Kurczak satay z sosem orzechowym – przepis na tajskie danie

Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni śródziemnomorskiej króluje dziś kurczak
W kuchni śródziemnomorskiej króluje dziś kurczak
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kurczak satay z sosem orzechowym to pikantna potrawa kuchni tajskiej. Sprawdzi się jako przekąska na imprezy, rodzinnego grilla lub jako danie obiadowe podawane z ryżem.

Kurczak satay jest sztandarowym daniem kuchni tajskiej, w której występują wyraźne wpływy chińskie oraz indyjskie. Podobnie jak w kuchni indyjskiej, wśród tajskich dań znajdziemy wiele pikantnych propozycji na bazie curry. Tajowie wzbogacili je jednak o charakterystyczne dla swojego regionu składniki – imbir, mleczko kokosowe czy limonkę. Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej pikantnych kuchni azjatyckich. Kurczak satay to drobiowe mięso grillowane lub pieczone w specjalnej tajskiej marynacie. Często podawany jest z sosem orzechowym, który sprawia, że smak potrawy jest jeszcze bardziej urozmaicony. W charakterze dodatku do kurczaka satay podajemy także ryż jaśminowy.

Kurczak satay – składniki na porcję dla 2–3 osób

Aby przyrządzić kurczaka satay według przepisu, musimy przygotować osobno marynatę do mięsa oraz sos orzechowy, który podamy do gotowego dania w formie dipu. Oto lista składników, które będą nam potrzebne. Marynata:

  • ¼ szklanki zmielonej trawy cytrynowej (świeżej lub mrożonej),
    • 2 szalotki (lub ¼ cebuli pokrojonej na plasterki),
      • 4 ząbki czosnku,
        • 1–2 świeże czerwone papryczki chilli, pokrojone na plasterki (lub od ½ do 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, do smaku),
          • kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony na cienkie plasterki,
            • ½ łyżeczki kurkumy,
              • 2 łyżki mielonej kolendry,
                • 2 łyżeczki kuminu,
                  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
                    • 6 łyżek cukru trzcinowego,
                      • 2 łyżki oleju roślinnego.

                        Sos orzechowy:

                        • 4 łyżki masła orzechowego,
                          • 2 łyżeczki sosu sojowego,
                            • łyżeczka cukru trzcinowego,
                              • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
                                • ¾ szklanki mleczka kokosowego,
                                  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                                    • ¼ łyżeczki chilli

                                      Mięso:

                                      • 8 udek kurczaka bez kości,
                                        • opakowanie drewnianych patyczków do szaszłyków.

                                          Kurczak satay – przygotowanie sosu i marynaty do mięsa

                                          Przygotuj sos orzechowy do kurczaka satay Podgrzej mleko kokosowe w rondlu lub garnku. Następnie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, cukier trzcinowy, kolendrę, sok z cytryny oraz chilli. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj marynatę do kurczaka satay W blenderze zmiksuj razem trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, papryczki chilli, imbir, kurkumę, kolendrę, kumin, sos sojowy, cukier trzcinowy i olej. Sprawdź smak marynaty do kurczaka satay. Powinny być wyczuwalne smaki słodki, słony i ostry. Satay smakuje najlepiej, gdy na pierwszy plan wybijają się smaki słodki oraz słony. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soli, aby dostosować smak. Możesz również dodać więcej chilli lub pieprzu kajeńskiego, jeśli chcesz, aby marynata była bardziej pikantna. Przygotuj mięso Pokrój kurczaka na małe kawałki lub paseczki. Im cieńsze, tym lepiej. Dobrze wymieszaj w misce mięso z marynatą. Następnie owiń miskę folią i wstaw do lodówki. Mięso powinno się marynować przynajmniej 2 godziny, choć optymalny czas to około 12 godzin.

                                          Kurczak satay – pieczenie lub grillowanie

                                          Po zamarynowaniu wyjmij mięso z marynaty i nabij na drewniane patyczki tak, jak nabija się szaszłyki. Nie należy zapełniać mięsem więcej niż trzech czwartych pojedynczego patyczka. Dzięki temu łatwiej będzie można je obracać w trakcie pieczenia lub grillowania. Rozgrzej grill w piekarniku do 180–200℃ albo dobrze rozgrzej patelnię grillową. Piecz lub grilluj kurczaka satay, co jakiś czas obracając, żeby zrumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Po pierwszym obróceniu możesz dodatkowo posmarować mięso marynatą. W zależności od tego, jak cienko zostało pokrojone mięso, kurczak satay powinien być gotowy w ciągu 10–20 minut. Kurczaka satay podawaj z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym oraz tajskim sosem orzechowym. Smacznego.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                          Źródło zdjęcia głównego: luchezar/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana