Materiał promocyjny

Prawdziwie "męska" kuchnia. Sprawdź, jak przygotować idealny stek, burgera i mięsne leczo

Przez żołądek do serca mężczyzny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Mężczyzny warto przygotować swojemu ukochanemu pyszny i syty posiłek. W końcu nie bez powodu mówi się, że "przez żołądek do serca". Z pewnością przypadną mu do gustu dania mięsne przyrządzone przez Sebastiana Olmę w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepisy na stek, burgery wieprzowe, leczo z białą kiełbasą i szynkę wieprzową z warzywami.

Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem i dzikim brokułem

Składniki na stek:

  • stek z sezonowanego rostbefu,
    • sól i pieprz do smaku,
      • olej do smażenia,
        • brokuł gałązkowy - jedno opakowanie.

          Składniki na sos:

          • 200 g masła,
            • 5 ząbków czosnku,
              • cytryna,
                • łyżka musztardy dijon,
                  • mała łyżka pieprzu cayenne,
                    • mała łyżka płatków chili,
                      • łyżka wędzonej papryki,
                        • sól do smaku,
                          • pęczek natki pietruszki,
                            • pęczek szczypiorku.

                              Przygotowanie:

                              Mięso w temperaturze pokojowej natrzyj solą, pieprzem i lekko olejem roślinnym. Stek smaż na patelni kilka minut z każdej strony. Później mięso powinno odpocząć, tak aby soki, które znajdują się w środku, mogły się ustabilizować. Brokuły utnij na spodzie, następnie gotuj je w posolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż będą miękkie.

                              Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego tarty czosnek, sok z cytryny, musztardę dijon, suche przyprawy (pieprz cayenne, tymianek, płatki chili, wędzoną paprykę, sól) i chwilę jeszcze grzej na małym ogniu, tak aby smak z przypraw mógł przeniknąć do masła. Masło zdejmij z ognia i dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Gotowy sos podawaj ze odpowiednio wysmażonym stekiem. 

                              Na talerzu ułóż ugotowane wcześniej brokuły, następnie dodaj pociętego w plastry steka i polej sosem.

                              Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem
                              Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem
                              Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem
                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                              Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym

                              Składniki:

                              • 4 burgery wołowe Grill House,
                                • sól i pieprz do smaku,
                                  • olej do smażenia,
                                    • cebula biała,
                                      • ogórek piklowy,
                                        • opakowanie sera cheddar w plastrach,
                                          • 4 bułki do burgerów,
                                            • masło do smarowania,
                                              • sałata rzymska,
                                                • pomidor.

                                                  Składniki na sos truflowy:

                                                  • 100 g majonezu,
                                                    • małe opakowanie pasty truflowej,
                                                      • mały pęczek natki pietruszki,
                                                        • sól i pieprz do smaku.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Mięso na burgera dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni z obu stron, dodając na wierzch posiekaną cebulkę, ogórka piklowanego i plastry sera cheddar. Przygotuj sos truflowy: Majonez wymieszaj z pastą truflową, dodając do smaku posiekaną natkę, sól i pieprz. Następnie bułkę na burgera przetnij na pół, lekko posmaruj masłem. Dodaj na jedną stronę sos truflowy, sałatę i pomidora, a drugą połówkę posmaruj sosem truflowy. Dodaj mięso i złóż burgera w całość.  

                                                          Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
                                                          Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
                                                          Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                          Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą NATURINO i warzywami

                                                          Składniki:

                                                          • papryka czerwona,
                                                            • papryka żółta,
                                                              • papryka zielona,
                                                                • cukinia zielona,
                                                                  • cukinia żółta,
                                                                    • bakłażan,
                                                                      • 100 g boczniaków,
                                                                        • mała dynia piżmowa,
                                                                          • 25 ml oleju roślinnego,
                                                                            • sól do smaku,
                                                                              • 5 g ziół prowansalskich,
                                                                                • 200 g marchwi,
                                                                                  • 100 g biełej cebuli,
                                                                                    • 4 główki czosnku,
                                                                                      • 3 czerwone papryczki chili,
                                                                                        • kilogram kiełbasy białej NATURINO,
                                                                                          • litr pomidorków pokrojonych w kostkę,
                                                                                            • 50 g natki pietruszki,
                                                                                              • 50 g kolendry,
                                                                                                • 50 oregano,
                                                                                                  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%,
                                                                                                    • bagietka pszenna.

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Pokrój w dużą kostkę kolorowe papryki, cukinię, bakłażana, boczniaka i dynie piżmową. Rozsyp wszystko na blaszce, polej olejem, posyp solą i ziołami prowansalskimi, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temp. 170 stopni. Marchewkę, białą cebulę, czosnek i chili pokrój na kawałki wielkości 1 cm i podsmaż przez około 5 minut na oleju. Dodaj kawałki pokrojonej białej kiełbasy i smaż dalej, przez koło 5 minut. Dodaj upieczone warzywa i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, na koniec dodaj natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Leczo można podawać z chrupiącą bagietką i kwaśną śmietaną. 

                                                                                                      Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą i warzywami
                                                                                                      Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą i warzywami
                                                                                                      Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą i warzywami
                                                                                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                      Duszona szynka wieprzowa z warzywami, białą kapustą i kminem

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • szynka wieprzowa świąteczna,
                                                                                                        • opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
                                                                                                          • biała kapusta - stożkowa,
                                                                                                            • łyżka kminku,
                                                                                                              • 5 liści laurowych,
                                                                                                                • 5 sztuk ziela angielskiego,
                                                                                                                  • pęczek marchwi,
                                                                                                                    • kalafior,
                                                                                                                      • 5 ziemaniaków,
                                                                                                                        • słoiczek chrzanu.

                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                          Wędzone plastry boczku potnij w kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj białą kapustę pociętą na cienkie paski i podduś ją na patelni razem z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy kapusta zmięknie, przełóż ją do formy do pieczenia, na górze ułóż plastry szynki wieprzowej i włóż do piekarnika na 30 minut, piecz w temp. 170 stopni C. Marchew, kalafiora i ziemniaki potnij na grubsze kawałki, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie i ułóż na talerzu. Do warzyw dodaj kapustę z bekonem, kawałki szynki i chrzan w słoiczku.

                                                                                                                          Duszona szynka wieprzowa z warzywami
                                                                                                                          Duszona szynka wieprzowa z warzywami
                                                                                                                          Duszona szynka wieprzowa z warzywami
                                                                                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana