David Gaboriaud i jego pomysły na słodkości z okazji Dnia Dziecka. Przygotuj je razem z nami!

Bartosz Krupa/EastNews
Bartosz Krupa/EastNews
Taki dzień zdarza się tylko raz w roku! Z okazji Dnia Dziecka zapraszamy Was na wspólne gotowanie. Już o godzinie 15:00 na Facebooku Dzień Dobry TVN gotowanie na żywo z Davidem Gaboriaud. Przygotujemy pyszne placuszki akacjowe i owocowe smoothie.

Przepis na kwiaty akacji w tempurze

Składniki:

  • garść kwiatów akacji
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • zimna woda gazowana
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (w wersji dla dorosłych możesz użyć rum)
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki na słodko: konfitura, cukier puder, owoce

W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę i wymieszaj, aż uzyskasz ciasto podobne do ciasta na naleśniki. Opcjonalnie dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Rozgrzej olej do 170 stopni (aby sprawdzić temperaturę wrzuć 1 listek akacji, powinien od razu skwierczeć). Złap kwiaty za łodygę i delikatnie zanurz w cieście, następnie otrzep nadmiar ciasta.

Włóż do gorącego tłuszczu i smaż na złoty kolor. Wyciągnij kwiaty i odsącz na papierze ręcznikowym. Posyp cukrem pudrem i serwuj od razu z ulubionymi dodatkami.

Smoothie z truskawkami i arbuzem

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • kilka kawałków arbuza
  • listki mięty

Przygotowanie:

Truskawki i arbuza pokrój w kawałki. Włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przecedź przez sitko. Udekoruj listkami mięty. Jeśli lubisz, to możesz dodać listki mięty i razem z owocami i wszystko zmiksować. Do smoothie można dodać trochę pokruszonego sera feta.

Do wspólnego gotowania zapraszamy na naszego Facebooka!

Zobacz też:

Autor: Pola Namysł

Źródło: David Gaboriaud

podziel się:

Pozostałe wiadomości