Szymon Majewski, który w tym tygodniu dołączył do zespołu Dzień Dobry TVN, postanowił zaprezentować w naszej kuchni swoje kulinarne umiejętności. Pokazał, jak zrobić najlepszy pod słońcem sernik, który piekła jego mama. Poniżej znajdziesz przepis. Warto wypróbować go samodzielnie.
Szymon Majewski piecze sernik
Szymon Majewski zaprezentuje swój talent kulinarny w naszej kuchni. Czy uda mu się odtworzyć słynny sernik według przepisu mamy?
- Robię sernik od dwudziestu paru lat. Robię ich dużo. To jedyna rzecz, która mi w kuchni wychodzi. Chociaż moja żona mówi, że NAJLEPIEJ. To jest sernik według przepisu mojej mamy - twierdził w jednym z postów w mediach społecznościowych. Sprawdź jak wyszło mu dzisiaj w studiu Dzień Dobry TVN.
Sernik według przepisu pani Marii, mamy Szymona Majewskiego
Składniki:
- kilogram sera,
- 8 jajek.
- kostka masła,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1-1,5 szklanki cukru,
- bułka tarta,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło (trochę więcej niż 3/4 opakowania). Później rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, ale pieczemy w 180. Odstawiamy masło do wystygnięcia. Potem oddzielamy żółtka od białek, a białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy pianę do miski. Następnie ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do masy ser i miksujemy. Później dolewamy ostudzone masło. Ponownie miksujemy i dodajemy szczyptę soli.
Przygotowujemy foremkę: resztką masła smarujemy foremkę, posypujemy bułką tartą.
Ubite białka dodajemy do masy sernikowej i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do foremki, wkładamy do piekarnika na 40-50 minut i pieczemy w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Legendarny sernik siostry Anieli. Poznaj kultowy przepis na to ciasto
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami na zwieńczenie lata
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Majewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News