Czy można popijać owoce wodą? Sprawdź, czego lepiej nie robić

Woda w karafce
Czy owoce powinno popijać się wodą? Fakty i mity
Źródło: Zbynek Pospisil/Getty Images
Radę, aby nie popijać owoców wodą, można usłyszeć od babci. Wiele osób nie przejmuje się jednak tą przestrogą. Jakie mogą być tego efekty?

Owoce a picie wody - czy to połączenie jest niezdrowe?

Owoce w dużej mierze składają się z wody, a to oznacza, że stanowią dobre źródło nawodnienia, zwłaszcza w upalne dni. Wody powinno się pić od 2 do 3 litrów dziennie. Skoro znaczną część owoców stanowi ten płyn, to dlaczego nie popijać nim swojej przekąski? W większości przypadków nie będzie to miało negatywnych efektów, jednak część osób skarży się, że po takim połączeniu doświadczyło nieprzyjemnych efektów gastrycznych.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Wokół popijania owoców wodą narosło wiele mitów. M.in. takie, że zgniją w żołądku, spowoduje to rozcieńczenie kwasów trawiennych czy pogorszy się trawienie i przyswajanie witamin. To tylko niektóre z nieprawdziwych twierdzeń. Wystąpienie biegunki po popiciu owoców wodą jest najczęściej kwestią indywidualnej podatności i nie ma rzetelnych badań na temat szkodliwości takiego połączenia. Faktem jednak jest, że może zostać przyspieszona perystaltyka jelit, a wtedy czeka nas dłuższa wizyta w toalecie.

Jak podkreślają specjaliści, nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby na przeczyszczające efekty po popiciu owoców wodą. Zatem warto obserwować swój organizm - jeśli występuje biegunka po takim połączeniu, lepiej jest go unikać. Jeśli jednak nie ma żadnych efektów, to można śmiało łączyć owoce z wodą.

Dlaczego po popiciu owoców wodą może wystąpić biegunka

W części owoców znajduje się sorbitol, który w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające i nasila procesy fermentacyjne jelit, a także przyspiesza ich perystaltykę. W efekcie po zjedzeniu dużej ilości owoców bogatych w ten składnik może dojść do biegunki. Dotyczy to zwłaszcza osób chorych na zespół jelita wrażliwego. Jest to jednak niezależne od popicia wodą owoców.

Co więcej, w suszonych owocach, np. morelach, jabłkach, gruszkach itd. jego stężenie może być nawet pięciokrotnie wyższe niż w świeżych odpowiednikach.

Popicie wodą i wypełnienie żołądka płynem może powodować wysłanie do mózgu informacji, że żołądek jest pełny i należy rozpocząć trawienie. W efekcie wystąpić może nasilenie się wysyłania tychże sygnałów. Konsekwencją tego może być spotęgowanie przyspieszenia perystaltyki jelit, a dalej wystąpienie biegunki. 

Owoce, po których nie powinno się pić wody

Owoce, które bogate są w sorbitole i inne alkohole polihydroksylowe, mogą powodować wystąpienie biegunki po popiciu ich wodą. Jest to jednak kwestia indywidualna i nie każdy może doświadczyć takiego efektu. Najpopularniejszym owocem, po którym osoby skarżą się na taką dolegliwość są czereśnie, jednak podobnie mogą działać nektarynki, brzoskwinie, winogrona, śliwki, ananasy, a u niektórych również kiwi, melon i mango. Także spożycie jabłek i popicie ich wodą może dać efekt przeczyszczający.

Jednak wywołany efekt nie jest skutkiem kilku łyków wody. Najczęściej występuje on, kiedy zjemy dużo owoców i popijemy większą ilością wody. Im więcej zjemy i wypijemy i im bardziej będziemy czuć wypełnienie żołądka, tym większa szansa na negatywne efekty.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: polki.pl/medonet

Źródło zdjęcia głównego: Zbynek Pospisil/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana