Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania dla dzieci. Te przepisy Sebastiana Olmy zachwycą małych smakoszy

Wyjątkowe dania na Dzień Dziecka. Te przepisy Sebastiana Olmy zachwycą małych smakoszy
Dzieciaki rządzą dziś w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wspólne gotowanie to wspaniały sposób na spędzanie rodzinnego czasu. Dużo radości daje zarówno samo przygotowanie posiłku, jak i jego jedzenie. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Sebastiana Olmę, jego córkę Anastazję oraz jej koleżankę Polę Jastrzębską. Wspólnie zaprezentowali, jak przyrządzić wyjątkowe dania, które zachwycą każdego małego smakosza.

Zrobili razem kolorowe gofry z parówkami, kremowym serkiem i warzywami, muszelkowy makaron z parówkami, sosem pomidorowym i parmezanem, medaliony cielęce w pomarańczach, a także burgery ze smażonym ananasem.

Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
    • 220 ml mleka,
      • łyżka proszku do pieczenia,
        • łyżka cukru,
          • 100 g klarowanego masła,
            • 2 jajka,
              • sok z buraka, liście szpinaku, kurkuma – do "pokolorowania" ciasta,
                • opakowanie paróweczek z szynki.

                  Pozostałe składniki:

                  • 200 g serka śmietankowego do smarowania,
                    • 2 pomidory,
                      • ogórek zielony,
                        • mały pęczek rzodkiewki,
                          • opakowanie roszponki,
                            • 4 jajka.
                              Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
                              Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
                              Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Przygotowanie:

                              W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko, jajka i mieszaj, aż masa będzie jednolita. Potem wlewaj stopniowo klarowane masło. Dodaj sok z buraka, szpinak lub kurkumę, aby uzyskać odpowiedni kolor gofra. Na koniec do ciasta dodaj drobno pokrojone paróweczki. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj lekko za pomocą pędzla olejem i wlej ciasto. Smaż przez około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

                              Gotowe gofry posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nich kawałki zagrzanych paróweczek i świeże warzywa, takie jak pomidor, ogórek, rzodkiewka. Na wierzchu połóż też ugotowane jajko i kilka listków roszponki. 

                              Muszelkowy makaron z Sokolikami Foodbolówkami, w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 

                              Składniki:

                              • marchewka,
                                • po jednej sztuce cukinii w różnych kolorach,
                                  • po 50 g papryki - zielonej, żółtej, czerwonej,
                                    • łyżka cebuli w proszku,
                                      • łyżka czosnku granulowanego,
                                        • litr sosu pomidorowego,
                                          • doniczka bazylii,
                                            • 400 g kolorowego makaronu muszelki,
                                              • 2 opakowania Sokolików Footbolówek,
                                                • bazylia do dekoracji,
                                                  • 150 g parmezanu.

                                                    Przygotowanie:

                                                    Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, podlej je sosem pomidorowym, dodaj cebulę i czosnek w proszku, a potem całość zagotuj. Na koniec dodaj świeżą bazylię. Kolorowy makaron gotuj w posolonej wodzie, przez około 8 minut, a następnie odcedź go do sosu pomidorowego. Do patelni z makaronem oraz sosem dodaj parówki i całość wymieszaj. Przełóż porcję makaronu na talerz, udekoruj liśćmi bazylii i kawałkami parmezanu.

                                                    Medaliony cielęce w pomarańczach, z ryżem i marchwią 

                                                    Składniki:

                                                    • górka cielęca Uczta Qulinarna Cielęcina z Sokołowa,
                                                      • sól do smaku,
                                                        • łyżka mąki pszennej,
                                                          • masło klarowane do smażenia,
                                                            • 5 pomarańczy,
                                                              • 200 g ryżu białego,
                                                                • oliwa z oliwek,
                                                                  • 5 młodych marchewek.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Mięso z cielęciny oczyść z błon, lekko rozklep tłuczkiem (tak, aby medaliony miały ładny okrągły kształt), a następnie dopraw solą i oprósz mąką. Medaliony smaż na maśle klarowanym z każdej strony, do uzyskania złotego koloru, a potem wyciśnij sok z pomarańczy i wlej na patelnię. Gdy sok lekko odparuje i zgęstnieje, dodaj filety z pomarańczy do środka i odstaw. Ryż ugotuj w posolonej wodzie, a następnie pod koniec gotowania dodaj odrobinę oliwy. Z marchwi wytnij słupki, ugotuj je w posolonej wodzie, aż będą al dente, potem dodaj do medalionów. 

                                                                    Burger wołowy ze smażonym ananasem i domowym sosem

                                                                    Składniki:

                                                                    • ser cheddar w plastrach,
                                                                      • kilogram mięsa mielonego na burgery lub gotowe burgery,
                                                                        • sól i zioła prowansalskie do smaku,
                                                                          • 3 papryki czerwone,
                                                                            • ananas,
                                                                              • 100 ml miodu,
                                                                                • 100 ml soku z cytryny,
                                                                                  • sałata rzymska,
                                                                                    • 5 bułek burgerowych,
                                                                                      • po 150 g majonezu i ketchupu.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Mięso mielone wołowe dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Podziel je na kulki po 150 g i następnie za pomocą dłoni lekko je rozpłaszcz. Mięso smaż na patelni przez około 5 minut z każdej strony, a potem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, z plasterkiem sera cheddar. Wyjmij i zostaw, aby mięso odpoczęło.

                                                                                        Paprykę czerwoną potnij na mniejsze kawałki i obsmaż na patelni. Ukrój plaster ananasa i smaż go na oleju, dodając miód oraz sok z cytryny. W misce wymieszaj majonez z ketchupem, tak aby powstał sos.

                                                                                        Przetnij bułkę na burgery, na dolnej części posmaruj sosem majonezowo-ketchupowym, ułóż czerwoną paprykę, plaster ananasa oraz liście sałaty rzymskiej. Potem dodaj mięso i przykryj drugą połową bułki. Burgera przetnij na pół, aby ser, który był w mięsie, lekko się rozlał.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości