Biszkopt bezglutenowy – prosty wypiek dla osób z nietolerancją glutenu

mąka bezglutenowa
Jak przygotować bezglutenowy biszkopt?
Źródło: apomares/Getty Images
Pewne schorzenia, nietolerancje pokarmowe, alergie wymagają stosowania specjalnej diety. Zazwyczaj należy wykluczyć pewne składniki, jak np. gluten w przypadku celiakii lub nietolerancji. Dla chorych oznacza to wiele wyrzeczeń i rezygnacji z pewnych potraw. Jednak mądrze skomponowana i przemyślana dieta pozwala na jedzenie ulubionych posiłków.

Biszkopty bezglutenowe stanowią alternatywę dla biszkoptów wykonanych na bazie mąki pszennej zawierającej gluten. Na rynku istnieje dość szeroki wybór produktów bezglutenowych. Biszkopty bezglutenowe można jednak bez większego problemu upiec w domu. Wystarczy mąka kukurydziana lub ryżowa i dobry przepis.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Jak upiec biszkopty bezglutenowe dla dziecka?

Biszkopty bezglutenowe można podać niemowlętom, małym dzieciom, które nie powinny spożywać glutenu, ale można także wykorzystać je jako spody do ciast czy deserów.

Składniki na około 20 sztuk biszkoptów:

  • 2 jaja;
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
      • ½ szklanki mąki kukurydzianej;
        • ½ szklanki cukru.

          Należy zwrócić uwagę, aby na opakowaniu obu mąk nie znajdowała się adnotacja, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. W przypadku celiakii nawet nieznaczne ilości są przeciwwskazane. Przygotowanie:

          • Piekarnik nagrzej do 180℃, obie mąki przesiej.
            • Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
              • Na papier wylej łyżką porcje ciasta, pamiętając, by nie były zbyt blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia mogą zlać się w jeden placek.
                • Wstaw blachę z ciastem do piekarnika i piecz ciasteczka przez 7-8 minut.
                  • Kiedy się lekko zarumienią, wyjmij blachy z piekarnika i poczekaj, aż ciasteczka wystygną.
                    • Zdejmij z blachy biszkopty.

                      Biszkoptom bezglutenowym możesz nadać dowolny kształt: mogą być okrągłe lub podłużne, jeśli chcesz je wykorzystać do zrobienia tiramisu.

                      Przepis na biszkopt bezglutenowy

                      Biszkopt bezglutenowy można przygotować na wiele sposobów. Może się przecież zdarzyć, że jesteś nie tylko na diecie bezglutenowej, ale unikasz również jajek. Możesz więc upiec biszkopt bezglutenowy bez jajek, bez cukru, z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Możesz również użyć specjalnej mąki do wypieków bezglutenowych. Przepisów na biszkopt wegański czy dla osób z nietolerancją jest wiele, dlatego warto je wykorzystywać i samodzielnie piec zdrowe ciasta. Składniki na formę o średnicy 22 cm:

                      • 5 jaj;
                        • 140 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków;
                          • 150 g mąki bezglutenowej;
                            • 15 g mąki ziemniaczanej;
                              • 4 łyżki oleju słonecznikowego;
                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego.

                                  Przygotowanie:

                                  • Wyjmij wcześniej wszystkie składniki; powinny mieć pokojową temperaturę.
                                    • Przesiej obie mąki i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
                                      • Do miski wbij jaja i wsyp cukier. Ubij na jednolitą masę.
                                        • Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki z proszkiem i wlej olej.
                                          • Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki łyżką.
                                            • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem dno.
                                              • Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego do 170℃ piekarnika.
                                                • Piecz biszkopt przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu, możesz ciasto upuścić na podłogę. Bezglutenowy biszkopt będzie idealnym spodem dla wszelkiego rodzaju tortów.

                                                  Jeśli masz ochotę na bezglutenowy biszkopt czekoladowy, możesz wypróbować przepis na ciasto na bazie mąki ryżowej. Składniki na blachę o średnicy 24 cm:

                                                  • 4 jaja;
                                                    • 3 żółtka;
                                                      • ½ szklanka cukru;
                                                        • ½ szklanki mąki ryżowej;
                                                          • ⅓ szklanki kakao.

                                                            Przygotowanie:

                                                            • Przygotuj wcześniej wszystkie składniki; jaja powinny mieć temperaturę pokojową.
                                                              • Piekarnik nagrzej do 170℃, a formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wysmaruj masłem.
                                                                • Oddziel białka od żółtek.
                                                                  • Ubij białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dalej.
                                                                    • Gdy uzyskasz błyszczącą, sztywną pianę, zacznij dodawać żółtka. Wrzucaj po jednym żółtku.
                                                                      • Do miski przesiej mąkę i kakao. Połącz składniki.
                                                                        • Do ubitych jajek dodaj ¾ przesianej mąki i delikatnie wymieszaj mikserem.
                                                                          • Następnie dodaj resztę mąki i wymieszaj ostrożnie łyżką.
                                                                            • Przełóż do formy i wstaw do piekarnika.
                                                                              • Piecz przez 25 minut, do suchego patyczka.
                                                                                • Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika i energicznym ruchem odstaw do wystygnięcia.

                                                                                  Biszkopt bezglutenowy bez jajek

                                                                                  Biszkopt bezglutenowy bez jajek może stanowić podstawę do przygotowania ciast przekładanych dżemem, kremem. Może stanowić doskonałą bazę do tortów. Składniki na formę o średnicy 22 cm:

                                                                                  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
                                                                                    • 1 szklanka mąki ryżowej;
                                                                                      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia w wersji bezglutenowej;
                                                                                        • 10 ml octu jabłkowego;
                                                                                          • 1 szklanka cukru pudru;
                                                                                            • 1 łyżka ulubionego zapachu do ciasta (opcjonalnie);
                                                                                              • 220 ml aquafaby (wody z gotowanej ciecierzycy, która zastępuje jaja);
                                                                                                • szczypta soli.

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  • Przesiej mąki i proszek do miski.
                                                                                                    • Do drugiej miski przesiej cukier puder.
                                                                                                      • Odmierz odpowiednią ilość wody z ciecierzycy i schłodź w lodówce.
                                                                                                        • Do zimnej wody z ciecierzycy dodaj ocet i sól, ubijaj całość około 8 minut, aż uzyskasz gęstą pianę.
                                                                                                          • Ubijając, stopniowo dodawaj cukier.
                                                                                                            • Dodaj zapach do ciasta, mąkę i bardzo szybko wymieszaj.
                                                                                                              • Formę do ciasta wyłóż papierem, wysmaruj odrobiną oleju i obsyp bułką tartą.
                                                                                                                • Przelej ciasto do blachy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200℃ i obniż temperaturę do 180℃.
                                                                                                                  • Piecz ciasto do suchego patyczka przez około 40-50 minut.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: apomares/Getty Images

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana