Zrobili razem kolorowe gofry z parówkami, kremowym serkiem i warzywami, muszelkowy makaron z parówkami, sosem pomidorowym i parmezanem, medaliony cielęce w pomarańczach, a także burgery ze smażonym ananasem.
Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 220 ml mleka,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- 100 g klarowanego masła,
- 2 jajka,
- sok z buraka, liście szpinaku, kurkuma – do "pokolorowania" ciasta,
- opakowanie paróweczek z szynki.
Pozostałe składniki:
- 200 g serka śmietankowego do smarowania,
- 2 pomidory,
- ogórek zielony,
- mały pęczek rzodkiewki,
- opakowanie roszponki,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko, jajka i mieszaj, aż masa będzie jednolita. Potem wlewaj stopniowo klarowane masło. Dodaj sok z buraka, szpinak lub kurkumę, aby uzyskać odpowiedni kolor gofra. Na koniec do ciasta dodaj drobno pokrojone paróweczki. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj lekko za pomocą pędzla olejem i wlej ciasto. Smaż przez około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
Gotowe gofry posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nich kawałki zagrzanych paróweczek i świeże warzywa, takie jak pomidor, ogórek, rzodkiewka. Na wierzchu połóż też ugotowane jajko i kilka listków roszponki.
Muszelkowy makaron z Sokolikami Foodbolówkami, w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem
Składniki:
- marchewka,
- po jednej sztuce cukinii w różnych kolorach,
- po 50 g papryki - zielonej, żółtej, czerwonej,
- łyżka cebuli w proszku,
- łyżka czosnku granulowanego,
- litr sosu pomidorowego,
- doniczka bazylii,
- 400 g kolorowego makaronu muszelki,
- 2 opakowania Sokolików Footbolówek,
- bazylia do dekoracji,
- 150 g parmezanu.
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, podlej je sosem pomidorowym, dodaj cebulę i czosnek w proszku, a potem całość zagotuj. Na koniec dodaj świeżą bazylię. Kolorowy makaron gotuj w posolonej wodzie, przez około 8 minut, a następnie odcedź go do sosu pomidorowego. Do patelni z makaronem oraz sosem dodaj parówki i całość wymieszaj. Przełóż porcję makaronu na talerz, udekoruj liśćmi bazylii i kawałkami parmezanu.
Medaliony cielęce w pomarańczach, z ryżem i marchwią
Składniki:
- górka cielęca Uczta Qulinarna Cielęcina z Sokołowa,
- sól do smaku,
- łyżka mąki pszennej,
- masło klarowane do smażenia,
- 5 pomarańczy,
- 200 g ryżu białego,
- oliwa z oliwek,
- 5 młodych marchewek.
Przygotowanie:
Mięso z cielęciny oczyść z błon, lekko rozklep tłuczkiem (tak, aby medaliony miały ładny okrągły kształt), a następnie dopraw solą i oprósz mąką. Medaliony smaż na maśle klarowanym z każdej strony, do uzyskania złotego koloru, a potem wyciśnij sok z pomarańczy i wlej na patelnię. Gdy sok lekko odparuje i zgęstnieje, dodaj filety z pomarańczy do środka i odstaw. Ryż ugotuj w posolonej wodzie, a następnie pod koniec gotowania dodaj odrobinę oliwy. Z marchwi wytnij słupki, ugotuj je w posolonej wodzie, aż będą al dente, potem dodaj do medalionów.
Burger wołowy ze smażonym ananasem i domowym sosem
Składniki:
- ser cheddar w plastrach,
- kilogram mięsa mielonego na burgery lub gotowe burgery,
- sól i zioła prowansalskie do smaku,
- 3 papryki czerwone,
- ananas,
- 100 ml miodu,
- 100 ml soku z cytryny,
- sałata rzymska,
- 5 bułek burgerowych,
- po 150 g majonezu i ketchupu.
Przygotowanie:
Mięso mielone wołowe dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Podziel je na kulki po 150 g i następnie za pomocą dłoni lekko je rozpłaszcz. Mięso smaż na patelni przez około 5 minut z każdej strony, a potem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, z plasterkiem sera cheddar. Wyjmij i zostaw, aby mięso odpoczęło.
Paprykę czerwoną potnij na mniejsze kawałki i obsmaż na patelni. Ukrój plaster ananasa i smaż go na oleju, dodając miód oraz sok z cytryny. W misce wymieszaj majonez z ketchupem, tak aby powstał sos.
Przetnij bułkę na burgery, na dolnej części posmaruj sosem majonezowo-ketchupowym, ułóż czerwoną paprykę, plaster ananasa oraz liście sałaty rzymskiej. Potem dodaj mięso i przykryj drugą połową bułki. Burgera przetnij na pół, aby ser, który był w mięsie, lekko się rozlał.
Zobacz także:
- Pizza z tortilli, nachosy i inne dania, które pokocha twoje dziecko. Wyjątkowe przepisy na ferie od Heli Kłobudzkiej
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- David Gaboriaud i jego pomysły na słodkości z okazji Dnia Dziecka. Przygotuj je razem z nami!
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN