Co jeść, aby być tak dużym i silnym jak Marcin Prokop? Przepisy na dodające energii smakołyki

Co jeść, aby być tak dużym i silnym jak Marcin Prokop? Przepisy na dodające energii smakołyki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co jeść, żeby być dużym i silnym jak Marcin?
Co jeść, żeby być dużym i silnym jak Marcin?
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Co trzeba jeść, by być tak dużym i silnym, jak nasz prowadzący Marcin Prokop? Swoje propozycje na potrawy, które dodają sił, prezentują Szymon Czerwiński, Ola Rogowska, Mateusz Hładki, Kinga Burzyńska i Marcin Sawicki. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuj między innymi burgery wołowe, czarny makaron z krewetkami, chińską potrawkę oraz marynowane kotlety schabowe. Sprawdź ich przepisy.

Najlepszy burger wołowy z grilla - przepis Szymona Czerwińskiego

Najlepszy burger wołowy z grilla - przepis Szymona Czerwińskiego
Najlepszy burger wołowy z grilla - przepis Szymona Czerwińskiego
Najlepszy burger wołowy z grilla - przepis Szymona Czerwińskiego
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki wersja pierwsza:

  • kilogram antrykotu - mielone,
    • 500 g łopatki wołowej - mielone.

      Składniki wersja druga:

      • 4 udka trybowane z kurczaka,
        • litr oleju rzepakowego,
          • 100 g mąki pszennej.

            Dodatki do mięsa:

            • 2 łyżki mąki pszennej,
              • 300 g łoju wołowego lub 300 g tłustego boczku w plastrach,
                • sól i pieprz.

                  Składniki - ciasto:

                  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
                    • 2 jajka,
                      • 2 łyżeczki papryki ostrej,
                        • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
                          • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
                            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                              • szczypta soli,
                                • świeżo mielony pieprz.

                                  Składniki na sos:

                                  • 4 łyżki keczupu,
                                    • 4 łyżki majonezu,
                                      • szalotka.

                                        Dodatki:

                                        • 4 bułki do burgerów,
                                          • sałata karbowana,
                                            • 4 płaty goudy wędzonej,
                                              • czerwona cebula.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Wersja pierwsza burgera: mięso wołowe zmiel w maszynce i za pomocą zwilżonych oliwą dłoni uformuj kotlety, po około 200 - 300 gramów. Tak przygotowane mięso grilluj na rozgrzanej patelni. 

                                                Wersja druga burgera: Udka wytrybowane opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Do miski dodaj wszystkie składniki wymienione w liście "składniki - ciasto". Dokładnie je połącz ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. W garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Następnie zanurz w przygotowanym cieście kawałki kurczaka i pozostaw na około 10 minut. Przełóż mięso do mąki, usuń nadmiar i smaż w głębokim tłuszczu. Tak wysmażone kurczaki przełóż na ręcznik kuchenny i odsącz nadmiar tłuszczu.

                                                W miseczce wymieszaj ze sobą keczup z majonezem oraz dodaj poszatkowaną szalotkę. Jeżeli lubisz wersję na ostro, dodaj kilka kropel ostrego sosu z papryczek. Bułki przekrój na pół, potem grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie dolną bułkę posmaruj sosem, ułóż na nim liść sałaty, kurczaka z plastrem sera, a następnie warzywa. Wierzchnią bułkę również posmaruj sosem.

                                                Domowy sos BBQ - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                Składniki:

                                                • 300 ml ketchupu lub przecieru pomidorowego,
                                                  • 100 ml sosu worcestershire,
                                                    • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                      • 2 łyżki cukru trzcinowego,
                                                        • łyżeczka musztardy,
                                                          • łyżka octu winnego,
                                                            • ząbek czosnku,
                                                              • cebula,
                                                                • 3 krople tabasco,
                                                                  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
                                                                    • łyżka oliwy.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i dodaj poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Przesmaż, aż składniki będą złote. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet, tabasco oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

                                                                      Sałatka z czerwonej kapusty z sosem z wędzonych papryczek chipotle - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1/2 główki kapusty czerwonej,
                                                                        • marchewka,
                                                                          • 2 łyżki majonezu,
                                                                            • cytryna,
                                                                              • łyżka drobnego cukru,
                                                                                • 3 łyżeczki sosu z wędzonych papryczek chipotle,
                                                                                  • sól i pieprz.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Kapustę poszatkuj. Następnie do miski włóż warstwę kapusty i oprósz solą, przykryj kolejną warstwą kapusty i ponownie oprósz solą. Czynność należy powtarzać, aż do wykorzystania całej kapusty. Potem odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Na kapustę należy położyć coś ciężkiego. Następnie zetrzyj na tarce marchew i przełóż ją do miseczki. Cebule pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut. Do kapusty dodaj wcześniej startą marchew, cebulę, sos z papryczek wędzonych chipotle, sok z cytryny, sól, pieprz oraz majonez. Dokładnie wymieszaj składniki. Ilość majonezu zależy wyłącznie od Twoich upodobań.

                                                                                    Piklowany zielony ogórek - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • zielony ogórek,
                                                                                      • 200 ml octu z białego wina,
                                                                                        • łyżka cukru,
                                                                                          • łyżeczka tabasco lub płatków chili,
                                                                                            • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                              • pęczek mięty,
                                                                                                • sól i pieprz.

                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                  • duża cebula,
                                                                                                    • duży pomidor malinowy,
                                                                                                      • główka sałaty masłowej,
                                                                                                        • 2 łyżki majonezu,
                                                                                                          • 2 plastry goudy,
                                                                                                            • duża czerwona cebula.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Ogórki umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski i zalej octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną oraz świeżą miętą. Dokładnie wymieszaj o odstaw na 2 godziny, żeby się przegryzło. Podawaj z dodatkami.

                                                                                                              Domowe bułeczki - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                                              Bułki do hamburgera
                                                                                                              Bułki do hamburgera
                                                                                                              Bułki do hamburgera
                                                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 500 g mąki pszennej,
                                                                                                                • 1-2 łyżeczki soli,
                                                                                                                  • 30 g świeżych drożdży,
                                                                                                                    • 2 i pół łyżki cukru,
                                                                                                                      • 350 ml mleka,
                                                                                                                        • 70 g masła,
                                                                                                                          • jajko,
                                                                                                                            • żółtko,
                                                                                                                              • łyżka mleka,
                                                                                                                                • 2 łyżki sezamu.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Mąkę przesiej przez sito, aby ją spulchnić i pozbyć się wszelkich grudek. Drożdże wyjmij z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Następnie pokrusz je i przełóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie połącz. Później dodaj pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszaj, aż połączą się składniki. Zaczyn przełóż w ciepłe miejsce - może być rozgrzany piekarnik do wyrośnięcia.

                                                                                                                                  Do miski, w której masz przesianą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn. Delikatnie wymieszaj składniki, aż się połączą. Następnie dodawaj stopniowo ciepłe mleko, mieszając nieustannie, aż składniki się połączą. Dodaj resztę cukru, jajko i mieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto. Możesz to zrobić w mikserze z końcówką hak. W chwili, gdy ciasto będzie połączone, jednolite, dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj nieustannie przez około 15 minut. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

                                                                                                                                  Ciasto przełóż na blat obsypany mąką, podziel na 10 równych części i uformuj 10 kulek. Ułóż na blaszce, na której wyłożony jest papier do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki pędzlem z rozbełtanym jajkiem i mlekiem, a potem oprósz ziarnami sezamu. Piecz przez 15-20 minut w temp 200 stopni.

                                                                                                                                  Czarny makaron z krewetkami - przepis Oli Rogowskiej

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • czarny makaron,
                                                                                                                                    • opakowanie krewetek,
                                                                                                                                      • pomidorki koktajlowe,
                                                                                                                                        • szparagi,
                                                                                                                                          • masło,
                                                                                                                                            • czosnek,
                                                                                                                                              • mozarella,
                                                                                                                                                • parmezan starty,
                                                                                                                                                  • sól,
                                                                                                                                                    • pieprz,
                                                                                                                                                      • trochę ostrej oliwy.

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        Makaron ugotuj - 8 min. Krewetki usmaż na patelni, na maśle i czosnku. Potem dodaj ugotowany makaron, krewetki oraz pokrojone pomidorki i posyp całość parmezanem. Dodatkowo ugotuj przez parę minut szparagi i pokrój je osobno do miseczki.

                                                                                                                                                        Marynowane kotlety schabowe z kością z sosem berneńskim - przepis Mateusza Hładkiego

                                                                                                                                                        Marynowane kotlety schabowe z kością z sosem berneńskim - przepis Mateusza Hładkiego
                                                                                                                                                        Marynowane kotlety schabowe z kością z sosem berneńskim - przepis Mateusza Hładkiego
                                                                                                                                                        Marynowane kotlety schabowe z kością z sosem berneńskim - przepis Mateusza Hładkiego
                                                                                                                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                        • 6 kotletów schabowych,
                                                                                                                                                          • 6 kotletów z karkówki,
                                                                                                                                                            • 4 jajka,
                                                                                                                                                              • 50 g mąki pszennej,
                                                                                                                                                                • bułka tarta,
                                                                                                                                                                  • olej do smażenia.

                                                                                                                                                                    Składniki na marynatę:

                                                                                                                                                                    • duża cebula,
                                                                                                                                                                      • 4 łyżki jogurtu greckiego,
                                                                                                                                                                        • 4 łyżki pasaty pomidorowej,
                                                                                                                                                                          • 2 łyżki octu balsamicznego,
                                                                                                                                                                            • łyżka papryki chili,
                                                                                                                                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                                                • 3 liście laurowe,
                                                                                                                                                                                  • sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                    Składniki na sos berneński:

                                                                                                                                                                                    • 2 żółtka,
                                                                                                                                                                                      • szalotka,
                                                                                                                                                                                        • 125 g masła klarowanego,
                                                                                                                                                                                          • łyżeczka estragonu,
                                                                                                                                                                                            • 50 ml octu z białych winogron,
                                                                                                                                                                                              • sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                                                                                                • 150 g ćwikły,
                                                                                                                                                                                                  • 300 g ziemniaków do pieczenia, małych, młodych,
                                                                                                                                                                                                    • ser żółty twardy.

                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                      Schab oczyść z błon, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj do niej pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolity sos. Wetrzyj go w schab, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki schab oczyść z marynaty, a następnie panieruj w mące, jajku, bułce tartej i smaż na złoty kolor. Wstaw na 15 minut do pieca rozgrzanego do 200 stopni, aby mieć pewność, że schab dojdzie przy kości.

                                                                                                                                                                                                      Sos berneński: Do garnka dodaj ocet z białych winogron, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, estragon oraz sól i pieprz. Potem gotuj, aż płyn się zredukuje do gęstego sosu. Masło rozpuść w rondelku, pamiętaj, aby było gorące, ale nie wrzało. Do miski przełóż żółtka w temperaturze pokojowej i za pomocą rózgi roztrzep. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj gorące masło. Uważaj, aby się nie zważyło. Do kremowej masy powoli dodaj otrzymany wywar z estragonu. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                      Kotlety podawaj z ćwikłą, sosem i ziemniakami. Idealne są również zimne na kanapki.

                                                                                                                                                                                                      Kotlet
                                                                                                                                                                                                      Kotlet
                                                                                                                                                                                                      Kotlet
                                                                                                                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                                                                                      Marynowany zielony ogórek - przepis Mateusza Hładkiego

                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                      • zielony ogórek,
                                                                                                                                                                                                        • 200 ml octu z białego wina,
                                                                                                                                                                                                          • 100 ml wody,
                                                                                                                                                                                                            • łyżka cukru,
                                                                                                                                                                                                              • łyżeczka płatków chili,
                                                                                                                                                                                                                • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                                                                                                                                                  • pęczek mięty,
                                                                                                                                                                                                                    • sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                      Ogórki umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski. W garnku zagotuj: wodę, ocet i cukier, tabasco oraz papryką wędzoną. Wystudź marynatę. Następnie zalej nią ogórka i dodaj świeżą miętę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny, aby się przegryzło. 

                                                                                                                                                                                                                      Ceviche z łososia - przepis Kingi Burzyńskiej

                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                      • 500 g bardzo świeżego łososia bez skóry,
                                                                                                                                                                                                                        • 500 g polędwicy z dorsza,
                                                                                                                                                                                                                          • 500 g polędwicy z tuńczyka,
                                                                                                                                                                                                                            • 500 ml soku z cytrusów,
                                                                                                                                                                                                                              • 4 dojrzałe awokado,
                                                                                                                                                                                                                                • 4 łyżki kukurydzy,
                                                                                                                                                                                                                                  • 4 papryki w różnych kolorach - czerwona, zielona, żółta
                                                                                                                                                                                                                                    • 4 cebule czerwone,
                                                                                                                                                                                                                                      • 1/4 papryki ostrej,
                                                                                                                                                                                                                                        • 3 pęczki kolendry,
                                                                                                                                                                                                                                          • 3 pęczki mięty,
                                                                                                                                                                                                                                            • 3 pęczki pietruszki,
                                                                                                                                                                                                                                              • świeżo mielony pieprz i sól,
                                                                                                                                                                                                                                                • oliwa,
                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 bagietki.

                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                    Rybę pokrój w kostkę, a następnie zalej sokiem z cytrusów (pomarańcza, limonka, cytryna) i zostaw na około 15 – 20 minut. Czas "gotowania na zimno" zależy od grubości produktów. Zależy nam, aby białko w rybie się ścięło. Wówczas łosoś zmieni kolor na lekko biały. Awokado, papryki i cebulę pokrój w równą, ładną kostkę. Skrop sokiem z limonki i dodaj ostrą paprykę – ilość zależy od twoich upodobań.

                                                                                                                                                                                                                                                    Mięso po upłynięciu 20 minut połącz razem z warzywami. Dodaj posiekaną kolendrę, miętę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop danie oliwą.

                                                                                                                                                                                                                                                    Danie chińskie - przepis Marcina Sawickiego

                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                    • mięso - kurczak bądź indyk,
                                                                                                                                                                                                                                                      • marchewka,
                                                                                                                                                                                                                                                        • por,
                                                                                                                                                                                                                                                          • cebula,
                                                                                                                                                                                                                                                            • czosnek,
                                                                                                                                                                                                                                                              • pak-choi,
                                                                                                                                                                                                                                                                • grzyby (azjatyckie lub pieczarki),
                                                                                                                                                                                                                                                                  • pietruszka,
                                                                                                                                                                                                                                                                    • makaron ryżowy/ryż.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                      Na odrobinie oleju palmowego, rzepakowego lub oliwy z oliwek przysmaż czosnek. Następnie dodaj cebulę. Wrzuć do patelni mięso i smaż. Na tę samą patelnię dorzuć cebulę, grzyby, pora, pak-choi oraz cienko pokrojoną w talarki albo słupki marchewkę i pietruszkę. Przykryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Można dodać ostrą paprykę chili w plasterkach. 

                                                                                                                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                                                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński, Mateusz Hładki, Ola Rogowska, Kinga Burzyńska, Marcin Sawicki

                                                                                                                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości