Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz

Aleksandra Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
Niejadek w domu – jak zachęcić dziecko do jedzenia? Z pomocą przybywa Aleksandra Juszkiewicz - kucharka i zwyciężczyni IX edycji MasterChefa. Jak wiadomo dziecko "je oczami", bo jego uwagę przyciągają dania kolorowe, wesołe i ciekawe. Właśnie takie dania przygotowała Ola w kuchni Dzień Dobry TVN. Potrawy są nie tylko barwne, ale także zdrowie! 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Gofry

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4-5 różyczek brokułu,
  • mozzarella,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • serek kremowy śmietankowy na kanapki,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • młody szczypiorek,
  • pęczek koperku,
  • miękkie awokado,
  • kiełki brokułu lub rzodkiewki,
  • 2 ogórki szklarniowe (te większe).

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek, jajka, mleko i miękkie masło zmiksować na jednolitą masę. Mozzarellę porwać na drobne kawałki i dodać do ciasta. Brokuła ugotować, rozgnieść widelcem i połączyć z masą na gofry. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy do momentu, aż będą miały złotobrązowy kolor. Upieczoną pierś z kurczaka drobno pokroić i wymieszać z serkiem kremowym, dodać miękkie awokado. Szczypiorek i Koper drobno posiekać i dodać do pasty. Ogórek obrać ze skóry i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2- 3 mm. Za pomocą foremek do pierniczków wykrawać w ogórku różne kształty. Na gotowe gofry wyłożyć pastę i udekorować wyciętym ogórkiem i kiełkami.

Jajeczna frittata

Składniki:

  • 7 jajek,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • ½ papryki czerwonej,
  • cukinia zielona (jak najmniejsza),
  • cukinia żółta (jak najmniejsza),
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • oregano,
  • suszone pomidory (przyprawa),
  • oliwa z oliwek,
  • papier do pieczenia,
  • 50 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać jaja z bułką tartą, przyprawami oraz ze śmietanką. Dodać bardzo drobno posiekane kolorowe papryki i dokładnie połączyć składniki. Na dużą blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek i wylać masę jajeczną. Cukinie pokroić w bardzo cienkie plastry i szczelnie ułożyć jeden obok drugiego na masie jajecznej. Frittatę wstawić do nagrzanego do 170° piekarnika na około 20 - 25 min. Upieczoną frittatę wyciąć w kształcie rybek, udekorować ziołami i podawać na zimno lub na gorąco.

Oszukane naleśniki z bananem i kremem czekoladowym

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mąki orkiszowej,
  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 50 g masła,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki kakao naturalnego,
  • krem z prażonych orzechów laskowych – naturalny bez słodzików,
  • garść migdałów,
  • świeże truskawki, świeże borówki, świeże maliny (po garści).

Sposób przygotowania:

Mąki, jaja, mleko, masło, wodę gazowaną połączyć dokładnie i odstawić na 20 min. Naleśniki smażyć na gorącej patelni około półtorej minuty z każdej strony. W miseczce rozgnieść banana, dodać krem z prażonych orzechów laskowych, kakao oraz posiekane uprażone migdały i dokładnie wymieszać. Gotowym kremem smarować naleśniki i składać w kształcie trójkątów. Na talerzu ułożyć naleśniki i udekorować świeżymi owocami.

Zdrowe zapiekanki z domowym sosem bolońskim i indykiem pod tęczą z papryki

Składniki:

  • 4 bułki grahamki,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • odrobina miodu,
  • cebulka,
  • marchewka,
  • papryka żółta,
  • papryka zielona,
  • papryka czerwona,
  • mały kalafior,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek
  • mozarella (1 kulka),
  • ok 300 g mielonego indyka.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną na drobno cebulkę, posiekany czosnek i starkowaną marchewkę. Dodać mielonego indyka i dusić razem przez ok. 5 minut. Jeżeli składniki się przypalają, można delikatnie podlać wodą. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, łyżkę miodu i suszone oregano. Dusić razem wszystko jeszcze przez parę minut.

Grahamki przykroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Wydrążone pieczywo ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, a do środka wyłożyć sos boloński. Na całość pokruszyć mozzarellę i wstawić na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 170°. Różyczki kalafiora ugotować do miękkości. Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie paski i ułożyć na przygotowanej zapiekankach w formie tęczy. Dodać ugotowanego brokuła, by przypominał chmurki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości