Wyjątkowe burgery w wersji mięsnej i wege. Przepisy Michała Toczyłowskiego

Wyjątkowe burgery w wersji mięsnej i wege. Przepisy Michała Toczyłowskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Światowy Dzień hamburgera
Światowy Dzień hamburgera
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Burgery to jedno z najbardziej uwielbianych dań kuchni amerykańskiej. Można do nich dodać mnóstwo wyjątkowych składników: warzywa, owoce, sosy i wiele innych smakołyków. Z okazji Światowego Dnia Hamburgera w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski zaprezentował przepisy na kilka nietuzinkowych, pysznych burgerów. Sprawdź, jak je zrobić.

Burger wołowy z majonezem truflowym, karmelizowaną cebulą i cheddarem

Składniki:

  • 2 bułki burgerowe,
  • 100 g red cheddar,
  • 200 g rostbefu,
  • 200 g karku wołowego,
  • 80 g łoju wołowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na majonez:

  • żółtko,
  • 6 g musztardy dijon,
  • 5 g soku z cytryny,
  • 5 g octu winnego,
  • 200 g oleju rzepakowego,
  • 50 g oliwy truflowej,
  • 50 g pasty truflowej,
  • sól do smaku.

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • 0,5 kg białej cebuli,
  • 100 g masła,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Kotlety:

Mięso i łój wołowy zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na grubych oczkach. Uformuj z mięsa kotlety o wadze 220-240 g. Smaż na mocno rozgrzanej patelni. Gdy kotlet będzie niemal gotowy, połóż na wierzchu plastry cheddara i przykryj patelnię pokrywką na chwilę tak, żeby ser się rozpuścił.

Majonez:

Wymieszaj żółtko z musztardą, sokiem z cytryny i octem. Następnie połącz ze sobą olej i oliwę truflową. Wolnym strumieniem dolewaj miksturę olejów do mieszaniny żółtka, ciągle mieszając i ubijając. Gdy wtłoczysz i ubijesz cały olej, a majonez będzie puszysty i kremowy, dodaj pastę truflową i dopraw solą do smaku.

Karmelizowana cebula:

Cebulę posiekaj w piórka i smaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, przykryj patelnie pokrywką i podduś cebulę, by zmiękła i straciła na objętości. Zdejmij pokrywkę i dalej smaż, aż cebula się skarmelizuje i zrobi rumiana. Dopraw solą i cukrem do smaku.

Z powstałych składników złóż swojego wymarzonego burgera.

Burger z krewetkami, grillowanym ananasem, majonezem chipotle i kolendrą

Składniki:

  • 2 bułki burgerowe,
  • 1/2 ananasa,
  • świeża kolendra,
  • 300 g surowych krewetek, obranych z pancerzy,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki,
  • 200 g panko,
  • litr oleju.

Składniki na majonez:

  • żółtko,
  • 6 g musztardy dijon,
  • 5 g soku z cytryny,
  • 5 g octu winnego,
  • 250 g oleju rzepakowego,
  • 30-40 g Papryczki Chipotles,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Krewetki:

Jajka rozbełtaj. Krewetki obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w lekko rozkruszonym panko. Postaraj się, by krewetka była dokładnie spanierowana. Im lepsza panierka, tym bardziej soczysta krewetka w środku i chrupiąca z wierzchu.

Gotowe krewetki smaż na rozgrzanym do 170 stopni oleju, aż będą złotobrązowe.

Majonez:

Wymieszaj żółtko z musztardą, sokiem z cytryny i octem. Wolnym strumieniem dolewaj olej do mieszaniny żółtka, ciągle mieszając i ubijając. Gdy wtłoczysz i ubijesz cały olej, a majonez jest puszysty i kremowy, dodaj pastę chipotle i dopraw solą do smaku.

Ananas:

Ananasa pozbaw skóry i twardego trzonu. Pokrój w plastry i grilluj na grillu bądź suchej patelni, aż ananas się lekko przypali.

Z powstałych składników złóż swojego wymarzonego burgera.

Wegeburger z boczniakiem, wegańskim majonezem, guacamole i colesławem z młodej kapusty

Składniki na wegańskiego burgera:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 500 g boczniaka,
  • cebula,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki mąki, dowolnej,
  • sos sojowy,
  • papryka wędzona,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • czosnek,
  • imbir,
  • szczypta chili,
  • sól i czarny pieprz.

Składniki na guacamole:

  • 2 dojrzałe avocado,
  • limonka,
  • sól do smaku.

Składniki na wegański majonez:

  • 150 ml aquafaby – woda z 2 puszek ciecierzycy,
  • 20 g płatków drożdżowych,
  • 10 g octu winnego,
  • 5 g musztardy dijon,
  • 3 g soli kala namak,
  • 3 g miodu,
  • 250-300 g oleju rzepakowego.

Składniki na colesława:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 szalotki,
  • 2 marchewki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g majonezu wegańskiego,
  • limonka,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo: 2 bułki burgerowe

Sposób przygotowania:

Wegański majonez:

Wszystkie składniki, poza olejem, umieść w wysokim naczyniu blendera i miksuj przez 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią. Następnie wlej olej do środka cienkim strumieniem i w trakcie miej włączony blender, ale nim nie ruszaj. W połowie wlewania oleju zacznij mocno ruszać blenderem góra-dół i lej dalej olej. Nagle majonez zgęstenieje. To znaczy, że jest gotowy.

Guacamole:

Awokado pozbaw pestki i wyjmij ze skóry. Rozgnieć z sokiem i skórką z limonki, a potem dopraw solą do smaku.

Colesław:

Młodą kapustę poszatkuj, a marchewkę i szalotkę drobno pokrój. Natkę i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem wegańskim i limonką. Dopraw do smaku.

Kotlety:

Boczniaki poszarp, posiekaj i rozdrobnij. Cebulę pokrój w kostkę i razem z boczniakami przesmaż na oleju do zmiękczenia i lekkiego zrumienienia. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej odrobiną wrzątku, wypłucz i odlej wrzątek. Następnie odmierz półtorej szklanki wrzątku, wlej do kaszy, a potem dodaj szczyptę soli i postaw na kuchence. Przykryj i gotuj na minimalnym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie wodę, czyli przez około 15 minut.

Po ugotowaniu kaszy przerzuć ją do miski, razem z boczniakiem i cebulą. Dodaj przyprawy, bułkę tartą i mąkę, a także starty czosnek i imbir. Wymieszaj dokładnie i uformuj kotlety. Upiecz je w piekarniku – 20 minut w 180 stopniach.

Z powstałych składników złóż swojego wymarzonego burgera.

Burgery
Burgery
Burgery
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości