Bułki bezglutenowe - domowe czy ze sklepu? Doradzamy, które wybrać
Bułki bezglutenowe to smaczna alternatywa dla osób, które unikają glutenu. Poznaj propozycje ich przygotowania i wybierz najlepszy przepis na bułki bezglutenowe.
Przyprawy bezglutenowe – czym się różnią od tradycyjnych przypraw?
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu.
Celiakia jest podstępna i objawia się na wiele sposobów. "Biegałam od lekarza do lekarza"
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która jest trudna do zdiagnozowania. Jak ją zatem rozpoznać? Czy wystarczy odstawić gluten, by poczuć się lepiej? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedzieli psychodietetyczka Dominika Musiałowska oraz dr hab. n. med. Wojciech Marlicz z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Ciastka bezglutenowe to idealny dodatek do kawy lub doskonały pomysł na deser
Chcesz wypróbować przepis na ciastka bezglutenowe, ale boisz się, że nie wyjdzie? Niepotrzebnie! Istnieje wiele prostych przepisów, z którymi każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbuj, jak smakują bezglutenowe ciastka owsiane czy ciastka korzenne bezglutenowe. Poznaj szybkie i łatwe przepisy na ciastka bezglutenowe.
Osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe i często staje się dużym obciążeniem. Istotne jest zdobycie wiedzy, które produkty są dozwolone, a których należy się wystrzegać. Słodycze, w tym czekolady, należą do grupy produktów, które mogą zawierać gluten.
Celiakia u dzieci i dorosłych. Przyczyny, objawy i leczenie celiakii
Celiakia jest schorzeniem polegającym na nietolerancji glutenu - mieszanki białek roślinnych zawartej w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Gluten działa toksycznie na kosmki jelitowe. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, u dzieci i dorosłych. Często na początku ma bezobjawowy przebieg. Leczenie celiakii polega na ścisłej zmianie nawyków żywieniowych. 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii.
Gofry bezglutenowe – jak przygotować smaczną fit przekąskę?
Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.
Naleśniki bezglutenowe. Tak samo pyszne jak te tradycyjne
Maj jest miesiącem bez glutenu. Wioleta Zysk na swoich warsztatach inspiruje do poszukiwania nowych smaków i połączeń. Co powiecie na naleśniki bezglutenowe? Wioleta udowadnia, że mogą być tak samo pyszne, jak te tradycyjne.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z ekspertem od mięsnych przekąsek Dominikiem Moskalenko. Zobacz propozycje przekąsek, które zabierzesz na plażę. Gdzie szukać pomysłów na mięsne przekąski? I czy zaproponowane przez szefa kuchni zawierają gluten?