Te przepisy z tofu zachwycą nie tylko wegan. Co przyrządziły twórczynie profilu "Roślinna baza"?

Te przepisy z tofu zachwycą nie tylko wegan. Co przyrządziły twórczynie profilu "Roślinna baza"?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pokochaj tofu
Pokochaj tofu
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Tofu, wszechstronny składnik kuchni azjatyckiej, coraz częściej gości na naszych stołach, zachwycając nie tylko wegan i wegetarian. Dzięki swojej neutralnej bazie smakowej świetnie komponuje się z różnorodnymi przyprawami, a jego delikatna konsystencja pozwala na eksperymentowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN dania z tofu zaprezentowały Maja Jaworska i Karolina Paciorek.

Zachęcamy do wypróbowania ich receptur na szaszłyki w sosie gochujang, bajgle z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu, mini bowl z niemielonym tofu oraz mus czekoladowy.

Maja i Karolina prowadzą w mediach społecznościowych profil "Roślinna baza", gdzie dzielą się swoimi wegańskimi przepisami.

Szaszłyki w sosie gochujang 

Szaszłyki w sosie gochujang 
Szaszłyki w sosie gochujang 
Szaszłyki w sosie gochujang 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 300 g twardego naturalnego tofu,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • łyżka pasty gochujang,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • łyżka słodziwa, np. syropu klonowego,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku.

Przygotowanie:

Tofu pokrój lub porwij na kawałki równej wielkości. Obtocz je dokładnie w wybranej skrobi, w takiej ilości, by dokładnie pokryła tofu z każdej strony. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej go tyle, by pokrywał całe dno patelni. Tofu obsmaż na złoto z każdej strony. Usmażone tofu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar oleju.

Sos: Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w bardzo cienkie plasterki i również przeciśnij przez praskę. Zmieszaj wszystkie składniki na sos.

Tofu: Kawałki tofu obtocz dokładnie w sosie. Możesz dodatkowo nabić je na patyczki do szaszłyków, będą dzięki temu wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Następnie rozgrzej patelnię grillową, rozprowadź na niej niewielką ilość oleju i przysmaż tofu z każdej stron.

Bajgiel z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu

Bajgiel z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu
Bajgiel z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu
Bajgiel z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

  • 250 g ziemniaków,
  • ogórek gruntowy,
  • mała marchewka,
  • 1/2 laski selera naciowego,
  • 3 dymki,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżki słodziwa, np. syropu z agawy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • odrobina oliwy,
  • czarna sól kala namak,
  • czarny pieprz.

Składniki na tofu:

  • 360 g twardego naturalnego tofu,
  • 4 łyżki sosu sriracha,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • 4 bajgle,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Sałatka: Marchewki obierz i upiecz na miękko. Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w łupinkach. Do gotowania możesz dodać trochę soli, ale nie jest to konieczne. Następnie odcedź je, odczekaj, aż nieco przestygną, i obierz.

Upieczoną marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Następnie ubij ziemniaki na gładko. Przyprawianie rozpocznij od dodania soku z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopiero wtedy dodaj majonez, sól, pieprz i słodziwo. Gdy smak będzie ci odpowiadał, dodaj pokrojoną drobno marchewkę, ogórka, seler, dymkę oraz oliwę i wymieszaj.

Tofu: Pokrój tofu w plastry o grubości około 0,5 cm. Porwij na kawałki lub pokrój w kostkę o boku 1 cm. Potem wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut, często je obracając. Ma się porządnie zarumienić. Następnie zalej je sosem sojowym oraz srirachą i dokładnie wymieszaj. Nie musisz wcześniej mieszać tych składników, śmiało lej na patelnię bezpośrednio z butelek. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż tofu - to bardzo ważne! - będzie na granicy delikatnego przypalenia. Wtedy jest najlepsze. Jeżeli wolisz bardziej słony lub ostry smak, dodaj więcej sosu sojowego lub srirachy.

Bajgle: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Bajgle przekrój na pół i zrumień je od środka. Następnie na dolnej połówce rozsmaruj grubą warstwę sałatki, a na niej ułóż kilka plastrów tofu. Zamknij bajgla od góry drugą połówką i gotowe. Podaj na ciepło. Na zimno też jest wspaniały.

Mini bowl z niemielonym tofu 

Mini bowl z niemielonym tofu 
Mini bowl z niemielonym tofu 
Mini bowl z niemielonym tofu 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 160 g ryżu,
  • 360 g twardego naturalnego tofu,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki papryki ostrej wędzonej,
  • 2 łyżki słodziwa, np. syropu z agawy,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Składniki na posypkę:

  • biały sezam,
  • mały pęczek szczypioru lub szczypiorku,
  • gochugaru.

Dodatkowo:

  • zblanszowany pak choi,
  • szpinak,
  • posiekana papryczka chili.

Przygotowanie:

Tofu rozdrobnij palcami bezpośrednio do miski. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszaj.

Sos: Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego tofu i smaż mieszając, do czasu, aż zacznie się porządnie kleić. Następnie dodaj sos i zamieszaj tak, aby całe tofu było pokryte sosem. Na koniec posyp posypką i dodaj warzywa.

Mus czekoladowy "z koroną" 

Mus czekoladowy "z koroną" 
Mus czekoladowy "z koroną" 
Mus czekoladowy "z koroną" 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • ok. 200 g jedwabistego tofu,
  • ok. 50–70 g gorzkiej czekolady, np. 90%,
  • odrobina niesłodzonego mleka roślinnego,
  • dowolna ilość słodziwa, np. 1,5 łyżki syropu klonowego.

Składniki na polewę:

  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka wody,
  • łyżeczka cukru.

Dodatkowo do podania:

  • sezonowe owoce, np. wydrylowane czereśnie, maliny lub truskawki,
  • ulubiona korzenna przyprawa, np. cynamon lub kardamon,
  • schłodzona i ubita trzepaczką śmietanka kokosowa lub mleko kokosowe zblendowane ze szczyptą gumy ksantanowej.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub wrzuć ją do garnka, a potem dodaj trochę niesłodzonego mleka roślinnego, tak, by zakryło dno garnka, i rozpuść na niewielkiej mocy palnika (na przykład 4⁄9), mieszając co jakiś czas. Do kielicha blendera wrzuć tofu, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz cukier i zblenduj to wszystko na gładką masę. Dodaj więcej czekolady, a także cukier lub kakao w razie potrzeby.

Polewa: Zmieszaj wszystkie składniki. Jeśli polewa będzie za gęsta, dodaj wody.

Owoce umyj i obierz, w razie potrzeby wydryluj. Włóż je na dno dwóch szklanek, a potem zgnieć nieco, by puściły sok, i posyp wybraną przyprawą. Polewą oblej wewnętrzne ścianki szklanek, po czym do środka wlej czekoladowy mus.

Możesz od razu udekorować deser bitą nie-śmietaną i zjeść lub schłodzić w lodówce, a udekorować tuż przed podaniem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości