Kopytka dyniowe z kurkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 300 g upieczonego miąższu z dyni, najlepiej piżmowej,
- 250 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
- 150-200 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól, pieprz,
- łyżka oliwy.
Składniki na sos:
- 250 g kurek,
- 220 ml śmietany 30%,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy,
- parmezan,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni umieść w misce, dodaj ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Zagnieć ciasto. Odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich wałeczki, a następnie pokrój na małe kluski. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy (aby kluski się nie sklejały po ugotowaniu) do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż się zeszklą. Następnie wrzuć rozmaryn i kurki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 7-10 minut, aż sok z grzybów odparuje. Wlej śmietanę i zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wyłóż gotowe kopytka na talerz, polej sosem kurkowym i posyp startym parmezanem.
Zapiekanki z chorizo i pieczarkami w occie balsamicznym
Składniki:
- bagietka,
- 180 ml sosu pomidorowego,
- 160 g tartej mozzarelli,
- 50 g tartego parmezanu,
- 250 g chorizo,
- 250 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- łyżka octu balsamicznego,
- szalotka, cienko pokrojona,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka suszonej czerwonej papryczki chili,
- sól, czarny pieprz,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pieczarki i smaż przez około 3 minuty, aż się zarumienią. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż jeszcze minutę. Następnie dodaj ocet balsamiczny, majeranek oraz płatki chili. Dopraw solą i pieprzem, mieszając wszystko razem, i smaż jeszcze przez minutę. Odstaw na bok.
Bagietkę pokrój na 3 równe części, a potem każdą z nich przetnij wzdłuż, tworząc 6 połówek. Rozłóż je na blasze i posmaruj sosem pomidorowym. Nałóż podsmażone pieczarki, posyp startą mozzarellą i parmezanem, a na wierzchu ułóż plasterki chorizo. Piecz przez 10-12 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Sernik dyniowy z pieczonymi śliwkami
Składniki na spód:
- 220 g ciasteczek korzennych,
- 60 g masła.
Składniki na masę serową:
- 750 półtłustego lub tłustego twarogu,
- 130 g drobnego brązowego cukru,
- 100 g słodzonego mleka skondensowanego ,
- 400 g puree z dyni np. hokkaido,
- 100 g kwaśnej śmietany 18% tł.,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
- 1/4 mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 4 jajka M.
Pieczone śliwki:
- 250 g wydrylowanych śliwek węgierek,
- 2 łyżeczki brązowego cukru .
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36%,
- 1-2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Spód: Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm - 24 cm papierem do pieczenia. Ciasteczka przełóż do naczynia blendera, dodaj roztopione masło. Zblenduj do momentu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Ciasteczkowy spód przełóż do formy, wyrównaj i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przełóż do miski, dodaj puree z dyni, cukier, mleko skondensowane, kwaśną śmietanę, cynamon, gałkę i goździki. Zmiksuj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jajka. Krótko zmiksuj. Gotową masę serową wylej na spód. Sernik piecz w kąpieli wodnej. Do czystej blaszki (może być keksówka) wlej gorącą wodę i umieść blachę z wodą na spodzie piekarnika. Na środkowy poziom piekarnika wsuń sernik. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 stopni. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 min, następnie obniż temperaturę do 120 stopni C i piecz godzinę. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź sernik przez 10 - 15 minut. Następnie wyjmij sernik z piekarnika na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Pieczone śliwki: Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż śliwki zmiękną i zaczną puszczać sok. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju i stopnia dojrzałości śliwek, więc warto to kontrolować. Odstaw do wystudzenia.
Na wystudzony sernik wyłóż ubitą śmietanę i pieczone śliwki. Oprósz cynamonem.
Sposób przygotowania puree z dyni:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, wydrąż gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 - 30 minut w zależności od rodzaju dyni. Następnie obierz ze skórki (jeśli używasz dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki) i zblenduj na gładkie puree.
Dyniowe tiramisu
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 350 g ml śmietany kremówki 36%,
- 350 g puree z dyni,
- 4-5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- ok.: 25 - 30 szt. podłużnych biszkoptów,
- 200 ml mocnej kawy (espresso),
- 50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala,
- 30 g kakao .
Sposób przygotowania:
Upewnij się, że serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree z dyni są dobrze schłodzone – najlepiej przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce. W misie miksera umieść serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodaj puree z dyni, przyprawy oraz skórkę z pomarańczy kontynuując miksowanie, aż składniki się połączą. Przygotuj pucharki lub podłużną formę. Biszkopty zanurzaj w ciepłej kawie, by dobrze je nasączyć, a następnie układaj na dnie pucharków/formy. Posyp kakao. Na biszkopty nałóż część dyniowego kremu i pieczone śliwki (wystudzone). Następnie układaj kolejną warstwę biszkoptów, nasączonych w kawie i likierze, oprósz kakao i rozprowadź kolejną warstwą kremu. Oprósz kakao u wstaw pucharki/formę na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Zobacz także:
- Ciasto z dynią – fit, z jabłkami, tradycyjne amerykańskie czy z orzechami. Dynia na wiele sposobów.
- Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Habdas i Justyna Pszczółka - Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News