Jesienne dania na słodko i słono Sióstr Pszczółek, czyli dyniowo-grzybowe przysmaki na talerzu

Siostry Dorota Pszczółka-Habdas i Justyna Pszczółka-Oślizło
Siostry Pszczółki w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Rozpoczęliśmy kalendarzową jesień, a zatem pora na pyszne jesienne dania. Co o tej porze roku króluje na talerzach? Przede wszystkim dynie oraz grzyby. Co pysznego można z nich wyczarować opowiedziały i pokazały w kuchni Dzień Dobry TVN Siostry Pszczółki.

Kopytka dyniowe z kurkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 300 g upieczonego miąższu z dyni, najlepiej piżmowej,
  • 250 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 150-200 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy.

Składniki na sos:

  • 250 g kurek,
  • 220 ml śmietany 30%,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • parmezan,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Miąższ z dyni umieść w misce, dodaj ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Zagnieć ciasto. Odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich wałeczki, a następnie pokrój na małe kluski. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy (aby kluski się nie sklejały po ugotowaniu) do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedź.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż się zeszklą. Następnie wrzuć rozmaryn i kurki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 7-10 minut, aż sok z grzybów odparuje. Wlej śmietanę i zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wyłóż gotowe kopytka na talerz, polej sosem kurkowym i posyp startym parmezanem.

Zapiekanki z chorizo i pieczarkami w occie balsamicznym

Składniki:

  • bagietka,
  • 180 ml sosu pomidorowego,
  • 160 g tartej mozzarelli,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 250 g chorizo,
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • szalotka, cienko pokrojona,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka suszonej czerwonej papryczki chili,
  • sól, czarny pieprz,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pieczarki i smaż przez około 3 minuty, aż się zarumienią. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż jeszcze minutę. Następnie dodaj ocet balsamiczny, majeranek oraz płatki chili. Dopraw solą i pieprzem, mieszając wszystko razem, i smaż jeszcze przez minutę. Odstaw na bok.

Bagietkę pokrój na 3 równe części, a potem każdą z nich przetnij wzdłuż, tworząc 6 połówek. Rozłóż je na blasze i posmaruj sosem pomidorowym. Nałóż podsmażone pieczarki, posyp startą mozzarellą i parmezanem, a na wierzchu ułóż plasterki chorizo. Piecz przez 10-12 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Sernik dyniowy z pieczonymi śliwkami

Składniki na spód:

  • 220 g ciasteczek korzennych,
  • 60 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 750 półtłustego lub tłustego twarogu,
  • 130 g drobnego brązowego cukru,
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego ,
  • 400 g puree z dyni np. hokkaido,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% tł.,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • 1/4 mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 4 jajka M.

Pieczone śliwki:

  • 250 g wydrylowanych śliwek węgierek,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru .

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 36%,
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Spód: Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm - 24 cm papierem do pieczenia. Ciasteczka przełóż do naczynia blendera, dodaj roztopione masło. Zblenduj do momentu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Ciasteczkowy spód przełóż do formy, wyrównaj i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przełóż do miski, dodaj puree z dyni, cukier, mleko skondensowane, kwaśną śmietanę, cynamon, gałkę i goździki. Zmiksuj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jajka. Krótko zmiksuj. Gotową masę serową wylej na spód. Sernik piecz w kąpieli wodnej. Do czystej blaszki (może być keksówka) wlej gorącą wodę i umieść blachę z wodą na spodzie piekarnika. Na środkowy poziom piekarnika wsuń sernik. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 stopni. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 min, następnie obniż temperaturę do 120 stopni C i piecz godzinę. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź sernik przez 10 - 15 minut. Następnie wyjmij sernik z piekarnika na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Pieczone śliwki: Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż śliwki zmiękną i zaczną puszczać sok. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju i stopnia dojrzałości śliwek, więc warto to kontrolować. Odstaw do wystudzenia.

Na wystudzony sernik wyłóż ubitą śmietanę i pieczone śliwki. Oprósz cynamonem.

Sposób przygotowania puree z dyni:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, wydrąż gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 - 30 minut w zależności od rodzaju dyni. Następnie obierz ze skórki (jeśli używasz dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki) i zblenduj na gładkie puree.

Dyniowe tiramisu

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 350 g ml śmietany kremówki 36%,
  • 350 g puree z dyni,
  • 4-5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • ok.: 25 - 30 szt. podłużnych biszkoptów,
  • 200 ml mocnej kawy (espresso),
  • 50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala,
  • 30 g kakao .

Sposób przygotowania:

Upewnij się, że serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree z dyni są dobrze schłodzone – najlepiej przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce. W misie miksera umieść serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodaj puree z dyni, przyprawy oraz skórkę z pomarańczy kontynuując miksowanie, aż składniki się połączą. Przygotuj pucharki lub podłużną formę. Biszkopty zanurzaj w ciepłej kawie, by dobrze je nasączyć, a następnie układaj na dnie pucharków/formy. Posyp kakao. Na biszkopty nałóż część dyniowego kremu i pieczone śliwki (wystudzone). Następnie układaj kolejną warstwę biszkoptów, nasączonych w kawie i likierze, oprósz kakao i rozprowadź kolejną warstwą kremu. Oprósz kakao u wstaw pucharki/formę na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości