Zioła prowansalskie to popularna mieszanka przypraw, takich jak bazylia, rozmaryn, majeranek, mięta pieprzowa, lebiodka i szałwia lekarska. Kurczak po prowansalsku jest idealnym daniem w diecie bez dodatku soli, ponieważ same zioła prowansalskie sprawiają, że potrawa ma zdecydowany smak.
Przepis na pierś z kurczaka po prowansalsku z pastą anchois
Składniki na 4 porcje:
- łyżka oleju roślinnego,
- kg filetów z piersi z kurczaka,
- ¾ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- mała posiekana cebula,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- ½ szklanki czerwonego wina,
- 1 i ½ szklanki passaty pomidorowej,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- ½ szklanki czarnych oliwek, drylowanych i przekrojonych na pół,
- łyżeczka pasty z anchois.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Przypraw każdy kawałek kurczaka szczyptą soli i pieprzu, następnie wyłóż na patelnię. Smaż na średnio wysokim ogniu około 8 minut, aż będzie lekko brązowy. Wyjmij kurczaka, następnie wylej olej, zostawiając 1 łyżkę.
- Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, około 3 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj wino i duś około 1–2 minuty, aż zostanie około ¼ szklanki. Dodaj pomidory, rozmaryn, tymianek, oliwki, pastę z anchois i pozostałe ½ łyżeczki soli. Duś przez 5 minut.
- Dodaj piersi z kurczaka i duś jeszcze przez około 10–15 minut. Przypraw na koniec pieprzem.
Podawaj z młodymi ziemniaczkami lub ugotowaną zieloną fasolką i winem.
Przepis na kurczaka w ziołach prowansalskich z ziemniakami i winem
Składniki na 4 porcje:
- 4 ćwiartki kurczaka,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- ½ szklanki mąki uniwersalnej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- cytryna, pokrojona na ćwiartki,
- 8-10 obranych ząbków czosnku,
- 4-6 obranych i przekrojonych na pół szalotek,
- ⅓ szklanki wina wermut,
- 4 gałązki tymianku, do serwowania.
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik na 200℃. Przypraw kurczaka solą i pieprzem.
- Do płaskiej miski wsyp mąkę i delikatnie obtocz w niej kurczaka.
- Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i włóż obtoczone w mące kawałki kurczaka. Przypraw je ziołami prowansalskimi. Wokół kurczaka połóż cytrynę, czosnek i szalotki, następnie wlej wino.
- Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 25–30 minut, następnie zamieszaj w soku i piecz przez kolejne 25–30 minut, aż kurczak będzie bardzo chrupiący.
- Podaj w naczyniu lub na talerzu udekorowanym gałązkami tymianku.
Przepis na grillowanego kurczaka w sosie prowansalskim z oliwkami i karczochami
Składniki na 5–6 porcji:
- 2½ kg udźca kurczaka,
- 8 ząbków posiekanego czosnku,
- 200 ml białego wina,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka liści tymianku,
- 10 dojrzałych pomidorów śliwkowych, przekrojonych na pół,
- łyżka passaty pomidorowej,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- łyżka nasion kopru,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- laska selera, drobno posiekana,
- 15 cebul srebrzystych, perłowych lub szalotek, obranych,
- 285 g serc karczochów grillowanych w oleju,
- 100 g drylowanych zielonych oliwek.
Przygotowanie:
- Włóż kurczaka do dużej miski i dodaj czosnek, wino, 2 łyżki oliwy i tymianek. Przypraw 2 łyżeczkami soli i dobrze obtocz kurczaka w całości. Przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Nagrzej piekarnik na funkcję grilla. Na tacy połóż połówki pomidorów, częścią z miąższem do góry. Polej 1 łyżką oliwy. Piecz na grillu 15 minut, aż będą lekko osmalone.
- Podgrzej 1 łyżkę oliwy w garnku. Z kurczaka zeskrob marynatę i dodaj mięso do garnka. Smaż około 15 minut, aż skóra będzie złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka i wytrzyj oliwę z garnka. Dodaj passatę i gotuj 2 minuty, następnie dodaj zioła, koper, pozostałą marynatę i bulion. Zagotuj, dodaj grillowane pomidory i duś przez 20 minut.
- Nastaw piekarnik na funkcję termoobiegu na 160℃. Do garnka włóż z powrotem kawałki kurczaka i pokryj je sosem. Posyp selerem, cebulą i karczochami. Zagotuj, następnie przenieś całość do naczynia i piecz przez godzinę pod przykryciem.
- Zdejmij pokrywkę, dodaj oliwki. Przypraw wedle uznania i pozostaw jeszcze na 15 minut, zanim podasz.
Zobacz także:
- Kurczak satay z sosem orzechowym – przepis na tajskie danie
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
- Kurczak z brzoskwiniami - przepis Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Zoryanchik/Getty Images
podziel się: