Stek z sezonowanego rostbefu z pikantnym sosem i dzikim brokułem
Składniki na stek:
- stek z sezonowanego rostbefu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- brokuł gałązkowy - jedno opakowanie.
Składniki na sos:
- 200 g masła,
- 5 ząbków czosnku,
- cytryna,
- łyżka musztardy dijon,
- mała łyżka pieprzu cayenne,
- mała łyżka płatków chili,
- łyżka wędzonej papryki,
- sól do smaku,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Mięso w temperaturze pokojowej natrzyj solą, pieprzem i lekko olejem roślinnym. Stek smaż na patelni kilka minut z każdej strony. Później mięso powinno odpocząć, tak aby soki, które znajdują się w środku, mogły się ustabilizować. Brokuły utnij na spodzie, następnie gotuj je w posolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż będą miękkie.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego tarty czosnek, sok z cytryny, musztardę dijon, suche przyprawy (pieprz cayenne, tymianek, płatki chili, wędzoną paprykę, sól) i chwilę jeszcze grzej na małym ogniu, tak aby smak z przypraw mógł przeniknąć do masła. Masło zdejmij z ognia i dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Gotowy sos podawaj ze odpowiednio wysmażonym stekiem.
Na talerzu ułóż ugotowane wcześniej brokuły, następnie dodaj pociętego w plastry steka i polej sosem.
Burger wołowy z serem cheddar, piklami i majonezem truflowym
Składniki:
- 4 burgery wołowe Grill House,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- cebula biała,
- ogórek piklowy,
- opakowanie sera cheddar w plastrach,
- 4 bułki do burgerów,
- masło do smarowania,
- sałata rzymska,
- pomidor.
Składniki na sos truflowy:
- 100 g majonezu,
- małe opakowanie pasty truflowej,
- mały pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso na burgera dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni z obu stron, dodając na wierzch posiekaną cebulkę, ogórka piklowanego i plastry sera cheddar. Przygotuj sos truflowy: Majonez wymieszaj z pastą truflową, dodając do smaku posiekaną natkę, sól i pieprz. Następnie bułkę na burgera przetnij na pół, lekko posmaruj masłem. Dodaj na jedną stronę sos truflowy, sałatę i pomidora, a drugą połówkę posmaruj sosem truflowy. Dodaj mięso i złóż burgera w całość.
Rozgrzewające leczo z białą kiełbasą NATURINO i warzywami
Składniki:
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- papryka zielona,
- cukinia zielona,
- cukinia żółta,
- bakłażan,
- 100 g boczniaków,
- mała dynia piżmowa,
- 25 ml oleju roślinnego,
- sól do smaku,
- 5 g ziół prowansalskich,
- 200 g marchwi,
- 100 g biełej cebuli,
- 4 główki czosnku,
- 3 czerwone papryczki chili,
- kilogram kiełbasy białej NATURINO,
- litr pomidorków pokrojonych w kostkę,
- 50 g natki pietruszki,
- 50 g kolendry,
- 50 oregano,
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%,
- bagietka pszenna.
Przygotowanie:
Pokrój w dużą kostkę kolorowe papryki, cukinię, bakłażana, boczniaka i dynie piżmową. Rozsyp wszystko na blaszce, polej olejem, posyp solą i ziołami prowansalskimi, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temp. 170 stopni. Marchewkę, białą cebulę, czosnek i chili pokrój na kawałki wielkości 1 cm i podsmaż przez około 5 minut na oleju. Dodaj kawałki pokrojonej białej kiełbasy i smaż dalej, przez koło 5 minut. Dodaj upieczone warzywa i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, na koniec dodaj natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Leczo można podawać z chrupiącą bagietką i kwaśną śmietaną.
Duszona szynka wieprzowa z warzywami, białą kapustą i kminem
Składniki:
- szynka wieprzowa świąteczna,
- opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
- biała kapusta - stożkowa,
- łyżka kminku,
- 5 liści laurowych,
- 5 sztuk ziela angielskiego,
- pęczek marchwi,
- kalafior,
- 5 ziemaniaków,
- słoiczek chrzanu.
Przygotowanie:
Wędzone plastry boczku potnij w kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj białą kapustę pociętą na cienkie paski i podduś ją na patelni razem z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy kapusta zmięknie, przełóż ją do formy do pieczenia, na górze ułóż plastry szynki wieprzowej i włóż do piekarnika na 30 minut, piecz w temp. 170 stopni C. Marchew, kalafiora i ziemniaki potnij na grubsze kawałki, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie i ułóż na talerzu. Do warzyw dodaj kapustę z bekonem, kawałki szynki i chrzan w słoiczku.
Zobacz także:
- Stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak, czyli pyszne danie na jesienny obiad
- Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia
- Domowe burgery Jaśka Kuronia. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News