Przepisy na soczystego kurczaka po prowansalsku

Źródło: Dzień Dobry TVN
W roli głównej… kurczak
W roli głównej… kurczak
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kuchnia prowansalska kojarzy nam się przede wszystkim z aromatycznymi ziołami, czosnkiem, ziemniakami i winem. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na łatwy i bardzo francuski obiad: kurczaka po prowansalsku.

Zioła prowansalskie to popularna mieszanka przypraw, takich jak bazylia, rozmaryn, majeranek, mięta pieprzowa, lebiodka i szałwia lekarska. Kurczak po prowansalsku jest idealnym daniem w diecie bez dodatku soli, ponieważ same zioła prowansalskie sprawiają, że potrawa ma zdecydowany smak.

Przepis na pierś z kurczaka po prowansalsku z pastą anchois

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oleju roślinnego,
    • kg filetów z piersi z kurczaka,
      • ¾ łyżeczki soli,
        • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
          • mała posiekana cebula,
            • 4 posiekane ząbki czosnku,
              • ½ szklanki czerwonego wina,
                • 1 i ½ szklanki passaty pomidorowej,
                  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
                    • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
                      • ½ szklanki czarnych oliwek, drylowanych i przekrojonych na pół,
                        • łyżeczka pasty z anchois.

                          Przygotowanie:

                          1. Na dużej patelni rozgrzej olej. Przypraw każdy kawałek kurczaka szczyptą soli i pieprzu, następnie wyłóż na patelnię. Smaż na średnio wysokim ogniu około 8 minut, aż będzie lekko brązowy. Wyjmij kurczaka, następnie wylej olej, zostawiając 1 łyżkę.
                            1. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, około 3 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj wino i duś około 1–2 minuty, aż zostanie około ¼ szklanki. Dodaj pomidory, rozmaryn, tymianek, oliwki, pastę z anchois i pozostałe ½ łyżeczki soli. Duś przez 5 minut.
                              1. Dodaj piersi z kurczaka i duś jeszcze przez około 10–15 minut. Przypraw na koniec pieprzem.

                                Podawaj z młodymi ziemniaczkami lub ugotowaną zieloną fasolką i winem.

                                Przepis na kurczaka w ziołach prowansalskich z ziemniakami i winem 

                                Składniki na 4 porcje:

                                • 4 ćwiartki kurczaka,
                                  • 2 łyżeczki soli,
                                    • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
                                      • ½ szklanki mąki uniwersalnej,
                                        • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                          • 2 łyżki ziół prowansalskich,
                                            • cytryna, pokrojona na ćwiartki,
                                              • 8-10 obranych ząbków czosnku,
                                                • 4-6 obranych i przekrojonych na pół szalotek,
                                                  • ⅓ szklanki wina wermut,
                                                    • 4 gałązki tymianku, do serwowania.

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Nagrzej piekarnik na 200℃. Przypraw kurczaka solą i pieprzem.
                                                        1. Do płaskiej miski wsyp mąkę i delikatnie obtocz w niej kurczaka.
                                                          1. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i włóż obtoczone w mące kawałki kurczaka. Przypraw je ziołami prowansalskimi. Wokół kurczaka połóż cytrynę, czosnek i szalotki, następnie wlej wino.
                                                            1. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 25–30 minut, następnie zamieszaj w soku i piecz przez kolejne 25–30 minut, aż kurczak będzie bardzo chrupiący.
                                                              1. Podaj w naczyniu lub na talerzu udekorowanym gałązkami tymianku.

                                                                Przepis na grillowanego kurczaka w sosie prowansalskim z oliwkami i karczochami 

                                                                Składniki na 5–6 porcji:

                                                                • 2½ kg udźca kurczaka,
                                                                  • 8 ząbków posiekanego czosnku,
                                                                    • 200 ml białego wina,
                                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                        • łyżeczka liści tymianku,
                                                                          • 10 dojrzałych pomidorów śliwkowych, przekrojonych na pół,
                                                                            • łyżka passaty pomidorowej,
                                                                              • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
                                                                                • łyżka nasion kopru,
                                                                                  • 500 ml bulionu drobiowego,
                                                                                    • laska selera, drobno posiekana,
                                                                                      • 15 cebul srebrzystych, perłowych lub szalotek, obranych,
                                                                                        • 285 g serc karczochów grillowanych w oleju,
                                                                                          • 100 g drylowanych zielonych oliwek.

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            1. Włóż kurczaka do dużej miski i dodaj czosnek, wino, 2 łyżki oliwy i tymianek. Przypraw 2 łyżeczkami soli i dobrze obtocz kurczaka w całości. Przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
                                                                                              1. Nagrzej piekarnik na funkcję grilla. Na tacy połóż połówki pomidorów, częścią z miąższem do góry. Polej 1 łyżką oliwy. Piecz na grillu 15 minut, aż będą lekko osmalone.
                                                                                                1. Podgrzej 1 łyżkę oliwy w garnku. Z kurczaka zeskrob marynatę i dodaj mięso do garnka. Smaż około 15 minut, aż skóra będzie złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka i wytrzyj oliwę z garnka. Dodaj passatę i gotuj 2 minuty, następnie dodaj zioła, koper, pozostałą marynatę i bulion. Zagotuj, dodaj grillowane pomidory i duś przez 20 minut.
                                                                                                  1. Nastaw piekarnik na funkcję termoobiegu na 160℃. Do garnka włóż z powrotem kawałki kurczaka i pokryj je sosem. Posyp selerem, cebulą i karczochami. Zagotuj, następnie przenieś całość do naczynia i piecz przez godzinę pod przykryciem.
                                                                                                    1. Zdejmij pokrywkę, dodaj oliwki. Przypraw wedle uznania i pozostaw jeszcze na 15 minut, zanim podasz.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Zoryanchik/Getty Images

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana