Zachęcamy do wypróbowania ich receptur na szaszłyki w sosie gochujang, bajgle z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu, mini bowl z niemielonym tofu oraz mus czekoladowy.
Maja i Karolina prowadzą w mediach społecznościowych profil "Roślinna baza", gdzie dzielą się swoimi wegańskimi przepisami.
Szaszłyki w sosie gochujang
Składniki:
- 300 g twardego naturalnego tofu,
- mąka ziemniaczana,
- olej do smażenia.
Składniki na sos:
- łyżka pasty gochujang,
- 2 łyżki ketchupu,
- łyżka słodziwa, np. syropu klonowego,
- ząbek czosnku,
- kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku.
Przygotowanie:
Tofu pokrój lub porwij na kawałki równej wielkości. Obtocz je dokładnie w wybranej skrobi, w takiej ilości, by dokładnie pokryła tofu z każdej strony. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej go tyle, by pokrywał całe dno patelni. Tofu obsmaż na złoto z każdej strony. Usmażone tofu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar oleju.
Sos: Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w bardzo cienkie plasterki i również przeciśnij przez praskę. Zmieszaj wszystkie składniki na sos.
Tofu: Kawałki tofu obtocz dokładnie w sosie. Możesz dodatkowo nabić je na patyczki do szaszłyków, będą dzięki temu wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Następnie rozgrzej patelnię grillową, rozprowadź na niej niewielką ilość oleju i przysmaż tofu z każdej stron.
Bajgiel z sałatką ziemniaczaną i 3-składnikowym tofu
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- 250 g ziemniaków,
- ogórek gruntowy,
- mała marchewka,
- 1/2 laski selera naciowego,
- 3 dymki,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/2 łyżki słodziwa, np. syropu z agawy,
- 2 łyżki majonezu,
- odrobina oliwy,
- czarna sól kala namak,
- czarny pieprz.
Składniki na tofu:
- 360 g twardego naturalnego tofu,
- 4 łyżki sosu sriracha,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- 4 bajgle,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Sałatka: Marchewki obierz i upiecz na miękko. Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w łupinkach. Do gotowania możesz dodać trochę soli, ale nie jest to konieczne. Następnie odcedź je, odczekaj, aż nieco przestygną, i obierz.
Upieczoną marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Następnie ubij ziemniaki na gładko. Przyprawianie rozpocznij od dodania soku z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopiero wtedy dodaj majonez, sól, pieprz i słodziwo. Gdy smak będzie ci odpowiadał, dodaj pokrojoną drobno marchewkę, ogórka, seler, dymkę oraz oliwę i wymieszaj.
Tofu: Pokrój tofu w plastry o grubości około 0,5 cm. Porwij na kawałki lub pokrój w kostkę o boku 1 cm. Potem wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut, często je obracając. Ma się porządnie zarumienić. Następnie zalej je sosem sojowym oraz srirachą i dokładnie wymieszaj. Nie musisz wcześniej mieszać tych składników, śmiało lej na patelnię bezpośrednio z butelek. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż tofu - to bardzo ważne! - będzie na granicy delikatnego przypalenia. Wtedy jest najlepsze. Jeżeli wolisz bardziej słony lub ostry smak, dodaj więcej sosu sojowego lub srirachy.
Bajgle: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Bajgle przekrój na pół i zrumień je od środka. Następnie na dolnej połówce rozsmaruj grubą warstwę sałatki, a na niej ułóż kilka plastrów tofu. Zamknij bajgla od góry drugą połówką i gotowe. Podaj na ciepło. Na zimno też jest wspaniały.
Mini bowl z niemielonym tofu
Składniki:
- 160 g ryżu,
- 360 g twardego naturalnego tofu,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia.
Składniki na sos:
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki papryki ostrej wędzonej,
- 2 łyżki słodziwa, np. syropu z agawy,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki na posypkę:
- biały sezam,
- mały pęczek szczypioru lub szczypiorku,
- gochugaru.
Dodatkowo:
- zblanszowany pak choi,
- szpinak,
- posiekana papryczka chili.
Przygotowanie:
Tofu rozdrobnij palcami bezpośrednio do miski. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
Sos: Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego tofu i smaż mieszając, do czasu, aż zacznie się porządnie kleić. Następnie dodaj sos i zamieszaj tak, aby całe tofu było pokryte sosem. Na koniec posyp posypką i dodaj warzywa.
Mus czekoladowy "z koroną"
Składniki:
- ok. 200 g jedwabistego tofu,
- ok. 50–70 g gorzkiej czekolady, np. 90%,
- odrobina niesłodzonego mleka roślinnego,
- dowolna ilość słodziwa, np. 1,5 łyżki syropu klonowego.
Składniki na polewę:
- łyżeczka kakao,
- łyżeczka wody,
- łyżeczka cukru.
Dodatkowo do podania:
- sezonowe owoce, np. wydrylowane czereśnie, maliny lub truskawki,
- ulubiona korzenna przyprawa, np. cynamon lub kardamon,
- schłodzona i ubita trzepaczką śmietanka kokosowa lub mleko kokosowe zblendowane ze szczyptą gumy ksantanowej.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub wrzuć ją do garnka, a potem dodaj trochę niesłodzonego mleka roślinnego, tak, by zakryło dno garnka, i rozpuść na niewielkiej mocy palnika (na przykład 4⁄9), mieszając co jakiś czas. Do kielicha blendera wrzuć tofu, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz cukier i zblenduj to wszystko na gładką masę. Dodaj więcej czekolady, a także cukier lub kakao w razie potrzeby.
Polewa: Zmieszaj wszystkie składniki. Jeśli polewa będzie za gęsta, dodaj wody.
Owoce umyj i obierz, w razie potrzeby wydryluj. Włóż je na dno dwóch szklanek, a potem zgnieć nieco, by puściły sok, i posyp wybraną przyprawą. Polewą oblej wewnętrzne ścianki szklanek, po czym do środka wlej czekoladowy mus.
Możesz od razu udekorować deser bitą nie-śmietaną i zjeść lub schłodzić w lodówce, a udekorować tuż przed podaniem.
Zobacz także:
- Tofu naturalne – przepisy na obiad. Propozycje na przepisy dietetyczne
- Jak przygotować tofu z warzywami – z ryżem czy z makaronem?
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Maja Jaworska, Karolina Paciorek
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News