Szymon Majewski piecze sernik
Szymon Majewski zaprezentuje swój talent kulinarny w naszej kuchni. Czy uda mu się odtworzyć słynny sernik według przepisu mamy?
- Robię sernik od dwudziestu paru lat. Robię ich dużo. To jedyna rzecz, która mi w kuchni wychodzi. Chociaż moja żona mówi, że NAJLEPIEJ. To jest sernik według przepisu mojej mamy - twierdził w jednym z postów w mediach społecznościowych. Sprawdź jak wyszło mu dzisiaj w studiu Dzień Dobry TVN.
Sernik według przepisu pani Marii, mamy Szymona Majewskiego
Składniki:
- kilogram sera,
- 8 jajek.
- kostka masła,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1-1,5 szklanki cukru,
- bułka tarta,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło (trochę więcej niż 3/4 opakowania). Później rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, ale pieczemy w 180. Odstawiamy masło do wystygnięcia. Potem oddzielamy żółtka od białek, a białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy pianę do miski. Następnie ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do masy ser i miksujemy. Później dolewamy ostudzone masło. Ponownie miksujemy i dodajemy szczyptę soli.
Przygotowujemy foremkę: resztką masła smarujemy foremkę, posypujemy bułką tartą.
Ubite białka dodajemy do masy sernikowej i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do foremki, wkładamy do piekarnika na 40-50 minut i pieczemy w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Legendarny sernik siostry Anieli. Poznaj kultowy przepis na to ciasto
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami na zwieńczenie lata
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Majewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News