Gofry
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 150 ml mleka,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 4-5 różyczek brokułu,
- mozzarella,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- serek kremowy śmietankowy na kanapki,
- 200 g piersi z kurczaka,
- młody szczypiorek,
- pęczek koperku,
- miękkie awokado,
- kiełki brokułu lub rzodkiewki,
- 2 ogórki szklarniowe (te większe).
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek, jajka, mleko i miękkie masło zmiksować na jednolitą masę. Mozzarellę porwać na drobne kawałki i dodać do ciasta. Brokuła ugotować, rozgnieść widelcem i połączyć z masą na gofry. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy do momentu, aż będą miały złotobrązowy kolor. Upieczoną pierś z kurczaka drobno pokroić i wymieszać z serkiem kremowym, dodać miękkie awokado. Szczypiorek i Koper drobno posiekać i dodać do pasty. Ogórek obrać ze skóry i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2- 3 mm. Za pomocą foremek do pierniczków wykrawać w ogórku różne kształty. Na gotowe gofry wyłożyć pastę i udekorować wyciętym ogórkiem i kiełkami.
Jajeczna frittata
Składniki:
- 7 jajek,
- ½ papryki żółtej,
- ½ papryki zielonej,
- ½ papryki czerwonej,
- cukinia zielona (jak najmniejsza),
- cukinia żółta (jak najmniejsza),
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- oregano,
- suszone pomidory (przyprawa),
- oliwa z oliwek,
- papier do pieczenia,
- 50 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać jaja z bułką tartą, przyprawami oraz ze śmietanką. Dodać bardzo drobno posiekane kolorowe papryki i dokładnie połączyć składniki. Na dużą blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek i wylać masę jajeczną. Cukinie pokroić w bardzo cienkie plastry i szczelnie ułożyć jeden obok drugiego na masie jajecznej. Frittatę wstawić do nagrzanego do 170° piekarnika na około 20 - 25 min. Upieczoną frittatę wyciąć w kształcie rybek, udekorować ziołami i podawać na zimno lub na gorąco.
Oszukane naleśniki z bananem i kremem czekoladowym
Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- szklanka mąki orkiszowej,
- 3 jajka,
- szklanka mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 50 g masła,
- 3 dojrzałe banany,
- 2 łyżki kakao naturalnego,
- krem z prażonych orzechów laskowych – naturalny bez słodzików,
- garść migdałów,
- świeże truskawki, świeże borówki, świeże maliny (po garści).
Sposób przygotowania:
Mąki, jaja, mleko, masło, wodę gazowaną połączyć dokładnie i odstawić na 20 min. Naleśniki smażyć na gorącej patelni około półtorej minuty z każdej strony. W miseczce rozgnieść banana, dodać krem z prażonych orzechów laskowych, kakao oraz posiekane uprażone migdały i dokładnie wymieszać. Gotowym kremem smarować naleśniki i składać w kształcie trójkątów. Na talerzu ułożyć naleśniki i udekorować świeżymi owocami.
Zdrowe zapiekanki z domowym sosem bolońskim i indykiem pod tęczą z papryki
Składniki:
- 4 bułki grahamki,
- puszka pomidorów krojonych,
- mały koncentrat pomidorowy,
- odrobina miodu,
- cebulka,
- marchewka,
- papryka żółta,
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- mały kalafior,
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek
- mozarella (1 kulka),
- ok 300 g mielonego indyka.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną na drobno cebulkę, posiekany czosnek i starkowaną marchewkę. Dodać mielonego indyka i dusić razem przez ok. 5 minut. Jeżeli składniki się przypalają, można delikatnie podlać wodą. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, łyżkę miodu i suszone oregano. Dusić razem wszystko jeszcze przez parę minut.
Grahamki przykroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Wydrążone pieczywo ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, a do środka wyłożyć sos boloński. Na całość pokruszyć mozzarellę i wstawić na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 170°. Różyczki kalafiora ugotować do miękkości. Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie paski i ułożyć na przygotowanej zapiekankach w formie tęczy. Dodać ugotowanego brokuła, by przypominał chmurki.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy
- Szkolny lunchbox według Mariety Mareckiej. Te dania znikną błyskawicznie do ostatniego kęsa
- Wyjątkowe dania dla dzieci. Te przepisy Sebastiana Olmy zachwycą małych smakoszy
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN