Burger wołowy z majonezem truflowym, karmelizowaną cebulą i cheddarem
Składniki:
- 2 bułki burgerowe,
- 100 g red cheddar,
- 200 g rostbefu,
- 200 g karku wołowego,
- 80 g łoju wołowego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na majonez:
- żółtko,
- 6 g musztardy dijon,
- 5 g soku z cytryny,
- 5 g octu winnego,
- 200 g oleju rzepakowego,
- 50 g oliwy truflowej,
- 50 g pasty truflowej,
- sól do smaku.
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 0,5 kg białej cebuli,
- 100 g masła,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlety:
Mięso i łój wołowy zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na grubych oczkach. Uformuj z mięsa kotlety o wadze 220-240 g. Smaż na mocno rozgrzanej patelni. Gdy kotlet będzie niemal gotowy, połóż na wierzchu plastry cheddara i przykryj patelnię pokrywką na chwilę tak, żeby ser się rozpuścił.
Majonez:
Wymieszaj żółtko z musztardą, sokiem z cytryny i octem. Następnie połącz ze sobą olej i oliwę truflową. Wolnym strumieniem dolewaj miksturę olejów do mieszaniny żółtka, ciągle mieszając i ubijając. Gdy wtłoczysz i ubijesz cały olej, a majonez będzie puszysty i kremowy, dodaj pastę truflową i dopraw solą do smaku.
Karmelizowana cebula:
Cebulę posiekaj w piórka i smaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, przykryj patelnie pokrywką i podduś cebulę, by zmiękła i straciła na objętości. Zdejmij pokrywkę i dalej smaż, aż cebula się skarmelizuje i zrobi rumiana. Dopraw solą i cukrem do smaku.
Z powstałych składników złóż swojego wymarzonego burgera.
Burger z krewetkami, grillowanym ananasem, majonezem chipotle i kolendrą
Składniki:
- 2 bułki burgerowe,
- 1/2 ananasa,
- świeża kolendra,
- 300 g surowych krewetek, obranych z pancerzy,
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 200 g panko,
- litr oleju.
Składniki na majonez:
- żółtko,
- 6 g musztardy dijon,
- 5 g soku z cytryny,
- 5 g octu winnego,
- 250 g oleju rzepakowego,
- 30-40 g Papryczki Chipotles,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Krewetki:
Jajka rozbełtaj. Krewetki obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w lekko rozkruszonym panko. Postaraj się, by krewetka była dokładnie spanierowana. Im lepsza panierka, tym bardziej soczysta krewetka w środku i chrupiąca z wierzchu.
Gotowe krewetki smaż na rozgrzanym do 170 stopni oleju, aż będą złotobrązowe.
Majonez:
Wymieszaj żółtko z musztardą, sokiem z cytryny i octem. Wolnym strumieniem dolewaj olej do mieszaniny żółtka, ciągle mieszając i ubijając. Gdy wtłoczysz i ubijesz cały olej, a majonez jest puszysty i kremowy, dodaj pastę chipotle i dopraw solą do smaku.
Ananas:
Ananasa pozbaw skóry i twardego trzonu. Pokrój w plastry i grilluj na grillu bądź suchej patelni, aż ananas się lekko przypali.
Z powstałych składników złóż swojego wymarzonego burgera.
Wegeburger z boczniakiem, wegańskim majonezem, guacamole i colesławem z młodej kapusty
Składniki na wegańskiego burgera:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 500 g boczniaka,
- cebula,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki mąki, dowolnej,
- sos sojowy,
- papryka wędzona,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- czosnek,
- imbir,
- szczypta chili,
- sól i czarny pieprz.
Składniki na guacamole:
- 2 dojrzałe avocado,
- limonka,
- sól do smaku.
Składniki na wegański majonez:
- 150 ml aquafaby – woda z 2 puszek ciecierzycy,
- 20 g płatków drożdżowych,
- 10 g octu winnego,
- 5 g musztardy dijon,
- 3 g soli kala namak,
- 3 g miodu,
- 250-300 g oleju rzepakowego.
Składniki na colesława:
- główka młodej kapusty,
- 2 szalotki,
- 2 marchewki,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g majonezu wegańskiego,
- limonka,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo: 2 bułki burgerowe
Sposób przygotowania:
Wegański majonez:
Wszystkie składniki, poza olejem, umieść w wysokim naczyniu blendera i miksuj przez 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią. Następnie wlej olej do środka cienkim strumieniem i w trakcie miej włączony blender, ale nim nie ruszaj. W połowie wlewania oleju zacznij mocno ruszać blenderem góra-dół i lej dalej olej. Nagle majonez zgęstenieje. To znaczy, że jest gotowy.
Guacamole:
Awokado pozbaw pestki i wyjmij ze skóry. Rozgnieć z sokiem i skórką z limonki, a potem dopraw solą do smaku.
Colesław:
Młodą kapustę poszatkuj, a marchewkę i szalotkę drobno pokrój. Natkę i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem wegańskim i limonką. Dopraw do smaku.
Kotlety:
Boczniaki poszarp, posiekaj i rozdrobnij. Cebulę pokrój w kostkę i razem z boczniakami przesmaż na oleju do zmiękczenia i lekkiego zrumienienia. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej odrobiną wrzątku, wypłucz i odlej wrzątek. Następnie odmierz półtorej szklanki wrzątku, wlej do kaszy, a potem dodaj szczyptę soli i postaw na kuchence. Przykryj i gotuj na minimalnym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie wodę, czyli przez około 15 minut.
Po ugotowaniu kaszy przerzuć ją do miski, razem z boczniakiem i cebulą. Dodaj przyprawy, bułkę tartą i mąkę, a także starty czosnek i imbir. Wymieszaj dokładnie i uformuj kotlety. Upiecz je w piekarniku – 20 minut w 180 stopniach.
Z powstałych składników złóż swojego wymarzonego burgera.
Zobacz także:
- 4 sposoby na burgera. Przepisy w wersji z kotletem mięsnym i wege
- Domowe burgery Jaśka Kuronia. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie
- Jak przyrządzić gotowe warzywne burgery? Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News