W dziecięcej wyobraźni gotowanie często jest jakąś tajemną wiedzą dostępną tylko dla dorosłych. Możliwość pomagania w tych „czarach” może dać im poczucie sprawczości i dobrze wpłynąć na ich pewność siebie. Można przydzielić im jakieś konkretne czynności we wspólnym przygotowywaniu posiłków lub też pozwolić przygotować je niemal w całości. Poniżej znajdziecie 3 pyszne przepisy, które z powodzeniem i odpowiednim wsparciem mogą przygotować najmłodsi kucharze. Coś wytrwanego, na słodko i prosta, kreatywna przekąska.
Kopytka z dowolnymi dodatkami
Tego dania chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. W dodatku, jak to kluski, są lubiane przez większość dzieci. Można też podawać je na różne sposoby – z masłem, śmietaną, różnymi sosami, posypkami itd.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Lekko ciepłe wyłożyć na deski do krojenia lub stolnicę i dać dzieciom do rozgniatania widelcami. To dużo fajniejsza i bardziej zajmująca zabawa niż zwykłe przepuszczenie ziemniaków przez prasę lub maszynkę – chociaż i to może się spodobać dzieciom.
- Ziemniaki połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i dać dzieciom do wyrabiania dłońmi.
- Teraz będzie jeszcze więcej zabawy. Dzieci mogą odrywać porcje ciasta, robić z nich kulki, rolować na wałki i wykrajać lub formować dowolne kształty. Kopytka przecież wcale nie muszą być kwadratami, prostokątami czy rombami. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, można dodatkowo posypać je mąką pszenną lub ziemniaczaną.
- Gotowe kopytka ugotować w osolonej wodzie. Po około minucie od wypłynięcia wyjąć łyżką cedzakową i podawać z dowolnymi dodatkami. Warto zaproponować dzieciom, aby same udekorowały przygotowany przez siebie posiłek.
Miniserniczki z owocami
To deser, który jest nie tylko pyszny, ale przy okazji zdrowy. Jego przygotowanie, czekanie, aż się upiecze i późniejsze dekorowanie mogą dać dzieciom bardzo dużo radości.
Składniki:
- 300 g twarogu zmielonego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka stewii
- szklanka płatków owsianych
- łyżka zimnego masła
- ulubione owoce i dodatki
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wymieszać z masłem i dać dzieciom do wyrabiania rękoma. Powinna powstać jednolita, zwarta i elastyczna konsystencja.
- Ser, mąkę i jajka dokładnie zmiksować.
- Papilotki włożyć do blaszki lub do foremek na muffinki.
- Masę owsiankową wyłożyć na spód. Nie trzeba jej wiele, wystarczy tyle, by go zakryć.
- Wylać masę sernikową prawie do samego końca papilotki.
- Miniserniczki piec w temperaturze 160 ºC przez około 35–40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do przestygnięcia na ok. pół godziny.
- Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia – wyciągnąć je z blaszki, ale zostawić w papilotkach.
- Potem można przystąpić do dekorowania. Jak? Jak tylko dzieci zechcą! Miniserniczki warto schłodzić w lodówce.
„Artystyczne” kanapki
Kanapki wydają się być najbardziej oczywiste, ale jeśli podejść do nich z pomysłem, mogą być naprawdę niezwykłe. Kromka posmarowana dowolną pastą może być „bazą” pod małe dzieła sztuki kulinarnej w wykonaniu dzieci. Na niej można układać kawałki różnych warzyw, owoców, serów i wędlin pokrojonych lub powycinanych w różne kształty, np. samochód wycięty z sałaty z kółkami z pomidorków koktajlowych, rzodkiewkowy kotek z wąsami ze szczypiorku, domek z sera i ogórka, kolorowa abstrakcja ze wszystkiego itd. Warto pokazać dziecku przykłady takich kanapek i przygotować dużo cienko pokrojonych składników. Z kolei sam chleb można zastąpić pieczywem chrupkim, tostowym, waflami ryżowymi itd.
"Tak smakuje dziękuję"
Okazją do obejrzenia dziecięcych wysiłków w kuchni jest nowy program kulinarny „Tak smakuje dziękuje”. Mali uczestnicy będą przygotowywać różne, pyszne potrawy w ramach wdzięczności dla bliskich im osób. To nie tylko świetna rozrywka dla całej rodziny, ale również źródło inspiracji do kulinarnych eksperymentów i zabaw z dzieckiem w kuchni.
Emisja pierwszego odcinka programu odbyła się 8 maja w stacji TVN. Od 17 maja widzowie mogą również oglądać ten program w Player.pl i Food Network.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe