Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania dla dzieci. Te przepisy Sebastiana Olmy zachwycą małych smakoszy

Wyjątkowe dania na Dzień Dziecka. Te przepisy Sebastiana Olmy zachwycą małych smakoszy
Dzieciaki rządzą dziś w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wspólne gotowanie to wspaniały sposób na spędzanie rodzinnego czasu. Dużo radości daje zarówno samo przygotowanie posiłku, jak i jego jedzenie. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Sebastiana Olmę, jego córkę Anastazję oraz jej koleżankę Polę Jastrzębską. Wspólnie zaprezentowali, jak przyrządzić wyjątkowe dania, które zachwycą każdego małego smakosza.

Zrobili razem kolorowe gofry z parówkami, kremowym serkiem i warzywami, muszelkowy makaron z parówkami, sosem pomidorowym i parmezanem, medaliony cielęce w pomarańczach, a także burgery ze smażonym ananasem.

Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 220 ml mleka,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru,
  • 100 g klarowanego masła,
  • 2 jajka,
  • sok z buraka, liście szpinaku, kurkuma – do "pokolorowania" ciasta,
  • opakowanie paróweczek z szynki.

Pozostałe składniki:

  • 200 g serka śmietankowego do smarowania,
  • 2 pomidory,
  • ogórek zielony,
  • mały pęczek rzodkiewki,
  • opakowanie roszponki,
  • 4 jajka.
Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
Kolorowe gofry z paróweczkami z szynki, kremowym serkiem i warzywami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko, jajka i mieszaj, aż masa będzie jednolita. Potem wlewaj stopniowo klarowane masło. Dodaj sok z buraka, szpinak lub kurkumę, aby uzyskać odpowiedni kolor gofra. Na koniec do ciasta dodaj drobno pokrojone paróweczki. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj lekko za pomocą pędzla olejem i wlej ciasto. Smaż przez około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

Gotowe gofry posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nich kawałki zagrzanych paróweczek i świeże warzywa, takie jak pomidor, ogórek, rzodkiewka. Na wierzchu połóż też ugotowane jajko i kilka listków roszponki. 

Muszelkowy makaron z Sokolikami Foodbolówkami, w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 

Składniki:

  • marchewka,
  • po jednej sztuce cukinii w różnych kolorach,
  • po 50 g papryki - zielonej, żółtej, czerwonej,
  • łyżka cebuli w proszku,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • litr sosu pomidorowego,
  • doniczka bazylii,
  • 400 g kolorowego makaronu muszelki,
  • 2 opakowania Sokolików Footbolówek,
  • bazylia do dekoracji,
  • 150 g parmezanu.

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, podlej je sosem pomidorowym, dodaj cebulę i czosnek w proszku, a potem całość zagotuj. Na koniec dodaj świeżą bazylię. Kolorowy makaron gotuj w posolonej wodzie, przez około 8 minut, a następnie odcedź go do sosu pomidorowego. Do patelni z makaronem oraz sosem dodaj parówki i całość wymieszaj. Przełóż porcję makaronu na talerz, udekoruj liśćmi bazylii i kawałkami parmezanu.

Medaliony cielęce w pomarańczach, z ryżem i marchwią 

Składniki:

  • górka cielęca Uczta Qulinarna Cielęcina z Sokołowa,
  • sól do smaku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 5 pomarańczy,
  • 200 g ryżu białego,
  • oliwa z oliwek,
  • 5 młodych marchewek.

Przygotowanie:

Mięso z cielęciny oczyść z błon, lekko rozklep tłuczkiem (tak, aby medaliony miały ładny okrągły kształt), a następnie dopraw solą i oprósz mąką. Medaliony smaż na maśle klarowanym z każdej strony, do uzyskania złotego koloru, a potem wyciśnij sok z pomarańczy i wlej na patelnię. Gdy sok lekko odparuje i zgęstnieje, dodaj filety z pomarańczy do środka i odstaw. Ryż ugotuj w posolonej wodzie, a następnie pod koniec gotowania dodaj odrobinę oliwy. Z marchwi wytnij słupki, ugotuj je w posolonej wodzie, aż będą al dente, potem dodaj do medalionów. 

Burger wołowy ze smażonym ananasem i domowym sosem

Składniki:

  • ser cheddar w plastrach,
  • kilogram mięsa mielonego na burgery lub gotowe burgery,
  • sól i zioła prowansalskie do smaku,
  • 3 papryki czerwone,
  • ananas,
  • 100 ml miodu,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • sałata rzymska,
  • 5 bułek burgerowych,
  • po 150 g majonezu i ketchupu.

Przygotowanie:

Mięso mielone wołowe dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Podziel je na kulki po 150 g i następnie za pomocą dłoni lekko je rozpłaszcz. Mięso smaż na patelni przez około 5 minut z każdej strony, a potem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, z plasterkiem sera cheddar. Wyjmij i zostaw, aby mięso odpoczęło.

Paprykę czerwoną potnij na mniejsze kawałki i obsmaż na patelni. Ukrój plaster ananasa i smaż go na oleju, dodając miód oraz sok z cytryny. W misce wymieszaj majonez z ketchupem, tak aby powstał sos.

Przetnij bułkę na burgery, na dolnej części posmaruj sosem majonezowo-ketchupowym, ułóż czerwoną paprykę, plaster ananasa oraz liście sałaty rzymskiej. Potem dodaj mięso i przykryj drugą połową bułki. Burgera przetnij na pół, aby ser, który był w mięsie, lekko się rozlał.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości