Skrzydełka na ryżu – przepis na pyszne danie, które może zrobić każdy

Skrzydełka na ryżu – przepis na pyszne danie, które może zrobić każdy
Źródło: Dzie Dobry TVN
Wędliny robione w domu. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Wędliny robione w domu. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
Skrzydełka z ryżem, zapiekane w naczyniu w piekarniku, są idealnym pomysłem na obiad, jeśli szukamy czegoś pożywnego i łatwego w przyrządzeniu. Przepis na skrzydełka z ryżem jest niezwykle prosty, a do ich przyrządzenia nie będziemy potrzebowali wielu dodatkowych składników. Możemy je opcjonalnie podawać z surówką lub sałatką.

Skrzydełka zapiekane z ryżem to danie, które robimy w jednym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu zyskujemy czas, gdyż w trakcie pieczenia ryżu ze skrzydełkami możemy zająć się innymi obowiązkami. Po godzinie danie jest gotowe. Istnieje wiele wariantów tego bogatego w wartości odżywcze posiłku – możemy zdecydować się na skrzydełka na ryżu z warzywami, skrzydełka z ryżem i pieczarkami lub skrzydełka z ryżem curry. Sposób przyrządzania jest podobny, a wybór zależy głównie od indywidualnych preferencji.

Skrzydełka z kurczaka zapiekane z ryżem – przepis na smaczne i szybkie danie

Skrzydełka na ryżu to danie, które jest niezwykle uniwersalne – możemy podawać je zarówno w niedzielę, rozbudowując je innymi potrawami, jak i w tygodniu, gdy jesteśmy zajęci i nie dysponujemy zbyt dużą ilością wolnego czasu. Skrzydełka z kurczaka z ryżem zasmakują każdemu – dorosłym i dzieciom, które zwykle uwielbiają pieczone mięso, a zwłaszcza chrupiącą skórkę. Aby przemycić więcej wartości odżywczych i witamin, możemy dodatkowo przyrządzić surówkę bądź zrobić skrzydełka na ryżu z warzywami. Przepis na skrzydełka z ryżem nie byłby tak wyjątkowy, gdyby nie fakt, że to danie stosunkowo proste. Ryż ze skrzydełkami pieczemy w piekarniku przez godzinę. W tym czasie możemy pozwolić sobie na odpoczynek lub zajęcie się innymi obowiązkami. Po upieczeniu skrzydełka są od razu gotowe do podawania, a im cieplejsze, tym lepiej smakują.

Zapiekany ryż ze skrzydełkami – lista potrzebnych składników

Do zrobienia tego dania potrzebujemy kilku składników, które – co ważne – są stosunkowo tanie i zawsze dostępne w pobliskich sklepach. Do skrzydełek z kurczaka z ryżem będziemy potrzebowali przede wszystkim samych skrzydełek. Jeśli nie kupujemy mięsa paczkowanego, sprawdźmy przy zakupie ich świeżość. Wszystkie składniki, w które powinniśmy się zaopatrzyć, to:

  • kg skrzydełek z kurczaka,
  • ok. 250–300 g ryżu białego (może być parboiled, brązowy, jaśminowy),
  • 3 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz, a także dodatkowe przyprawy według smaku (możemy wykorzystać gotową mieszankę przypraw do kurczaka lub wybrać własne ulubione przyprawy. Do skrzydełek na ryżu świetnie pasuje kumin, lubczyk, papryka, czosnek granulowany, curry i nasiona lub liście świeżej kolendry).

Ryż ze skrzydełkami z piekarnika – przepis krok po kroku

Ryż zapiekany ze skrzydełkami to danie niezwykle proste w przygotowaniu. Oto co należy zrobić po kolei, aby zapewnić sobie ten smaczny i wartościowy posiłek. Przygotowanie: 1. Skrzydełka dokładnie umyj i usuń niedoskonałości. Wypłucz mięso ponownie i dokładnie osusz z wody. Skrzydełka odstaw do pojemnika i miski. 2. Pokrój wszystkie warzywa – czosnek i cebulę, a także pozostałe, jeśli chcesz urozmaicić danie zgodnie z własnym gustem. 3. Zrób marynatę – wlej do miski tłuszcz (olej lub oliwę z oliwek), przeciśnij lub drobno pokrój czosnek i dodaj przyprawy. Całość połącz z kurczakiem i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Optymalny czas trzymania w marynacie to 1 godzina, ale można równie dobrze przygotować kurczaka dzień wcześniej. 4. Wysyp na blasze lub dnie naczynia żaroodpornego surowy ryż. Połóż pokrojoną cebulę, dodatkowo czosnek i opcjonalnie pozostałe warzywa. Na górę ułóż skrzydełka z kurczaka. Całość zalej pozostałą marynatą, którą możesz delikatnie rozwodnić (lub zmieszać z wywarem, jeśli go posiadasz). Czynność tę warto wykonać, aby mieć pewność, że ryż będzie odpowiednio miękki. Dzięki marynacie i innym płynom końcowo otrzymasz smaczny sos. 5. Danie piecze się ok. 75 minut w temperaturze 180℃. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody lub wywaru. Jeśli po tym czasie skrzydełka na ryżu przyrumieniły się, danie jest gotowe. Można podawać skrzydełka na ryżu z ketchupem lub innymi sosami. Życzymy smacznego!  Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości