Materiał promocyjny

Prawdziwie "męska" kuchnia. Sprawdź, jak przygotować idealny stek, burgera i mięsne leczo

Prawdziwie "męska" kuchnia. Sprawdź, jak przygotować idealny stek, burgera i mięsne leczo
Przez żołądek do serca mężczyzny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Mężczyzny warto przygotować swojemu ukochanemu pyszny i syty posiłek. W końcu nie bez powodu mówi się, że "przez żołądek do serca". Z pewnością przypadną mu do gustu dania mięsne przyrządzone przez Sebastiana Olmę w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepisy na stek, burgery wieprzowe, leczo z białą kiełbasą i szynkę wieprzową z warzywami.

Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem i dzikim brokułem

Składniki na stek:

  • stek z sezonowanego rostbefu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • brokuł gałązkowy - jedno opakowanie.

Składniki na sos:

  • 200 g masła,
  • 5 ząbków czosnku,
  • cytryna,
  • łyżka musztardy dijon,
  • mała łyżka pieprzu cayenne,
  • mała łyżka płatków chili,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • sól do smaku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

Mięso w temperaturze pokojowej natrzyj solą, pieprzem i lekko olejem roślinnym. Stek smaż na patelni kilka minut z każdej strony. Później mięso powinno odpocząć, tak aby soki, które znajdują się w środku, mogły się ustabilizować. Brokuły utnij na spodzie, następnie gotuj je w posolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż będą miękkie.

Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego tarty czosnek, sok z cytryny, musztardę dijon, suche przyprawy (pieprz cayenne, tymianek, płatki chili, wędzoną paprykę, sól) i chwilę jeszcze grzej na małym ogniu, tak aby smak z przypraw mógł przeniknąć do masła. Masło zdejmij z ognia i dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Gotowy sos podawaj ze odpowiednio wysmażonym stekiem. 

Na talerzu ułóż ugotowane wcześniej brokuły, następnie dodaj pociętego w plastry steka i polej sosem.

Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem
Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem
Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym

Składniki:

  • 4 burgery wołowe Grill House,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • cebula biała,
  • ogórek piklowy,
  • opakowanie sera cheddar w plastrach,
  • 4 bułki do burgerów,
  • masło do smarowania,
  • sałata rzymska,
  • pomidor.

Składniki na sos truflowy:

  • 100 g majonezu,
  • małe opakowanie pasty truflowej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso na burgera dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni z obu stron, dodając na wierzch posiekaną cebulkę, ogórka piklowanego i plastry sera cheddar. Przygotuj sos truflowy: Majonez wymieszaj z pastą truflową, dodając do smaku posiekaną natkę, sól i pieprz. Następnie bułkę na burgera przetnij na pół, lekko posmaruj masłem. Dodaj na jedną stronę sos truflowy, sałatę i pomidora, a drugą połówkę posmaruj sosem truflowy. Dodaj mięso i złóż burgera w całość.  

Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą NATURINO i warzywami

Składniki:

  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • papryka zielona,
  • cukinia zielona,
  • cukinia żółta,
  • bakłażan,
  • 100 g boczniaków,
  • mała dynia piżmowa,
  • 25 ml oleju roślinnego,
  • sól do smaku,
  • 5 g ziół prowansalskich,
  • 200 g marchwi,
  • 100 g biełej cebuli,
  • 4 główki czosnku,
  • 3 czerwone papryczki chili,
  • kilogram kiełbasy białej NATURINO,
  • litr pomidorków pokrojonych w kostkę,
  • 50 g natki pietruszki,
  • 50 g kolendry,
  • 50 oregano,
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • bagietka pszenna.

Przygotowanie:

Pokrój w dużą kostkę kolorowe papryki, cukinię, bakłażana, boczniaka i dynie piżmową. Rozsyp wszystko na blaszce, polej olejem, posyp solą i ziołami prowansalskimi, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temp. 170 stopni. Marchewkę, białą cebulę, czosnek i chili pokrój na kawałki wielkości 1 cm i podsmaż przez około 5 minut na oleju. Dodaj kawałki pokrojonej białej kiełbasy i smaż dalej, przez koło 5 minut. Dodaj upieczone warzywa i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, na koniec dodaj natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Leczo można podawać z chrupiącą bagietką i kwaśną śmietaną. 

Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą i warzywami
Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą i warzywami
Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą i warzywami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Duszona szynka wieprzowa z warzywami, białą kapustą i kminem

Składniki:

  • szynka wieprzowa świąteczna,
  • opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
  • biała kapusta - stożkowa,
  • łyżka kminku,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 sztuk ziela angielskiego,
  • pęczek marchwi,
  • kalafior,
  • 5 ziemaniaków,
  • słoiczek chrzanu.

Przygotowanie:

Wędzone plastry boczku potnij w kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj białą kapustę pociętą na cienkie paski i podduś ją na patelni razem z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy kapusta zmięknie, przełóż ją do formy do pieczenia, na górze ułóż plastry szynki wieprzowej i włóż do piekarnika na 30 minut, piecz w temp. 170 stopni C. Marchew, kalafiora i ziemniaki potnij na grubsze kawałki, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie i ułóż na talerzu. Do warzyw dodaj kapustę z bekonem, kawałki szynki i chrzan w słoiczku.

Duszona szynka wieprzowa z warzywami
Duszona szynka wieprzowa z warzywami
Duszona szynka wieprzowa z warzywami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości