Kuchnia kibica na mundial: żeberka BBQ, nachosy i skrzydełka Buffalo!

Dziś rozpoczęcie mundialu. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Charlie Daigneault przygotował potrawy dedykowane wszystkim kibicom. Co powiecie na Skrzydełka Buffalo, Żeberka BBQ czy Nachosy po Charliemu?

Skrzydełka Buffalo

Składniki:

1,5 kg skrzydełek

Sos:

1 szklanka ketchupu

1 szklanka sosu chili

2 ząbki czosnku

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

4 kropelki sosu tabasco

1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Skrzydełka kroimy na 3 części, małe końcówki warto zostawić na rosół, będzie jak znalazł na leczenie kaca :) Przygotowane kawałki skrzydełek smażymy w głębokim oleju przez 12–15 minut w temperaturze 180 st. C. W tym czasie w małym garnku przygotowujemy sos. Czosnek kroimy drobno i smażymy na maśle przez 3 minuty. Następnie dodajemy do niego ketchup, sos chili, ocet, cukier i tabasco. Gotujemy 5–7 minut, raz na jakiś czas mieszając. Usmażone skrzydełka mieszamy z sosem. Serwujemy na ciepło z dużą liczbą ręczników papierowych Palce lizać – dosłownie!

Żeberka BBQ

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych (jak najwięcej mięsa)

1 cebula

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Marynata:

100 ml soku pomarańczowego

100 ml miodu

75 ml octu

2 łyżki brązowego cukru

1 szklanka ketchupu

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Żeberka gotujemy w wodzie z cebulą, solą i pieprzem około 45 minut, następnie odstawiamy je, aby przestygły. Mieszamy składniki do marynaty, gotową marynatę przelewamy do torebki foliowej i wkładamy do niej żeberka. Całość odstawiamy na noc lub, jeszcze lepiej, na całą dobę. Po upływie tego czasu przekładamy żeberka razem z marynatą do brytfanny i pieczemy przez 2,5 godziny w temperaturze 180 st. C pod przykryciem. Nie zapominamy o kilkukrotnym polewaniu żeberek marynatą. Jeśli chcemy uzyskać efekt glazurowanych skrzydełek, pieczmy je bez przykrycia jeszcze 30 minut.

Nachosy po Charliemu

Składniki:

300 g startego sera cheddar

2 opakowanie nachosów

2 czerwone cebule pokrojone w piórka

3 pokrojone papryczki chili (bez pestek)

1 kg mięsa mielonego wołowego

Salsa:

4 duże, dojrzałe pomidory

1 zielony ogórek

1 papryczka chili

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnek

sok z 2 limonki

oliwa z oliwek

świeża kolendra

sól i pieprz do smaku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!