Tak smakuje dziękuję

Partner sekcji:
Tak smakuje dziękuję
Materiał promocyjny

Dania, które z łatwością przygotuje twoje dziecko. Proste i smaczne przepisy na wyjątkowe potrawy

"Tak smakuje dziękuję" - przepisy na dania dla dzieci
"Tak smakuje dziękuję" - przepisy na dania dla dzieci
Źródło: mat. prasowe
Gotowanie może być świetną zabawą, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Zaproszenie maluchów do kuchni i umożliwienie im udziału w przygotowywaniu jedzenia to nie tylko rozrywka, ale również sposób na naukę wielu cennych umiejętności, postaw, a także na umacnianie relacji w rodzinie. Co mogą ugotować dzieci? Sprawdź nasze propozycje i proste przepisy.

W dziecięcej wyobraźni gotowanie często jest jakąś tajemną wiedzą dostępną tylko dla dorosłych. Możliwość pomagania w tych „czarach” może dać im poczucie sprawczości i dobrze wpłynąć na ich pewność siebie. Można przydzielić im jakieś konkretne czynności we wspólnym przygotowywaniu posiłków lub też pozwolić przygotować je niemal w całości. Poniżej znajdziecie 3 pyszne przepisy, które z powodzeniem i odpowiednim wsparciem mogą przygotować najmłodsi kucharze. Coś wytrwanego, na słodko i prosta, kreatywna przekąska.

Kopytka z dowolnymi dodatkami

Tego dania chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. W dodatku, jak to kluski, są lubiane przez większość dzieci. Można też podawać je na różne sposoby – z masłem, śmietaną, różnymi sosami, posypkami itd.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
        • 2 jajka
          • sól

            Sposób przygotowania:

            1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Lekko ciepłe wyłożyć na deski do krojenia lub stolnicę i dać dzieciom do rozgniatania widelcami. To dużo fajniejsza i bardziej zajmująca zabawa niż zwykłe przepuszczenie ziemniaków przez prasę lub maszynkę – chociaż i to może się spodobać dzieciom.
              1. Ziemniaki połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i dać dzieciom do wyrabiania dłońmi.
                1. Teraz będzie jeszcze więcej zabawy. Dzieci mogą odrywać porcje ciasta, robić z nich kulki, rolować na wałki i wykrajać lub formować dowolne kształty. Kopytka przecież wcale nie muszą być kwadratami, prostokątami czy rombami. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, można dodatkowo posypać je mąką pszenną lub ziemniaczaną.
                  1. Gotowe kopytka ugotować w osolonej wodzie. Po około minucie od wypłynięcia wyjąć łyżką cedzakową i podawać z dowolnymi dodatkami. Warto zaproponować dzieciom, aby same udekorowały przygotowany przez siebie posiłek.

                    Miniserniczki z owocami

                    To deser, który jest nie tylko pyszny, ale przy okazji zdrowy. Jego przygotowanie, czekanie, aż się upiecze i późniejsze dekorowanie mogą dać dzieciom bardzo dużo radości.

                    Składniki:

                    • 300 g twarogu zmielonego
                      • 2 jajka
                        • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                          • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
                            • łyżka stewii
                              • szklanka płatków owsianych
                                • łyżka zimnego masła
                                  • ulubione owoce i dodatki

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Płatki owsiane wymieszać z masłem i dać dzieciom do wyrabiania rękoma. Powinna powstać jednolita, zwarta i elastyczna konsystencja.
                                      1. Ser, mąkę i jajka dokładnie zmiksować.
                                        1. Papilotki włożyć do blaszki lub do foremek na muffinki.
                                          1. Masę owsiankową wyłożyć na spód. Nie trzeba jej wiele, wystarczy tyle, by go zakryć.
                                            1. Wylać masę sernikową prawie do samego końca papilotki.
                                              1. Miniserniczki piec w temperaturze 160 ºC przez około 35–40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do przestygnięcia na ok. pół godziny.
                                                1. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia – wyciągnąć je z blaszki, ale zostawić w papilotkach.
                                                  1. Potem można przystąpić do dekorowania. Jak? Jak tylko dzieci zechcą! Miniserniczki warto schłodzić w lodówce.

                                                    „Artystyczne” kanapki

                                                    Kanapki wydają się być najbardziej oczywiste, ale jeśli podejść do nich z pomysłem, mogą być naprawdę niezwykłe. Kromka posmarowana dowolną pastą może być „bazą” pod małe dzieła sztuki kulinarnej w wykonaniu dzieci. Na niej można układać kawałki różnych warzyw, owoców, serów i wędlin pokrojonych lub powycinanych w różne kształty, np. samochód wycięty z sałaty z kółkami z pomidorków koktajlowych, rzodkiewkowy kotek z wąsami ze szczypiorku, domek z sera i ogórka, kolorowa abstrakcja ze wszystkiego itd. Warto pokazać dziecku przykłady takich kanapek i przygotować dużo cienko pokrojonych składników. Z kolei sam chleb można zastąpić pieczywem chrupkim, tostowym, waflami ryżowymi itd.

                                                    "Tak smakuje dziękuję"

                                                    Okazją do obejrzenia dziecięcych wysiłków w kuchni jest nowy program kulinarny „Tak smakuje dziękuje”. Mali uczestnicy będą przygotowywać różne, pyszne potrawy w ramach wdzięczności dla bliskich im osób. To nie tylko świetna rozrywka dla całej rodziny, ale również źródło inspiracji do kulinarnych eksperymentów i zabaw z dzieckiem w kuchni.

                                                    Emisja pierwszego odcinka programu odbyła się 8 maja w stacji TVN. Od 17 maja widzowie mogą również oglądać ten program w Player.pl i Food Network.

                                                    Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                                    Materiał promocyjny
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana