Piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi – przepis Mariety Mareckiej

Śliwki trzymane w dłoniach
Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
Źródło: Andia/Getty Images
Sierpień to sezon na aronię, agrest, późne borówki, gruszki, śliwki, brzoskwinie, mirabelki, dziką różę, owoce czarnego bzu, porzeczki i pierwsze jabłka. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziecie mnóstwo przepisów z ich użyciem. Poniżej przepis Mariety Mareckiej na piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi.

Piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi – przepis

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • laska cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 1,5 kg ziemniaków
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa

Piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi - sposób przygotowania

  1. Ze śliwek usuwamy pestki, przekrawamy na pół, cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek szatkujemy.
  2. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią cebulę i czosnek, krótko podsmażamy, wrzucamy śliwki, cynamon, rozmaryn i podsmażamy. Wlewamy wino, wrzucamy chili i odparowujemy alkohol przez kolejne 10-15 minut.
  3. Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać.
  4. Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry, nacieramy solą i pieprzem, i odkładamy na czas wykańczania sosu.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy w sporą kostkę i gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku, nie powinny się rozpadać. Odsączamy, polewamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak już ładnie się przyrumienią doprawiamy solą i wędzoną papryką. Co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni. Po dodaniu papryki nie smażymy zbyt długo, by nie przypalić papryki.
  6. Miękkie śliwki blendujemy, wcześniej wyciągając gałązki rozmarynu i cynamon. Podgrzewamy ponownie dolewając sos sojowy, syrop klonowy i doprawiając całość solą i pieprzem.
  7. Piersi z kaczki układamy skórą do dołu na zimnej patelni i smażymy, na niezbyt dużym ogniu, aż skórka się ładnie zarumieni.
  8. Następnie odwracamy piersi i smażymy przez ok. 6-7 minut. Ponownie odwracamy, zmniejszamy gaz pod patelnią, przykrywamy i dociągamy jeszcze 5-7 minut. Pierś po przekrojeniu powinna być różowa. Piersi kroimy na grube plastry, układamy na talerzu wraz z sosem i smażonymi ziemniaczkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości