Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Chłopaka. Z tej okazji Sebastian Olma przygotował fenomenalny przepis na steka z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską. To danie warto przyrządzać z różnych okazji. Sprawdź przepis.

Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu po 250 g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku2
  • 2 szalotki
  • 250 g szarej pieczarki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml słodkiej śmietany 36%
  • 50 g musztardy francuskiej

Sposób przygotowania steku z rostbefu w sosie grzybowym

  1. Rozgrzej patelnię z olejem, steka z rostbefu dokładnie natrzyj pieprzem i solą.
  2. Mięso smaż na patelni około 2 minut z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdejmij na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostaw aby mięso mogło odpocząć.
  3. Na patelnie dodaj posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlej białym winem, odparuj do 1/3, podlej słodką śmietaną, zagotuj sos doprawiając na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską.
  4. Polej sosem na talerzu i ułóż na nim pokrojonego w paski steka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości