Kurczak z brzoskwiniami - przepis Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Połączenie mięsa z owocami sprawdza się nie tylko w przypadku schabu ze śliwką. Dobrze przyrządzony kurczak z brzoskwiniami zachwyci niejedno podniebienie. Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.

Kurczak z brzoskwiniami - przepis

  • 4 filety z kurczaka
    • sól i pieprz
      • 2 ząbki czosnku
        • oliwa z oliwek
          • 8 plasterków szynki szwardzwaldzkiej
            • 4 brzoskwinie
              • sok z połówki cytryny
                • 2 szalotki
                  • 3 łyżki masła
                    • 1 kieliszek białego wina
                      • świeży tymianek
                        • bazylia
                          • 1 burrata

                            Kurczak z brzoskwiniami - sposób przygotowania

                            • Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
                              • Każdy kawałek zawiń w dwa plasterki szynki szwardzwaldzkiej i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
                                • W tym czasie podsmaż na maśle posiekane szalotki, podlej lekko winem. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę 1 brzoskwinię i gotuj wszystko cały czas podlewając winem, aż powstanie gęsty sos.
                                  • Pod koniec dodaj resztę brzoskwiń pokrojonych w ósemki i sok z cytryny.
                                    • Kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem, posyp ziołami, a na środek ułóż burratę.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Składniki:

                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                      Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana