Julia Kamińska i jej bezglutenowa pizza. "To przepis eksperymentalny"

Julia Kamińska w kuchni
Pokochaj tofu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Julia Kamińska zadebiutowała jako współprowadząca Dzień Dobry TVN. Nie tylko zapowiedziała, o jakich ciekawych tematach będzie rozmawiała, ale także przejęła naszą kuchnię. Spod rąk aktorki powstała świetnie przyrządzona bezglutenowa pizza. Sprawdź przepis.

Julia Kamińska w kuchni Dzień Dobry TVN

W ramach cyklu "Gwiazdy na jesień" do współtworzenia porannego programu zaprosiliśmy Julię Kamińską. Do tej pory w tej roli sprawdzali się Adam Małysz, Piotr Adamczyk, Małgorzata Ostrowska, Anita Włodarczyk, Krzysztof Zalewski, Szymon Majewski i Michel Moran.

Od poniedziałku 21 października do grona współprowadzących dołączyła aktorka Julia Kamińska. W dniu debiutu przejęła nie tylko studio, ale także kuchnię Dzień Dobry TVN, gdzie zaserwowała bezglutenową pizzę.

- Gluten mi szkodzi, nie jest to taka alergia jak w przypadku orzechów brazylijskich. Lekarz zalecił mi, żebym odstawiła gluten. Nie jest to łatwe - przyznała gwiazda.

Julia Kamińska przygotowała pizzę bezglutenową

Julia Kamińska zaserwowała widzom Dzień Dobry TVN pizzę bezglutenową. Potrzebne będą mąka kukurydziana, mąka ryżowa i skrobia ziemniaczana .

- Ta pizza różni się trochę od klasycznej w konsystencji, sztuka w tym, żeby udało się zrobić tak, aby różniła się jak najmniej - podkreśliła aktorka.

- Chciałam powiedzieć wszystkim, którzy będą z tego przepisu korzystać, to przepis eksperymentalny - zaznaczyła.

Bezglutenowa pizza z przepisu Julii Kamińskiej 

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej białej 
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  •  1 łyżka babki jajowatej 
  • szklanka ciepłej wody 
  • 15 g drożdży świeżych 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 

Dodatki:

  • passata pomidorowa 
  • mozarella 
  • rukola i bazylia (to może być do dekoracji kuchni) 
  • kapary 
  • pieczarki 
  • świeży pomidor 
  • oregano 

Przygotowanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody (z tej przygotowanej wcześniej szklanki) i łyżkę mąki kukurydzianej. Połączyć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do innej miski wsypać resztę wszystkich mąk, sól  i babkę jajowatą. Dodać oliwę i drożdżowy zaczyn. Mieszając, powoli dolewać pozostałą wodę. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wałkiem lub dłońmi posmarowanymi oliwą, uformować ciasto na kształt pizzy.  

Sos: Zmieszać passatę, trochę oliwy, sól i oregano i posmarować pizzę sosem - na to wyłożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st. C ok 10-12 minut. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości