Pizza z tortilli, nachosy i inne dania, które pokocha twoje dziecko. Wyjątkowe przepisy na ferie od Heli Kłobudzkiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Nie wiesz, co przygotować na obiad podczas ferii? Wyjątkowe przepisy na dania, które pokocha każde dziecko, zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Hela Kłobudzka - zwyciężczyni 7. edycji programu "Masterchef Junior". Potrawy te nie tylko zasmakują najmłodszym, ale też, być może, zainspirują ich do samodzielnego gotowania.

Hela przygotowała pizzę z tortilli, nachosy, makaron penne z sosem pomidorowym oraz placki z jabłkami. Zachęcamy do zapoznania się z jej przepisami.

Pizza z tortilli

Składniki:

  • opakowanie tortilli,
    • pulpa pomidorowa,
      • mozarella w wiórkach do pizzy,
        • pieczarki,
          • cebula,
            • rukola,
              • pomidorki koktajlowe,
                • bazylia,
                  • sól, pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    Rozłożyć tortillę jak ciasto do pizzy, posmarować doprawioną pulpą pomidorową, posypać mozarellą, pieczarkami, cebulą oraz świeżą bazylią (według uznania, w zależności od tego, kto jakie dodatki lubi na pizzy). Włożyć do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut. Po wyjęciu posypać rukolą i pomidorkami koktajlowymi (opcjonalnie).

                    Pizza z tortilli
                    Pizza z tortilli
                    Pizza z tortilli
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Nachosy z salsą z pomidorów i guacamole

                    Składniki:

                    • opakowanie tortilli,
                      • papryka słodka,
                        • sól, pieprz,
                          • oliwa z oliwek,
                            • pomidorki koktajlowe,
                              • cebula czerwona,
                                • 2 awokado,
                                  • limonka.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Tortille pokroić na trójkąty, rozłożyć na blaszce i posypać przyprawami wymieszanymi z oliwą z oliwek. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10-15 minut. Pokroić pomidorki koktajlowe i wsypać je do miseczki, dodać drobno posiekaną cebulkę i doprawić. W drugiej miseczce rozgnieść avocado, dodać pokrojoną czerwoną cebulkę, limonkę i przyprawy. Nachosy podawać z dwoma dipami.

                                    Placki z jabłkami

                                    Składniki:

                                    • mąka pszenna,
                                      • 2/3 jajka,
                                        • kefir,
                                          • proszek do pieczenia,
                                            • cukier waniliowy,
                                              • cynamon,
                                                • 3 jabłka,
                                                  • jogurt naturalny,
                                                    • miód,
                                                      • opakowanie mrożonych owoców leśnych/jagód
                                                        • świeże jagody albo maliny,
                                                          • mięta,
                                                            • olej słonecznikowy do smażenia.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Wymieszać mąkę, jajka, kefir, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i dodać pokrojone w kosteczkę jabłka. Smażyć uformowane placuszki na patelni. Do rondelka wsypać mrożone owoce, dodać miód i cukier waniliowy. Prużyć przez 5 minut. Placuszki podawać z ciepłym sosem i zimnym jogurtem. Posypać świeżymi owocami i udekorować miętą.

                                                              Placki z jabłkami
                                                              Placki z jabłkami
                                                              Placki z jabłkami
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Penne z sosem pomidorowym

                                                              Składniki:

                                                              • makaron penne,
                                                                • pulpa pomidorowa,
                                                                  • parmezan,
                                                                    • pomidorki koktajlowe,
                                                                      • cebula biała,
                                                                        • śmietana 36% i 18%,
                                                                          • oliwa z oliwek,
                                                                            • sól, pieprz,
                                                                              • cukier,
                                                                                • świeża bazylia.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Na patelni usmażyć cebulkę, dodać pulpę pomidorową i świeże pomidorki koktajlowe, a następnie doprawić i zblendować. Potem dodać śmietankę. Ugotować makaron penne. Po ugotowaniu makaron polać sosem i posypać parmezanem, udekorować świeżą bazylią.

                                                                                  Penne z sosem pomidorowym
                                                                                  Penne z sosem pomidorowym
                                                                                  Penne z sosem pomidorowym
                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                  Źródło: Hela Kłobudzka

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana