Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 steki z rostbefu po 250 g
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku2
- 2 szalotki
- 250 g szarej pieczarki
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml słodkiej śmietany 36%
- 50 g musztardy francuskiej
Sposób przygotowania steku z rostbefu w sosie grzybowym
- Rozgrzej patelnię z olejem, steka z rostbefu dokładnie natrzyj pieprzem i solą.
- Mięso smaż na patelni około 2 minut z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdejmij na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostaw aby mięso mogło odpocząć.
- Na patelnie dodaj posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlej białym winem, odparuj do 1/3, podlej słodką śmietaną, zagotuj sos doprawiając na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską.
- Polej sosem na talerzu i ułóż na nim pokrojonego w paski steka.
Zobacz także:
- Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachwyci każdego. Sprawdź przepis
- Smażone na patelni borowiki z sosem grzybowym i żółtkiem - super esencjonalne i smaczne danie
- Rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer, które pokochają wszyscy wielbiciele grzybów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: