Hela przygotowała pizzę z tortilli, nachosy, makaron penne z sosem pomidorowym oraz placki z jabłkami. Zachęcamy do zapoznania się z jej przepisami.
Pizza z tortilli
Składniki:
- opakowanie tortilli,
- pulpa pomidorowa,
- mozarella w wiórkach do pizzy,
- pieczarki,
- cebula,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozłożyć tortillę jak ciasto do pizzy, posmarować doprawioną pulpą pomidorową, posypać mozarellą, pieczarkami, cebulą oraz świeżą bazylią (według uznania, w zależności od tego, kto jakie dodatki lubi na pizzy). Włożyć do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut. Po wyjęciu posypać rukolą i pomidorkami koktajlowymi (opcjonalnie).
Nachosy z salsą z pomidorów i guacamole
Składniki:
- opakowanie tortilli,
- papryka słodka,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- pomidorki koktajlowe,
- cebula czerwona,
- 2 awokado,
- limonka.
Sposób przygotowania:
Tortille pokroić na trójkąty, rozłożyć na blaszce i posypać przyprawami wymieszanymi z oliwą z oliwek. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10-15 minut. Pokroić pomidorki koktajlowe i wsypać je do miseczki, dodać drobno posiekaną cebulkę i doprawić. W drugiej miseczce rozgnieść avocado, dodać pokrojoną czerwoną cebulkę, limonkę i przyprawy. Nachosy podawać z dwoma dipami.
Placki z jabłkami
Składniki:
- mąka pszenna,
- 2/3 jajka,
- kefir,
- proszek do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- cynamon,
- 3 jabłka,
- jogurt naturalny,
- miód,
- opakowanie mrożonych owoców leśnych/jagód
- świeże jagody albo maliny,
- mięta,
- olej słonecznikowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, jajka, kefir, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i dodać pokrojone w kosteczkę jabłka. Smażyć uformowane placuszki na patelni. Do rondelka wsypać mrożone owoce, dodać miód i cukier waniliowy. Prużyć przez 5 minut. Placuszki podawać z ciepłym sosem i zimnym jogurtem. Posypać świeżymi owocami i udekorować miętą.
Penne z sosem pomidorowym
Składniki:
- makaron penne,
- pulpa pomidorowa,
- parmezan,
- pomidorki koktajlowe,
- cebula biała,
- śmietana 36% i 18%,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- cukier,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Na patelni usmażyć cebulkę, dodać pulpę pomidorową i świeże pomidorki koktajlowe, a następnie doprawić i zblendować. Potem dodać śmietankę. Ugotować makaron penne. Po ugotowaniu makaron polać sosem i posypać parmezanem, udekorować świeżą bazylią.
Zobacz także:
- Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją
- Pyszne pomysły na dania dla dzieci - przepisy Sebastiana Olmy
- Posiłki wspierające pracę mózgu – przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Hela Kłobudzka
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN