nieco tej samej mąki i rozwałkuj.
                                                                                          1. Wytnij dowolny kształt makaronu.
                                                                                            1. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości. Czas zależy od grubości ciasta.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana