Wiele dzieci wprost uwielbia przebywać w kuchni i mieć tam jakieś odpowiedzialne, przydzielone im zadania. Gotowanie z pociechami to nie tylko ciekawy sposób na wspólne spędzanie czasu, ale też okazja do podróży do świata rodzinnych tradycji.Kuchnia to miejsce ciekawe, pełne przedmiotów, zakamarków, szafek i szafeczek, często również kolorów, zapachów i rodzinnych historii. Poznawanie tej przestrzeni i przedmiotów, które skrywa, a także samodzielne wykonywanie nawet najdrobniejszych czynności, może być niezwykłą przygodą. Dlatego warto zapraszać dziecko do kuchni i pozwalać mu być kuchennym pomocnikiem już od najmłodszych lat. Tym bardziej, że jest to świetna okazja, by zacząć wprowadzać malucha w świat rodzinnych tradycji i wartości. W końcu ważne jest nie tylko to, jak się gotuje, ale również to, co ląduje na talerzach.
Nauka przez zabawę w kuchni
Wspólne gotowanie bywa świetną lekcją. W ten sposób dzieci mogą uczyć się nie tylko samodzielności, ale również obowiązkowości, poczucia odpowiedzialności za wykonywane zadania i wielu innych wartościowych postaw i umiejętności. Jeśli jeszcze przy tej okazji powstanie coś pysznego, to trudno o zabawę z większą liczbą korzyści dla wszystkich jej uczestników.
Do zadań dzieci w kuchni, zwłaszcza na początku, należy oczywiście szeroko rozumiane pomaganie, które często angażuje wszystkie ich zmysły. W zależności od tego, na jakie potrawy się zdecydujecie, mogą mieszać, ugniatać, kroić, smarować, lepić, nadziewać i oczywiście próbować. To doskonałe ćwiczenia zarówno dla ich małych, rozwijających się rączek, jak i mózgu, który musi skoncentrować się na wykonywanym zadaniu.
Warto jest w trakcie takiej zabawy rozmawiać, w interesujący sposób tłumaczyć dziecku, na czym polegają tradycje i dlaczego warto się ich uczyć, a zdobytą wiedzę przekazywać później dalej. Dzieci zwykle są ciekawe tego, jacy byli ich rodzice, gdy sami byli mali. Chętnie wysłuchają opowieści o ulubionej zupie, różnych technikach lepienia pierogów, chrzanie wykopywanym z łąki do wielkanocnego żurku czy jakiejś zabawnej kulinarnej wpadce. Jeżeli pielęgnujemy w rodzinie jakieś tradycje i zwyczaje, a te bardzo często związane są właśnie z jedzeniem, to warto przekazywać je kolejnemu pokoleniu już od najmłodszych lat. Nauka zamieniona w zabawę staje się dużo przyjemniejsza i budzi większe zainteresowanie.
Gotowanie z dzieckiem to też okazja do uświadamiania go o zmienności i historii świata i ludzi w nim żyjących. Warto jest wyjaśnić, że wielu dostępnych dziś produktów wcześniej nie było, a niektóre rzeczy nadal wykonuje się w taki sam sposób, jak kiedyś, mimo istnienia ułatwień – a to wszystko ze względu na tradycję właśnie. Można opowiadać, czego brakowało, gdy to my byliśmy dziećmi oraz sięgnąć dalej, nawet bardzo daleko w dziejach i wyjaśnić, że kiedyś sól była walutą, nikt nie znał frytek, a pszenica była podstawą żywienia wielu ludzi itd.
Kształty, kolory, smaki, zapachy..
W trakcie gotowania i opowiadania dziecku wspaniałych historii, warto dawać mu różne zadania, np. przesianie mąki, lepienie pulpetów czy zagniatanie ciasta na pierogi. W trakcie oczywiście wyjaśniając, po co to wszystko robimy i dlaczego tak, a nie inaczej.
Na koniec – nie zapominajmy o smakach i zapachach. Już od najmłodszych lat warto dawać dzieciom odpowiednie dla nich produkty spożywcze do powąchania i spróbowania, tak, by jak najwcześniej uczyły się rozróżniania smaków i zapachów.
Świetną okazją do obejrzenia dziecięcych wysiłków w kuchni jest nowy program kulinarny "Tak smakuje dziękuję". Mali uczestnicy będą przygotowywać różne, pyszne potrawy w ramach wdzięczności dla bliskich im osób. Towarzyszyć im będą dorosłe osoby i kulinarny mistrz, Pascal Brodnicki. To nie tylko świetna rozrywka dla całej rodziny, ale również źródło inspiracji do kulinarnych eksperymentów i zabaw z dzieckiem w kuchni. Pierwszy odcinek programu już 8 maja o godzinie 17:30 w stacji TVN, Food Network i na Player.pl (od 17 maja, o godzinie 21:45).
Źródło zdjęcia głównego: mat.prasowe
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyWielkie otwarcie e-sklepu TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
GwiazdyKto poprowadzi program "Królowa Przetrwania"? Znamy nazwisko
GwiazdyDominika Gwit-Dunaszewska świętuje pierwsze mikołajki z synkiem. "Marzyłam o tej chwili"
Styl życiaŚwiąteczne atrakcje w Zamku Książ. "To wisienka na torcie, którą kończymy rok 2023 z przytupem"
Styl życia"Święta marzeń". Pobierz nasz e-book i zacznij przygotowania do świąt już dziś
Styl życiaGdzie znaleźć uniwersalne prezenty pod choinkę?
ZdrowieKup frytki i wspomóż ważną akcję. To dzięki niej rodzice mogą być blisko chorujących dzieci
Przepisy kulinarneZdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją
Przepisy kulinarneUdekoruj pierniczki i poczuj magię świąt. Pomysły Darii Ładochy
GwiazdyRuszyła akcja "Podaruj Misia". Jakie kreacje przygotowały gwiazdy z projektantami?
Gorgonzola – przepyszna historia''Gorgonzola. Przepyszna historia''. Pobierz nasz e-book i poznaj przepisy na dania z wyjątkowym włoskim serem.
Moda i UrodaJak podkreślić biżuterią świąteczne stylizacje? "Ważne, żebyśmy wyglądały olśniewająco"
Styl życiaJakie są oczekiwania inwestorów co do zielonej energii?
GwiazdyDamski duet w roli prowadzących Dzień Dobry TVN. Widzowie dobrze je znają
Gorgonzola – przepyszna historiaSzukasz pomysłu na wykwintną przystawkę z Gorgonzolą?
Gorące tematyZagięte kości w każdej chwili mogą przebić jej skórę. "Jestem w Polsce jedynym przypadkiem"
Styl życia"Królowa przetrwania". Nowy program z 12 znanymi kobietami. W dżungli, bez filtra i cenzury
STYLOWY SEZONButy na jesień/zima 2023. Jak szybko i skutecznie wybrać najmodniejszy model?
Na tropie dzikich zwierzątDlaczego koale przytulają drzewa? Poznaj ciekawostki o tym uroczym zwierzaku
DomKupujesz gwiazdy betlejemskie w dyskoncie? Zwróć uwagę na cyjacje. Co to takiego?
NewsyFundacja TVN otworzyła gabinety psychologiczne. "Chcemy, by pacjenci i ich rodziny czuli się zaopiekowani"
NewsyNastolatka urodziła w lesie. "Personelowi medycznemu powiedziała, że znalazła dziecko"
Przepisy kulinarnePizza pachnąca jesienią w wykonaniu Aleksandry Juszkiewicz. Jakie składniki wybrać?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
GwiazdyMarzena Rogalska wydała zbiór świątecznych opowiadań. "Wszystkie dzieją się w Wigilię"
GwiazdyEwa Chodakowska pokazała zdjęcia z mamą. "Taki mój prywatny Aniołek"
NewsyIle zapłacimy za zupy i dania świąteczne Magdy Gessler?
PoradyTanie prezenty Mikołajkowe. Czy da się kupić prezent za 30 lub 50 zł w dobie inflacji?
Finanse i PracaIle zostało niedziel handlowych do końca roku? Czy w wigilię 2023 zrobimy zakupy?
GwiazdyDominik zwycięzcą "Top Model". Co planuje w najbliższych miesiącach? "To jedno z moich marzeń"
PsychologiaSpektrum autyzmu diagnozowane jest również u dorosłych. Jak wygląda rozpoznanie?
GwiazdyKasia Lins o nowej płycie i muzycznym katharsis. "Nadszedł taki moment, że musiałam powiedzieć dość"
Sport i fitnessSą jednymi z najpiękniejszych siatkarek na świecie i osiągnęły sukces. "Marzenia warto spełniać"
GwiazdyFinalistka "MasterChefa" o planach ślubnych. "Jest to temat sporny"
ParentingHistoria Przemka, która łamie serce. "Zasługuje, na to, by móc funkcjonować tak, jak zwyczajne dzieci"
Finanse i PracaŻycie w spirali zadłużenia. Jak nie nabrać się na "chwilówkę"?
Nasze akcjeŚwięty Mikołaj w Dzień Dobry TVN. "Przyjechał specjalnie dla Państwa i Waszych dzieci"
GwiazdyKlaudia El Dursi zdradziła, ile kieszonkowego dostaje jej syn. Kwota zaskakuje
Związki i seksCo trzeci Polak jest niewierny. Czy warto ostrzegać bliskich, że są zdradzani?
Związki i seksMicro-cheating. Na czym polega subtelna zdrada?
ParentingTrzylatka podmieniła w sklepie stare buty na nowe. "Geniusz"
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas