Julia Kamińska w kuchni Dzień Dobry TVN
W ramach cyklu "Gwiazdy na jesień" do współtworzenia porannego programu zaprosiliśmy Julię Kamińską. Do tej pory w tej roli sprawdzali się Adam Małysz, Piotr Adamczyk, Małgorzata Ostrowska, Anita Włodarczyk, Krzysztof Zalewski, Szymon Majewski i Michel Moran.
Od poniedziałku 21 października do grona współprowadzących dołączyła aktorka Julia Kamińska. W dniu debiutu przejęła nie tylko studio, ale także kuchnię Dzień Dobry TVN, gdzie zaserwowała bezglutenową pizzę.
- Gluten mi szkodzi, nie jest to taka alergia jak w przypadku orzechów brazylijskich. Lekarz zalecił mi, żebym odstawiła gluten. Nie jest to łatwe - przyznała gwiazda.
Julia Kamińska przygotowała pizzę bezglutenową
Julia Kamińska zaserwowała widzom Dzień Dobry TVN pizzę bezglutenową. Potrzebne będą mąka kukurydziana, mąka ryżowa i skrobia ziemniaczana .
- Ta pizza różni się trochę od klasycznej w konsystencji, sztuka w tym, żeby udało się zrobić tak, aby różniła się jak najmniej - podkreśliła aktorka.
- Chciałam powiedzieć wszystkim, którzy będą z tego przepisu korzystać, to przepis eksperymentalny - zaznaczyła.
Bezglutenowa pizza z przepisu Julii Kamińskiej
Składniki
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej białej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka babki jajowatej
- szklanka ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatki:
- passata pomidorowa
- mozarella
- rukola i bazylia (to może być do dekoracji kuchni)
- kapary
- pieczarki
- świeży pomidor
- oregano
Przygotowanie:
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody (z tej przygotowanej wcześniej szklanki) i łyżkę mąki kukurydzianej. Połączyć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do innej miski wsypać resztę wszystkich mąk, sól i babkę jajowatą. Dodać oliwę i drożdżowy zaczyn. Mieszając, powoli dolewać pozostałą wodę. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wałkiem lub dłońmi posmarowanymi oliwą, uformować ciasto na kształt pizzy.
Sos: Zmieszać passatę, trochę oliwy, sól i oregano i posmarować pizzę sosem - na to wyłożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st. C ok 10-12 minut.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
- Mistrzowska kuchnia. Królik w śmietanie i pieczarkowa z fasolą
- Dorsz z piekarnika. Poznaj niezawodny przepis
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN