Piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi – przepis
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- cebula
- ząbek czosnku
- 250 ml czerwonego wina
- 2 gałązki rozmarynu
- laska cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sos sojowy
- sól, pieprz
- 1,5 kg ziemniaków
- łyżeczka wędzonej papryki
- oliwa
Piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi - sposób przygotowania
- Ze śliwek usuwamy pestki, przekrawamy na pół, cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek szatkujemy.
- Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią cebulę i czosnek, krótko podsmażamy, wrzucamy śliwki, cynamon, rozmaryn i podsmażamy. Wlewamy wino, wrzucamy chili i odparowujemy alkohol przez kolejne 10-15 minut.
- Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać.
- Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry, nacieramy solą i pieprzem, i odkładamy na czas wykańczania sosu.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w sporą kostkę i gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku, nie powinny się rozpadać. Odsączamy, polewamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak już ładnie się przyrumienią doprawiamy solą i wędzoną papryką. Co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni. Po dodaniu papryki nie smażymy zbyt długo, by nie przypalić papryki.
- Miękkie śliwki blendujemy, wcześniej wyciągając gałązki rozmarynu i cynamon. Podgrzewamy ponownie dolewając sos sojowy, syrop klonowy i doprawiając całość solą i pieprzem.
- Piersi z kaczki układamy skórą do dołu na zimnej patelni i smażymy, na niezbyt dużym ogniu, aż skórka się ładnie zarumieni.
- Następnie odwracamy piersi i smażymy przez ok. 6-7 minut. Ponownie odwracamy, zmniejszamy gaz pod patelnią, przykrywamy i dociągamy jeszcze 5-7 minut. Pierś po przekrojeniu powinna być różowa. Piersi kroimy na grube plastry, układamy na talerzu wraz z sosem i smażonymi ziemniaczkami.
Zobacz także:
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
- Jak dbać o warzywa, by dawały plony aż do jesieni? Łukasz Skop wyjaśnia i zdradza przepis na patisony
- Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Andia/Getty Images
podziel się: