Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Chłopaka. Z tej okazji Sebastian Olma przygotował fenomenalny przepis na steka z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską. To danie warto przyrządzać z różnych okazji. Sprawdź przepis.

Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu po 250 g
    • olej do smażenia
      • sól, pieprz czarny
        • 2 ząbki czosnku2
          • 2 szalotki
            • 250 g szarej pieczarki
              • 200 ml białego wytrawnego wina
                • 150 ml słodkiej śmietany 36%
                  • 50 g musztardy francuskiej

                    Sposób przygotowania steku z rostbefu w sosie grzybowym

                    1. Rozgrzej patelnię z olejem, steka z rostbefu dokładnie natrzyj pieprzem i solą.
                      1. Mięso smaż na patelni około 2 minut z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdejmij na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostaw aby mięso mogło odpocząć.
                        1. Na patelnie dodaj posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlej białym winem, odparuj do 1/3, podlej słodką śmietaną, zagotuj sos doprawiając na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską.
                          1. Polej sosem na talerzu i ułóż na nim pokrojonego w paski steka.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Sebastian Olma

                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości